veganstvo_poznate koga?
Samo kolikor sem seznanjena (pa priznam, nisem posebej dobro), tole ni presnojedstvo. Kar naprej je namreč potrebno nekaj kuhati in cmariti. Tukaj gre samo za odsotnost mesa, mleka, mlečnih izdelkov in pravzaprav vseh živalskih substanc in proizvodov. Kuhanje in pečenje pa je dovoljeno.
Pri presnojedcih pa se zadeva še malo bolj zaplete.
Ja, sem videl da sem narobe vprašal, vegan ne je nič živalskega izvora, presno je pa brez kuhanja. No to presno kosilo mi je uganka, kakšne jedi se da pripraviti. Hvala vseeno, en čatni sem že jedel parkrat, kar okusno. Ti povem če se ga lotim 🙂
lp ajs
Evo, presno:
Avokadov močnik
Potrebujemo: avokado, banani, kivija, žlico sezamovega semena, prgišče lešnikov. Meso iz avokada izdolbemo, banani in kivija olupimo ter vse skupaj dobro pretlačimo, da dobimo gosto lepljivo zmes. Vanjo zmešamo sezamova semena. Lešnike sesekljamo in jih potresemo po vrhu.
Hladna enolončnica
Potrebujemo: štiri zelo zrele breskve, marelico, prgišče rozin, nekaj jagod belega grozdja, prgišče mandeljnov, jabolko. Breskve olupimo in pretlačimo v zmes, ki ji po potrebi dodamo manjšo količino vode. Marelico in jabolko sesekljamo na drobne koščke ter skupaj z rozinami, grozdjem in mandeljni primešamo zmesi.
Skratka, raje pridem na čatni kot na tole zgoraj.
Ma ne, vsak drugi dan. Vsak prvi pa tole:
PRESNI GASPATZO
za 6 oseb
1kg paradiznika
1 kumara
2 rdeci papriki
2 stroka cesna
bel vinski kis (lahko nadomestis z limono)
olivno olje (ce ga ne uzivaŠ, ga lahko izpustis)
sol
poper
dodatno pa se na kockice narezan paradiznik, kumaro, čebulo in zelisca
vso zelenjavo narezes, zmesas s soljo in poprom (lahko dodas tudi sveze zacimbe) in jo po porcijah zmeljes v multipraktiku. zelo dobro ohladis, okisas (v originalu s kisom), se zacinis po okusu (tudi to se pozanimaj, ce sploh uziva) in mocno ohladis. ko postrezes, pa po vrhu se dodatno potresi z narezano zelenjavo.
kot predjed recimo kasen bucni carpaccio, za glavno jed pa recimo zanimivo solato iz rukole, sveze narezane hruske, vse skupaj pa posuto s pinjolami ali nasesekljanimi orehi. zacinis z olivnim oljem in limono ter soljo in malo popra, ce pa olja ne uziva, pa zacini samo z limono. dodas lahko se malo cesna. odlicna je tudi solata iz listov mlade spinace, ki jih premesas s pomarancnim sokom (svezim, se razume), naribano pomarancno lupinico in pinjolami. (hrusko moras nujno pokapati z limono, drugace pocrni, narezes pa jo na zelo tanke krhlje). za sladico pa bi ji jaz ponudila kar kaksen zelo lep kos sadja, na primer rezino ananasa, nekaj jagod, itd.
lahko pa za glavno jed napolnis paradiznike z zelenjavno zeliscno mesanico (npr. naribane bucke, korenje, zelena, bazilika, itd. v to pa vmesas se kaksne orescke), zraven pa postrezes kaksno res zanimivo solato.
Evo, upam, da imaš dovolj. Za vikend pridemo k tebi na tole pojedino za 6 ljudi:
Blondy
thunderica
jaz
Dragon (s presnim krvavim stegnom – ne svojim)
Spider
hribi
Sporoči uro!!!
Aja, če pa narediš še avokadov močnik, so se prijavili še Niko, korenček, Don Tito in ostali.
Vegi žur se nam obeta do zgodnjih jutranjih ur. Kakšne fajn FDV-jevce še povabi. Jaz pa lahko pripeljem menedžerke iz Kopra.
Ma ti lahko zobaš kake oreščke in laneno seme. Pa dan prej se fajn najej – tako kot mi.
“Ne vem zakaj vegiji čutite nekakšno sveto dolžnost, da razglašate in vsiljujete svoje “resnice” še ostalim.”
Jaz nisem ne veganka ne presnojedka, pa še noben od teh mi ni solil pameti, naj to postanem. Sem pa že mariskdaj slišala in videla, kako so ljudje prav odvisni od mesa.
In če prebereš dobro še enkrat debato, boš ugotovil, da si ti prvi začel s tem, da veganstvo ni zdravo. Jaz sem potem napisala, da tudi obsedenost z mesom ni. Cotonella in Ana sta napisali nekaj potizivnega o temu načinu življenja, pa si ti začel, da to po tvoje ni zdravo. Govoriš, naj ljudje ne pišejo o tistem, česar ne poznajo, pa to počneš ravno ti.
Forum je zaprt za komentiranje.