Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost veganstvo_poznate koga?

veganstvo_poznate koga?

Pozna kdo kakšnega vegana, ki bi si s takšno prehrano pozdravil ali vsaj občutno izboljšal kakšno kronično bolezen? Ali pa mogoče poslabšal zdravstveno stanje?

Zanima me bolj iz prve roke, ne iz “reklamnih” forumov, kjer nikoli niso napisane negativne izkušnje.

Lp

Ja, jaz poznam dve osebi – mamino sestrično in njenega moža. Ona je začela bolehati za multiplo sklerozo pred desetimi leti, bolezen je zelo hitro napredovala, tako da v roku dveh let je končala na invalidskem vozičku. Uporabljati ni mogla niti rok, tako da je bila res popolnoma nepokretna. Čez nekaj let sta se z možem odločila za presno prehranjevanje. To je preprosto povedano surova hrana, seveda brez mesa, tako da sta onadva tudi vegana. Skratka, njej se je v nekaj letih stanje precej izboljšalo (lahko uporablja roke, govori), tako da sem pozitivne učinke presne hrane videla na lastne oči.

Lp!

Takih primerov je ogromno. Dokaz več, da meso in predelava živil povzročata ogromno bolezni.

Potem pa opiši konkretne primere. Pa ne blebetaj kr neki na pamet. Tud vegi fanatizem ni zdrav, če mene vprašaš.

_________________________________________________________________________ Dragon - Bog ima obraz.

Itak, da noben fanatizem ni zdrav. A misliš, da je zdrav fanatizem na meso? Ko ga ljudje jedo vsak dan, nekateri celo dvakrat na dan? Ja, seveda…

Dejstvo je, da kuhana hrana izgubi velik del vitaminov in mineralov, mnogokrat je tudi težje prebavljiva kot surova hrana. O mesu bi se dalo tudi razpravljati: da človek prvotno ni jedel mesa, da naš prebavni trakt ni povsem narejen za prebavljati meso, da živali v farmah futrajo z antibiotiki in rastnimi hormoni, itd.

Če sešteješ vse to, boš ugotovil, da je presna hrana še najbolj zdrava. Jaz na žalost še vedno jem vse, tudi meso 1-2x na teden, ker nimam dovolj močne volje, da bi naredila korak in prešaltala na presno hrano.

Moja najboljša prijateljica je imela kronično vnetje želodca (nek sindrom). Zdravniki so ji rekli, da pač tako je in tako bo ostalo, najbolje bo, da se čimprej sprijazni. In ker je poskusila vse mogoče, je poskusila še presno hrano. V roku enega meseca je bila prerojena. Nikoli več ni imela krčev in tudi bruhala ni več.

Tako da nekaj bo na tem…

Daj mi prosim razloži kako sploh izgleda prehranjevanje s samo presno hrano, mislim kaj konkretno ješ za zajtrk, kosilo, večerjo?? Jaz si malo težko predstavljam..

lp ajs

“A misliš, da je zdrav fanatizem na meso? Ko ga ljudje jedo vsak dan, nekateri celo dvakrat na dan? “

Ne, ne mislim. Če ješ meso vsak dan to ni noben fanatizem, stvar je v količini.

“Dejstvo je, da kuhana hrana izgubi velik del vitaminov in mineralov, mnogokrat je tudi težje prebavljiva kot surova hrana.O mesu bi se dalo tudi razpravljati: da človek prvotno ni jedel mesa, da naš prebavni trakt ni povsem narejen za prebavljati meso”

Kuhana hrana je lažje prebavljiva in ne težje. Del vitaminov se s segrevanjem res izgubi, ampak če neka stvar ni prebavljiva (surova) ti tudi tisti vitamini noter ne koristijo. Zakaj bi se s kuhanjem izgubljali minerali?
Človek je vsejed, torej je hrano rastlinskega in živalskega izvora. Tudi naši zobje in prebavila so temu prilagojeni. Nimamo predželodcev, tako kot npr. krave.

“da živali v farmah futrajo z antibiotiki in rastnimi hormoni, itd.”

Ti seveda delaš na farmi in to veš. Ali pa si mogoče delala analize krme oz. mesa in notri odkrila antibiotike in hormone? Hormoni so v Evropi prepovedani, antibiotiki tudi. Se spomniš afere “kloramfenikol”? Čudno ne, pa samo malo antibiotika je bilo v mleku.

Pa ne trdim, da so ogromne količine mesa zdrave. In ne trdim, da je meso iz farmske reje bolj zdravo kot tisto od strica Franclna, ki kmetuje tako kot je njegovega ata naučila Marija-Terezija. Sadja in zelenjavo, ki sta prepojena s fitofarmacevtiki, in kjer ni nobenega pravega nadzora pa pustimo za drugič, da boste lahko veselo prežvekovali še naprej, misleč, kako zdravo živite.

_________________________________________________________________________ Dragon - Bog ima obraz.

Arrrrrrgh…kje so moje krače?

lp ajs

Hehe, se ve, da so že praljudje risali na stene jam kako se mamuta kolje, zdej bi nas pa radi prepričali, da človek včasih ni jedel mesa.

