Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja vecja vrednost paketa za novorojencke po 1.1.2002

vecja vrednost paketa za novorojencke po 1.1.2002

Drage bodoce mamice in ocki,
ali ze veste, da bo z uveljavitvijo novega Zakona o starsevskem varstvu in druzinskih prejemkih po 1.1. 2002 vrednost paketa za novorojencke v visini 50.000 SIT (enak bo tudi znesek denarnega nadomestila namesto paketa). Poleg tega zakon doloca tudi ocetovski dopust (90 dni) ter se stevilne druge dopolnitve in spremembe. Lepo, kajne?!
Lep pozdrav vsem!

Res je – sem ravnokar klicala center za socialno delo in so mi potrdili to izjavo. Tamara – hvala, ker si nas na to opozorila! Razlika v znesku je res bistvena (iz 30.000,00 SIT na 50.000,00 SIT).

Pozdravljene vse bodoče mamice in tiste, ki mamice že ste.

Nina

Res je, da gredo določene stvari na bolje. Sprašujem pa se, kako bo podaljšan porodniški dopust vplival na zaposlovanje mladih žensk. Poleg tega pa mislim, da bo malo družin, ki si bo lahko privoščilo in izkoristilo 90 dni očetovskega dopusta. Oče bo namreč dobil samo 15 dni plačanega dopusta (vsaj nekaj), preostanek pa ne bo plačan dopust; delodajalec bo namreč v preostalem delu očetovskega dopusta očetu plačal le prispevke in davke, ne pa tudi plače. Upam, da se bo standard slovenskih družin dvignil tako, da bodo to pravico lahko mlade družine res izkoristile.Zaenkrat si pa ne predstvaljam dvomesečnega izpada ene plače iz družinskega proračuna.

Pa je zakon že sprejet? Priprava tega zakona se že tako vleče, da lahko spet kaj pade v vodo.

Da, je bil ze sprejet ta teden v Drzavnem zboru!

Razlika je res očitna, zato me zanima naslednje: rok poroda imam 25.01.2002, ali padem še pod star zakon, ali že v novi? Kdaj potem dobiš nadomestilo oz. paket?

Mija,
tudi jaz imam rok 20.01.2001 in to je sreča zame (tudi zate), kajti tako lahko paket uveljaviš po novem zakonu, ki bo po novem letu večji (znesek in vrednost). Porodniško pa nastopiš (verjetno) že v decembru 2001 – in po mojem, je boljše, če grem v porodniško pred novim letom, saj bo potem porodniška za mamice dolga le še 9 mesecev in 3 mesece za očeta (brez plače). To je sicer skupaj 12 mesecev, vendar pa mož ne prejema plačila in tudi v mojem primeru je ne bi mogel koristiti (zakon gor ali dol – delodajalec bi ga postavil na cesto). Upam, da sem stvar okrog zakona pravilno razumela. Se pa o tem aktivno zanimam že od avgusta.

Tudi sama se zanimam za ta zakon, vendar pa nisem nikjer zaledila da se dopust skrajsa. Kot dosedaj se deli na porodniski dopust – 105 dni, ki ga koristi mati; dopust za nego in varstvo otroka – 260 dni, ki ga koristita mati ali oce in pa ocetovski dopust, ki je od 1.1.2003 15 dni (placanih), od 1.1.2004 dodatnih 30 dni in od 1.1.2005 vseh 90 dni. Kako bo placan ocetovski dopust pa nisem iskala.

Podrobnosti pa so na e-naslovu:
http://www.gov.si/dz/si/aktualno/spremljanje_zakonodaje/predlogi_zakonov/predlogi_zakonov.html

Lep pozdrav!

Preverila sem na svojem centru za socialno delo in so mi zagotovili da se z novim zakonom dolžina porodniške ne bo spremenila. Spremenila pa se bo vrednost paketa za novorojenčke. In sicer tako, da bodo k obstoječemu paketu dodali denarno razliko do nove vrednosti 50.000.
LP

hm… mene pa zdej to zanima… se pravi bomo dobile paket v vrednosti 30.000 sit in še denarno nadomestilo v vrednosti 20.000 sit?? ali sem narobe razumela..
lep pozdrav

Mislim, da si je potrebno prebrati zakon v celoti – tudi prehodne določbe, kjer točno piše kdaj posamezna pravica stopi v veljavo in kdaj je potrebno posamezno pravico uveljavljati (roki).

