Najdi forum

večerja malčkov

Pozdravljeni,

zanima me kaj dajete za večerjo malčkom, starim od leta in pol dalje – moja kuharska domišljija se ustavi pri mlečnih grisih, rižih, čokolinu in podobnih zadevah. Ima kdo izvirnejšo in hkrati okusno in zdravo idejo za pripravo večerje?

lep pozdrav

Najin pri dveh letih še vedno dobi skodelico toplega mleka za večerjo. Sva mu ponujala zgoraj našteto pa mu nekako ni šlo v rit. Za ostale obroke pa je že čisto vse.
hm to sicer ni odgovor… spomin se, da smo doma velikokrat jedli polento z mlekom za večerjo, pa palačinke, največkrat pa kos kruha in lahko noč.

LP

Moj je star skoraj pet let in od kar pomnim je za večerjo čokolino. Vmes je imel krajše obdobje paštete, nutele in ajvarja s kruhom. Nekaj časa sem se sekirala zaradi enoličnih večerij in mu pekla palačinke, kuhala makarone, ampak on je hotel Čokolino. Pa sem popustila. Danes ga vprašam kaj bo jedel in v 98% odgovori čokolino. No sedaj imamo že tri mesece na jedilniku čokolino plus. In zakaj ne! So žitarice, je mleko, vitamini, čokolada, nič nezdravega. Otrok je sit in zadovoljen, meni pa priprava večerje vzame 3 minute. Pa kaj bi človek še želel!?

Nekje sem tudi prebrala, da ponudimo otroku tisto kar rad je, naj mame ne zguljamo časa s pripravljanjem ne vem kakšnih specialitet in raznovrstnosti, ki jih otrok poje par žlic, ampak naj se naje tistega, kar ima rad, da le niso sladkarije!

Dejstvo pa je čim starejši je naš sinku, tem večja je paleta jedi, ki jih je. Tako, da se dostikrat zgodi, da pri kosilu z mize vzame stvar, za katero je bil pripravljen še pred mesecem skoraj bruhat. Res pa je, da ga nikoli ne silim in da pri kosilu postavimo vse na mizo in si vključno z njim, vsak vzame kar mu paše in kolikor mu paše. In včasih napiči celo kakšen lisič solate!

Moja hci je obozevala spinacno juho, ki je bila sicer meni za bruhat, ampak recept je preizkusilo kar nekaj mamic in vsi otroci so jo imeli radi: raztopiš maslo, dodaš malo moke, na hitro svetlo prepražiš in zaliješ s kuhano spasirano špinačo in mlekom (jaz nisem dodajala špinačne vode, lahko pa jo), soliš in zgostiš z gresom. Na koncu vmešaš kislo smetano. Moja hči je imela rada gosto kot čokolino.
Druga varianta je bila pa porova juha: beli del pora prepražiš na maslu, zaliješ z mlekom in malo vode, dodaš na kocke narezan krompir in ko je skuhana, spasiraš in dodaš malo kisle smetane.
Upam, da bo kaj koristilo.
Lp

Moj sin bo star dve leti in ponavadi večerja kruh s sirom, tamarjem ali marmelado in kakav. Enkrat je poskusil tudi pašteto. Čokolino se mu je pa uprl tam nekje pri 16 mesecih in ga še zdaj ne mara, zato ga tudi raje ne silim z njim, ker ima precej “močno voljo”.

Sin je star dve leti in pol. Njegove večerje: kruh s topljenim ali trdim sirom, samo z maslom, tudi samo makovka, potem palačinke ali “šmorn” in kompot, makaroni s ketchupom in obvezno rdeča pesa, jajce na oko ali kuhano, potem kosmiče z mlekom (najraje ima “Frutino” od Nestleja), včasih tudi kakšna poli salama ali pašteta, redkeje pa čokolino, mlečni zdrob ipd. Seveda ga vedno prej vprašam, če se strinja z mojo izbiro in skoraj vedno odgovori pritrdilno in potem tudi večino poje. Vsak večer obvezno spije tudi skodelico mleka ali jogurt, včasih pa poje še kakšen sadež (hruško, banano, jabolko…). Sicer pa pri nas od vsega začetka zaleže že preprost stavek: “Danes je za večerjo…” in potem se vsi strinjamo, tako, da do sedaj s tem problemov nismo imeli.
Pa dober tek!
Andrea

Nasa enoletnica za vecerjo ne mara cokolinota in podobnih zadev. Gris in polenta tudi ne gresta v promet. Eno 4-ko ze imamo in tri tedne ponoci (od polnoci dalje, zaspi pa pred 21h) telovadimo. Se zbudi in ko prestavim v veliko posteljo in zizo isce na cca 2 uri 🙁 Voda in caj odpadejo. Dudo pa vrze na drugi konec postelje.
Dojenje mi ni odvec, ceprav ponoci…

Moj mali 2,5 leti obožuje zelenjavne enoloncnice – različna zelenjava, krompir v kockah, malo rdeče leče in grisovi žličniki. Najraje ima to za večerjo. Pa kake palačinke in jabolčna čežana.

New Report

Close