Ajs, a boš šel med presnojedce, ko te jedilnik zanima?

zajtrk: trije lešniki, pol oreha, rozina
kosilo: korenček, jabolko, solata
večerja: pomaranča

Ne, samo res si ne predstavljam, kaj v tem primeru ješ, razen solate in da pač grizljaš vsako zelenjavo ali sadje samo. Najbrž se vseeno pripravi kakšne jedi…

lp ajs

Jah tudi kakšne pese, kolerabe, krompirja, fižola…najbrž ne moreš kar surovega jest, ali pač? Še dobr, da mamo kuhane krače za zraven. 😉

Hm, mogoče če bi fižol ful ful dolgo namakal v vodi? Mi smo enkrat tako špagete “kuhal” ko je plina zmanjkalo 🙂

lp ajs

Ful obvladaš ejga:) Če ti bo kdaj finančno škripalo, si dej sam listek na vrata “bi radi izgubili odvečne kilograme? poznam rešitev” in boš zlo hitr na zeleni veji:)

Sam jst bi se zihr pregrešila in bi pojedla cel oreh in dve rozini. Pa kak krof.

Moja prijateljica ne je nobene hrane živalskega izvora že nekje od začetka oš, pa je čist zdrava. Pravi, da ji tako narekuje njeno fizično počutje.

Ljudje na začetku nismo bili vsejedi, to smo postali, ko smo ugotovili, da če poješ en kos mesa, si bolj sit od enega kg sadje in zelenjave. Človek je bil prvo nabiralec, potem mrhovinar in šele nato se je naučil loviti. Že samo če pogledaš naše zobovje, bi ti moralo biti jasno, da je bolj podobno npr. kravam kot pa zverem.

Samo od zelenjave in sadja se da komot živeti, samo od mesa pa ne.

Saj je brezveze debatirati, ker se zmeraj najde nekdo, ki pravi, da vegetarijanstvo ali veganstvo ni zdravo, sam pa ni poskusil niti en teden se prehranjevati na tak način. Ker če bi bilo res tako nezdravo, me zanima, kako bi lahko ljudje živeli na tak način 15 let, hkrati pa se počutijo super in še s športom se ukvarjajo.

Ma sej, naj vsak je kar mu paše in verjame kar hoče. Jaz ne trdim, da je današnji način prehranjevanja zdrav(se strinjam, da pojemo preveč mesa in še marsičesa drugega), samo veganstvo se mi tudi ne zdi zdravo.

“Ker če bi bilo res tako nezdravo, me zanima, kako bi lahko ljudje živeli na tak način 15 let, hkrati pa se počutijo super in še s športom se ukvarjajo.”

Jaz pa poznam take, ki so normalno jedli meso in živeli 80 in več let, tko, da to ni nevemkakšen dokaz.

Ne vem zakaj vegiji čutite nekakšno sveto dolžnost, da razglašate in vsiljujete svoje “resnice” še ostalim. Po kakšni prebrani “revolucionarni” knjižni uspešnici (to, da je avtor na področju stroke popoln laik je itak samoumevno) so pa nekateri sploh pametnejši od vseh strokovnjakov.

Prijateljica prijatelja moje prijateljice pa je presnojedka že od rojstva, ker se mami ni nikoli dalo nič skuhati in je še dandanes živa. To bi moral biti zadosten dokaz.

In ja, meso (in sarmo in joto) jemo tudi zato, da smo za en čas siti in se lahko posvetimo drugim opravilom. Ne predstavljam si kar naprej prežvekovati korenje, rozine in lešnike.

Od moje sosede snahe brata nečaka sestrične mož je vegi.

Ga bom vprašal!

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Pišuka pametnjakoviči, vsi imate pol žlahte v veganih pa mi noben ne zna povedat kako izgleda recimo vegansko kosilo 🙂

lp ajs

Evo, en primer, pa še mavrični ima prste vmes:

En recept za hitro vegansko kosilo (objavila sem ga v Mavričnem mesečniku):

KUSKUS S TOFUJEM IN ČATNIJEM V DVOJE

Za dve osebi:
¾ vrečke (200 g) instant kuskusa
2 jabolki
250 g paradižnikove kaše ali pelatov ali 2 paradižnika
zavojček tofuja
olivno olje, začimbe ali sojina omaka, sol

Tofu: Olivno olje (kakšne tri žlice), začimbe (ali sojino omako) in ščepec soli (če smo uporabili sojino omako, raje ne solimo!) zmešamo v globokem krožniku. V to omako pomočimo na rezine (debele po kak cm) narezan tofu (po obeh straneh) in pustimo stati.

Čatni: V kozico čimbolj na drobno narežemo olupljena jabolka in dodamo paradižnikovo kašo (ali sesekljane pelate ali drobno narezan paradižnik). Dodamo ščepec soli, kanček sladkorja, poper (ali čili, kajenski poper, gorčična zrna ali kakšno drugo pekočo začimbo, pač po okusu). Premešamo in pristavimo na ogenj. Vsake toliko premešamo.

Kuskus: Ko čatni zavre, zavremo v širši kozici vodo za kuskus in ga pripravimo po navodilu na embalaži.

Ta čas, ko kuskus stoji, na močnem ognju na žlici olja na hitro z obeh strani popečemo mariniran tofu. V kuskus zamešamo žlico olivnega olja in premešamo. Sedaj odstavimo z ognja tudi čatni. Vse tri sestavine preložimo na krožnik in si privoščimo…

Si videl?? Zdaj pa lahko narediš in nas povabiš na čatni, hehehe…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close