Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje vedno me zebe

vedno me zebe

Spoštovani!

Imam problem da me vedno zebe. Stara sem 23 let in že par let opažam, da zelo slabo prenašam mraz. Na primer ko so drugi v kratkih rokavih imam jaz vedno pulover, še posebej pa imam zelo mrzle roke, ki so pogosto tudi potne. Tudi na splošno se zelo potim, poskusila sem že mnogo različnih deodorantov (antiperspirante) a imam skoraj vsak dan pod pazduhami premočeno obleko (+ neprijeten vonj, kar je zelo moteče). Včasih mi je vroče in me zebe naenkrat. Imam ledene roke, me zebe, a se pod pazduhami zelo potim.

Letos pozimi sem prebolela 4 viroze (?), ki so trajale po dober teden.
Imam tudi probleme z nosom, saj je stalno zamašen, sicer nič ne teče, niti naj ne bi bila na nič alergična, vendar si ga nikakor ne morem očistiti.

Zdi se mi, da so se mi zredčili lasje. Po obrazu imam vedno nekaj aken, zelo redko po par dni brez.

Frekvenco srca imam okoli 65/min, čez dan sem pogosto utrujena, spim bolj rahlo. Zadnje čase mi ponoči pogosto zaspi cela roka (vsi prsti enako mravljinčasti). Po daljšem stanju na nogah me pogosto začne boleti v križu, enkrat pozimi pa sem imela par dni zelo hude bolečine v predelu iztopišča ischiadikusa. Blato odvajam redno, navadno 1-2x dnevno, pogosto sem zaprta.

Prehranjujem se raznoliko, razmeroma dovolj zelenjave, s športom se redno ne ukvarjam vendar kar dosti prehodim (več kot pol ure dnevno). Ne pijem alkohola, kave in ne kadim.

V življenju nimam nekih večjih stresov, razen morda študij. Zelo težko se spravim k učenju in še težje ostanem pri njem več kot pol ure.

Mami ima premalo delujočo ščitnico in jemlje nadomestne hormone. Tudi sama sem si pred dvemi leti dala pogledati TSH zaradi omenjenih
problemov, vendar je bil v mejah normale (nekje na sredi).

Največji problem zame je občutljivost na mraz. Se opravičujem, da sem naštela toliko dodatnih težav, morda pa me boste vi opazili kakšen skupni imenovalec.

Zanima me, kaj mi svetujete da si dam pogledati in kaj vse bi lahko bil vzrok?

Najlepša hvala za odgovor,
Tanja

Spoštovani!

Težave, ki ste jih navedli so dokaj nespecifične. Glede na to, da je vodilna težava občutljivost na mraz, je možno, da gre za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Priporočam ponovno določitev TSH in po potrebi pregled pri tirologu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close