Najdi forum

večerja

Lepo pozdravljen!
Nisem prav velikokrat obiskala vaše strani, zato ne vem, ali ste o tem že kdaj govorili, prav tako pa nisem nič podobnega našla pri iskanju med starimi odgovori.

Moj fant je športnik (trening vsak dan). Ukvarja se s takim športom, pri katerem ne sme imeti niti kg odvečne teže. Ker trenutno hujša in najbolj “trpi” zvečer, ko ne sme jesti priljubljene hrane, me zanima, če imate kakšne dobre predloge za večerne, malokalorične prigrizke.
Za vsak odgovor vam bom hvaležna.
Lep pozdrav; NežaX

Neža,

Očitno nisi prebrala vseh objavljenih člankov… preberi tistega z naslovom
Ali se redimo kadar jemo zvečer?

Glede hrane zvečer… lahko jo je, če je športnik še toliko bolj mora jesti… saj sploh ne sme izpuščati obrokov. Daj ti meni zaupaj kaj tvoj fant trenira.. kdaj ma treninge in kako ima razporejene obroke čez dan. Nedopustno je da športnik strada, športnik ne sme stradati… kljub temu, da mora paziti na težo mora jesti 5-6x dnevno in to obvezno če hoče dosegati optimalne rezultate. Če je 3-4x dnevno potem nikdar ne bo tako dober kot bi lahko bil če bi hrano bolj pametno uporabljal.

Res pa je da je zelo pomembno kaj je tvoj fant vsak obrok, ne le zvečer… vsak obrok je enako pomemben pri športniku. Športnik mora razmišljati kako bo jedel, da bo intenzivneje in bolje treniral.. ter posledično s tem dosegal boljše rezultate.

Predvidevam, da tvoj fant trenira kakšne borilne veščine… mimogrede moj oče je bil skoraj 14 let trener borilnih veščin.

LP,
Goran

Hvala za tvoj delni odgovor, ki upam, se bo nadaljeval potem, ko boš prejel še ostale podatke.
Fant trenira atletiko, trening ima vsak dan dopoldan okoli 10, nekatere dneve pa še popoldan okoli 17h. Njegovi obroki pa so poglavje zase. Je predvsem takrat, ko je lačen; včasih do kosila nič, včasih kaj malega, ponavadi nekaj srednjega za kosilo, potem pa še kaj za večerjo. Edino, kar počne dokaj redno, je pitje sadnih sokov (nizkokaloričen juice).
Hvala za vse, kar boš napisal.
Lep pozdrav od Neže

NežaX,

Glede na to da si omenjala, da je teža mora imeti točno določeno težo, sem mislil da fant trenira borilne veščine. Na pa trenira atletiko… lepo če ima voljo, da pazi na telesno težo… ampak kljub temu, da trenira kot športnik, nima pojma o prehrani in kako je zanj pomemba za doseganje dobrih rezultatov.

Ne poznam športnika, ki bi dosegal vrhunske rezultate zato ker redno pije le sadni sok. Mislim, da ne bi bilo slabo če si tudi on prebere moj odgovor.

Če misli dosegat kvalitetne rezultate mora bistveno spremeniti prehranjevalne navade. Manj kot 5x dnevno sploh ne sme nikdar jesti. Pomembno je da ima nekako enakomerno razporejene obroke skozi ves dan.

Pol dneva jesti nič, potem nekaj malega ali pa naenkrate preveč, zvečer pa stradati… to ni zdravo za nikogar, še najmanj pa za športnika.

Če misli, da so sadni sokovi dobra in zdrava izbira se zelo moti. Ne pravim, da sadni sokovi niso dobri… saj so zdravi in imajo vitamine. Ampak večina teh sokov ima veliko preveč sladkorja. Če piješ sadne sokove 1-2 x na dan je čisto zadosti. Dosti bolje kot pitje sadnih sokov bi bilo, če namesto tega jedel sadje.

V bistvu bi lahko v odgovor napisal celo knjigo, ampak moram biti kratek.

Kar mu kot športniku svetujem, je da se nauči šteti kalorije in gledati na sestavo hrane. Dobro bi bilo, če si bi prebral kak članek na moji spletni strani… jih je kar nekaj o prehrani, ki so tudi zanj primerni.

Pomembno je da dobi dovolj energije za treninge, ter tudi da izgubljeno energijo čimprej povrne. Hrana ustrezna za to je… Sport muesli, rjav riž, žganci, polnozrnate testenine, ter vsa ostala hrana bogata z ogljikovimi hidrati in nizkim glikemičnim indeksom.

Od mesa naj pač je bolj pusto meso z minimalno meščobe, torej puranja, kurja prsa, ribe… od mlečnih izdelkov skute z malo maščobe, cela vrsta je tudi jogurtov z malo maščobe.

Na sadje ni treba pozabit, vendar naj prednjači zelenjava. Sadni sok naj raje zamenja za vodo, najbolje je če sok po treningih, če si ga zaželi.

Kruh najbolje če je ržen ali polnozrnat…

Zmeren obrok približno vsake 3 ure… pomembno je da poje koliko potrebuje. Zavedati se mora, da športnik mora jesti tako, da bolj učinkovito trenira… to pomeni, da mora jesti včasih tudi kadar ni lačen… ker je takrat pač ura ko je treba ponovno jesti. To ne pomeni, da se bo zredil… ko se seštejejo vsi obroki, ki jih je pojedel čez dan mora vsota kalorij biti enaka vsoti vseh kalorij, ki jih je čez dan porabil.

LP,
Goran

New Report

Close