Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Večletne težave s prebavo

Večletne težave s prebavo

Pozdravljeni,

Sem 51 letna invalidka z diagnozo: Mitohondrijska miopatija ( ni uvrščena). Leta 2003 sem bila hospitalizirana zaradi akutnega pankreatitisa, akutne dilatacije želodca. Od takrat imam hude težave s prebavo. V tem obdobju sem zelo shujšala, tako da imam zdaj 28 kg. Odvajam povprečno 6x dnevno tekoče blato, vsakič po obroku, včasih pa tudi pred obrokom. Vedno imam občutek nepopolnega izpraznjenja črevesja, napetost trebuha, imam vetrove in čutim ter slišim glasno pretakanje po črevesju. Zvečer imam občasno hude bolečine v trebuhu. Zaradi pogostega odvajanja imam hemoroide.

Prosim za vašo pomoč

Spoštovani,
pri tako velikih težavah vam svetujem, da poskrbite najprej, da se razdraženo črevo umiri in zmanjša število odvajanj. V ta namen predlagam pitje zeliščnih čajev, ki umirjajo razdraženo črevo in lajšajo napenjanje (kolmež janež, kumina, korenčkova semena, meta).
Na primer pripravite čaj iz mešanice semen janež, kolmeža, korenja in kumine. Zmešate vsakega po eno žlico in prelijete z 1 l vode in kuhate 5 minut. Pijete kozarec čaja po glavnih obrokih.

Prav tako je pomembno, da ustavite drisko: iz prehrane izločite vso konzervirano hrano, vse sveže sadje in zelenjavo, pikanto in začinjeno, mastno in grobo hrano (otrobi, vlaknine). Izogibajte se tudi sladicam, mleku in mineralnim vodam. Uživajte kuhano zelenjavo in sadje, belo meso, kvalitetna rastlinska olja. Jeste lahko prepečenec, nemastno kurjo juho, sadni kompot (jabolka), dobro kuhan riž, pire krompir ali krompir v kosih ter borovnice, ki zelo dobro vplivajo na ustavljanje driske.
Pripravite si čaj iz robide, žbic, cimeta, šetraja, zlate rogoze ali mešanico (ženikelj, koperc, kumina in poprova meta) in počasi pijte 3 skodelice dnevno.
Pomembno, je da jeste pogosteje, priporočam, da se za začetek izognete tudi vsem živilom in jedem, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen), saj lahko tudi ta povzroča preobčutljivost.
Ne vem kakšna je vaša prehrana, ker o njej niste nič napisali, je pa pomembno, da se zelo dobro opazujete kako reagirate na kakšno hrano in temu prilagajate jedilnik.
Glede na vašo izredno nizko telesno težo, predlagam, da jeste bolj kalorično hrano, kolikor vam to še odgovarja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close