vedno lačen?
Spoštovana gospa doktor!
Prosila bi vas za nasvet. Moj sin bo je star 2 meseca in deset dni. Rodil se je tri dni po PDP, porod je bil sprožen zaradi zelene plodovnice. Trajal je skoraj 12 ur, dobila sem tudi umetne popadke, zelo je bilo hudo, saj se nikakor ni hotel spustiti. Ob rojstvu je tehtal 4040g. Že v bolnici je precej jokal, saj so vztrajali, da mu moram za vsako ceno ponujati dojko, pa še to z nastavkom za dojenje – po moje zaradi lakote. 10 dni po rojstvu sva imela pregled v LJ in sicer UZ glavice. Pediatrinja v LJ je dejala, da za takega korenjaka sigurno ne premorem dovolj mleka in mi svetovala dodajanje. Od takrat mu dodajam Hipp combiotic. Za vsak obrok mu ponudim dojko, če jo sprejme, nato dodatek, preostalo mleko pa si izčrpam in ponudim z dodatkom. Hrani se približno na 3 do 4 ure, enkrat pa je celo ponoči spal 5 ur skupaj. Od rojstva dalje sem mu dodajala kapljice biogaia, poskusila sem tudi aptamil comfort, vendar mi ni kakal po 6 dni. Sedaj po hipp kaka na dva dni, biogaia pa mu ne dajem več, sem sklepala da so morda vzrok za poredko kakanje.
Sedaj pa moje vprašanje. Zadnje 14 dni se približno ob 19.uri ( eno ali dve uri po hranjenju) začne neutolažljivo jokati,solzice mu ne tečejo, vendar joka vedno glasneje in glasneje. pomirim ga z dudico in kakšno vetrovno kapljico, dokler je ne poliže, potem pa spet joka in joka. Trfebušček mu masiram s kremo, grejem s termoforjem, odstranim mu pleničko, … To traja približno 2 uri vsak večer. Malo ćez 21. uro mu pripravim obrok, pa popije komaj dobrih sto ml, saj utrujen ob flaški zaspi. Potem se pa zopet zbudi čez dve do tri ure, pa mu ponudim dojko – vseskozi moram dojiti z nastavkom. Moram vam povedati, da ima že od petega dne dudico in se joče, tudi kadar mu duda pade iz ust. Drugače je radoveden, čeblja, se tudi pogosto smeje in drugače dobro napreduje. Čez dan, kadar ga dajejo krči ga nosim na trebuščku, dam vetrovno kapljico ali antiflat, zelo pogosto pa tudi prka. Kupček podre po vsakem obroku.
Prosim vas za vaše mnenjem, kaj bi bil vzrok tega neutolažljivega joka ?Kako mu še lahko pomagam drugače? Srce se mi trga ko se tako joka in mu ne morem pomagati. Pa še skrbi me, da duda in kapljice ne bi več pomagale.
Najlepša vam hvala že vnaprej, če si boste vzeli čas za odgovor. Zelo mi boste pomagali.
Spoštovana linolada,
po vašem opisu se mi zdi, da vašega fanta mučijo navadni trebušni krčki. Ravno prav je star, ravno v pravem času dneva se pojavijo (proti večeru), ravno “pravilno” dolgo trajajo (2-3 ure), vi ste ravno prav zaskrbljena in negotova (kar dojenčki vedno “čutijo” in se težave še stopnujejo). To pomeni, da ne gre za lakoto in da bodo težave čez kakšen mesec postale manj intenzivne.
S čimer se ne strinjam, je mnenje pediatrinje v LJ, ki vam je vcepila občutek, da takšnega korenjaka ne morete samo dojiti. Ker to sploh ne drži 🙂
Ne strinjam se tudi, da daste jokajočemu fantu le kakšno kapljico protivetrovnih kapljic za polizat. Znano je, da je že 15 kapljic SAB simpleks pred vsakim 2. obrokom komaj dovolj za konkreten uspeh. Tudi za koroške vetrovne kapljice velja podobno – da mora biti odmerek pravi, “homeopatske” doze so povsem neučinkovite.
Glede na sestavo BioGaia kapljice ne morejo biti povezane z zaprtjem – kvečjemu obratno, ob “predoziranju” bi bile lahko povezane s tekočim, redkejšim blatom.
Masiranje trebuščka (v smeri urinega kazalca) dojenčkom s krčki ponavadi godi in se umirijo, gretje s termoforjem pa prav nič, krčke še pojača.
Tudi pri dudi je treba biti previden – nekateri jo tako strastno sesajo, da zraven pogoltajo še ogromno zraka, še zlasti če je dudica majhna.
Poskušajte zlasti preko dneva čim več dojiti (z ali – kar je še bolje – brez nastavka), za dodatek se držite ene formule, proti večeru dodajte konkretno kapljic proti krčkom, pazite tudi, da fantu ne bi bilo vroče. Drži, da je mamam (in drugim v okolici) dojenčka, ki obupano joka in vrešči zaradi krčev, težko poslušati in gledati, še zlasti, ko vedo, da ne morejo pomagati. A je treba biti optimističen, da bodo težave kmalu minile in da tak jok (in krčki) otroku (kot tudi naše ukrepanje ali neukrepanje) ne bodo naredili nobene škode.
Pozdrav,