Če se poraja kakršno koli vprašanje, je sedaj še najbolje poklicati na pristojen Center za socialno delo.

Bolje je dobiti prave informacije v konkretnem primeru, kot samo informacijo kaj in kako, nato pa si to prikrojiti svojemu primeru, ki največkrat ni točna.

Lep pozdrav !

Sandrca!

Ne! Tudi vrednost paketa oz. vsebina bo ustrezala 50 000sit! (verjetno se bo povečala vsebina paketa)!
Nadomestilo se bo povečalo s 1.1.2002, nekatere druge pravice (mislim, da tudi pravica do očetovskega dopusta, pa šele postopoma, z leti). Kot je napisala MojcaG, preberite cel zakon, ker vse “ugodnosti” ne bodo nastopile z novim letom!

Lep pozdrav! Saša

Pozdravljene!

Mene pa zanima ali se bo spremenila tudi višina starševskega dodatka?

Draga Monika!

Da, tudi višina starševskega dodatka bo z novim zakonom višja in sicer v znesku 35.000,00 SIT mesečno.

Kakšen starševski dodatek je to ?
lp, Dunja

Pozdrav!

kako točno se imenuje ta zakon?

Lp

Matija

Gre za zakon o starševstvu in družinskih prejemkih. Očetovski dopust bo po 1.01.2001 trajal 15 dni (izkoristiti ga bo treba v času porodniškega dopusta matere), po 1.1.2004 45 in po1.1.2005 90 dni (izraba do dopolnjenega 8. leta starosti otroka)

Draga ŠuŠy…

Očetovski dopust bo začel veljati (15 dni) s 1.1.2003 in ne s 1.1.2002.

Ko preberam informacije o novem zakonu o starševstvu, me je kar groza koliko različnih informacij se je nabralo na tem forumu.

Žal je večina informacij NAPAČNIH !!!

Mislim, da ni prav, da z nepreverjenimi informacijami obveščamo drug drugega.

Ta zakon bodo dopolnjevali tudi Pravilniki o izvajanju tega zakona, ki bodo bolj podrobno opredeljevali določeno pravico.

Kakšna bo vsebina le teh, pa bo potrebno še nekaj časa počakati.

Vsem skupaj priporočam malo strpnosti, da bodo stvari razjasnjene v celoti, da bo zakon objavljen v Uradnem listu, nato pa bomo lahko o pravih informacijah in rokih obveščali drug drugega.

In še nekaj: Starševski dodatek bo v višini, kot je napisala Katarina, za denarno obliko pomoči za opremo novorojenčka pa bo po novem zakonu predvideno 50.000,00, kaj bo z vsebino zavitkov pa se še ne ve. Pravico do zavitka za opremo novorojenčka se lahko uveljavlja najkasneje 60 dni po rojstvu otroka z rojstnim listom.

Lep pozdrav vsem …

Pozdravljene vse mamice in bodoče mamice!

Tudi mene zanima, kaj je to starševski dodatek, kako in kje ter kdaj se ga uveljavi? Pa še to, kdo plača dopust očeta teh 15 dni na začetku, delodajalec ali država – kot porodniški za mamice? Ali se z novim zakonom že v letu 2002 ukine letni dopust in s tem regres za mamice?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Aleksandra, pozdravljena!

Starševski dodatek je namenjen vsem tistim mamicam, ki niso upravičene do porodniškega dopusta (nezaposlene, študentke, dijakinja, …) in imajo slovensko državljanstvo; to pomeni, da se porodniški dopust in starševski dodatek izključujeta.

Očetovski dopust, kakor tudi vse druge vrste starševskega dopusta se financirajo iz proračuna (zato pri plači plačujemo tisti prispevek za porodniško varstvo, ki se bo sedaj imenoval prispevek za starševsko varstvo).

Kar se pa tiče letnega dopusta in regresa, pa ti ne znam točno povedati, ker te pravica pa ureja Zakon o delovnih razmerjih in ne zakon o starševstvu, ki naj bi stopil v veljavo s 1.1.2002 (seveda ne v celoti).

Lepo pozdrav, Katarina

New Report

Close