Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Več vprašanj

Več vprašanj

Pozdravljeni.

Imam več vprašanj v zvezi s prehrano:

1. Ali so ribe v konzervi Rio mare zdrave, ali pa se je teh konzerviranih rib bolje izogibati in je dobro jesti le takšne ribe, ki niso v olju in konzervi? Je morda prepogosto, da te konzevirane ribe Rio mare jem 4x tedensko?
2. Ali kruh izgubi kakšne hranljive vrednosti, če se ga shranjuje v zmrzovalniku oziroma ali je takšen celo škodljiv? Enkrat tedensko kupim več polnozrnatih hlebcev kruha, ki jih nato shranim v zmrzovalnik.
3. Ali sadje izgubi kakšne hranljive vrednosti, če se ga shranjuje v hladilniku? Tudi sadje kupim enkrat tedensko v večji količini, nato pa ga shranim v hladilnik.
4. Je 1,6 mleko res manj zdravo od 3,2? Slišal sem, da naj bi bilo pri 1,6 mleku več škodljivih stvari notri, to pa zaradi tega, ker se pri njem uporabi kemijski postopek, pri katerem se odstrani del maščobe.
5. Kolikokrat tedensko si lahko naredim zmešana jajca? Ker sem do sedaj jedel premalo oziroma skoraj nič jajc, sem si sedaj rekel, da jih bom bolj intenzivno vključil na svoj jedilnik. Delal si bom zmešana jajca (po tri jajca na vsako jed), ampak vem pa ne, kolikokrat na teden si lahko pripravim ta zmešana jajca. Naj tukaj še dodam, da imam Gilbertov sindrom, v vseh ostalih pogledih pa sem zdrav.
6. Glede na to, da je vso sadje v trgovinah škropljeno, ali je takšno sadje sploh še zdravo?

Hvala lepa!

Kar zajeten kupček vprašanj…bom skušala dogovoriti.
1. zagotovo je bolje, da jeste sveže ribe kot iz konzerve, čeprav te ribe ne vsebujejo konzervansov, vsebujejo pa kar veliko količino soli. Jaz vam 4x tedensko ne bi svetovala, da ribe, toda posezite raje tudi po svežih ribah, ne samo konzerviranih
2. ne, zamrznjen hruh ni škodljiv, zamrznjeno živilo začne izgubljati svojo vrednost po določenem času, će govorimo o nekaj dneh, pa ni bojazni, da bi bil kaj slabši
3. ne v tako kratkem času ne, hlajenje sadja samo upočasnjuje proces zorenja in s tem staranja in kvara sadja, en teden kot rečeno ni dolga doba
4. ne vem od kod vam takšna informacija, odzvem maščobe ni kemisjki ampak fizikalni postopek, pri čemer se mleko nič ne spremeni (psnemanje mleka, saj je smetana maščoba in se nabere na površini, vsaj meni osebo ni znan postopek odvzemanja maščom po kemijskem postopku. Prav tako se mleku ne dodajajo nobenih kemikalij, gre zključno za odvzem maščobe in nato sledi termična obdelava
5. ne vem kaj je povod za vašo odločitev, priporočilo je namreč zmerno uživanje jac 1 do 2 na teden, pri tem ne smemo pozabiti tudi na “skrita” jajca, ki se nahajajo v posameznih živilih kot so jajčne testenine, biskviti itd. Osebno vam ne morem reči kolikokrat na teden si pripravite po 3 jajca, saj je to v nasprotju s smernicami in priporočilli, rumenjak vsebuje tudi veliko holesterola
6. zagotovo je bolj zdravo čim bolj naravno pridelano sadje brez škropljenja, a žal je le redko možnost priti do takšnega sadja ali pa je le to zelo drago. Razmišljajte v smeri, da je pozitivni učinek uživanja sadja večji kot negativni učinek zaradi škropljenja. Sadje pred zaužitjem dobro operite, če pa je mogoče si privoščite ekološko pridelano sadje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

Mene zanima, kam se lahko pritožim v primeru preslane hrane, ki se prodaja v trgovini. Kakšen inšpektorat? Namreč, meni se ne zdi prav, da je hrana toliko zasoljena, že tako konzumiramo preveč soli, potem pa še kupiš živilo v trgovini in je preslano, npr. še posebej mesnati izdelki. Vrnit ga itak ne moreš, poješ ga tud ne.

V gostilni že razumem, da včasih presolijo, kuharji nimajo občutka, šefi pa na ta račun služijo, ker več piješ potem, ampak lahko preprosto zavrneš.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Povsem se strinjam z vami, tudi meni se zdi industrijsko predelana hrana preveč slana. Posebej še slani progrizki.
Da bi se lahko kam prav pritožili ne bi vedela, saj žal takšnega inšpektorata še ni. Prehransko priporočilo 1g soli /dan je določila stroka, vendar pa proizvajalci nimajo posebnih omejitev. Seveda je odvisno od živila do živila, je pa res na splošno preveč soli.
Predlagam, da se poda pobuda na Inštitut za varovanje zdravja in na Mnistrstvo za zdravje, čeprav ti mlini žal meljejo zelo počasi in razen da se pač izogibate taki hrani ta trenutek mislim da ni moč narediti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Živjo!

Pa naj še jaz na kratko odgovorim:

1.Če že ješ tuno, jej raje Calvo, ker vsebuje 28% manj soli. Drugače pa ti priporočam jesti tuno le 1x do max 2x na teden, ker boš drugače postala živo srebro. Problem konzerviranosti je v večini preveč soli, ostalo pa ne. Jej raje skuše ali sardele od Rio Mare, ki so skoraj tako okusne kot tuna, vsebujejo pa veliko manj živega srebra.
2.Kruh z zamrzovenjem ne more izgubiti hranljivih snovi, ker jih skoraj nima. Če že moraš jesti kruh, ti priporočam belega, ker vsebuje najmanj škodljivih snovi. Najbolje bi bilo, če kupiš lanen ali pirin kruh, tudi rženov ni napačen, nikakor pa ne polnozrnatih kruhov. Kruh je dober samo za občutek sitosti.
3.Odgovorila Iva, dodal bi še, da je najbolje, da si kupiš sokovnik in piješ sadne in zelenjavne soke, kjer pride do zelo hitre (10-15 min) absorbcije, paševseh pesticidov in ostalih škodljivih snovi se znebiš, vlaknine pa zavžiješ drugače.
4.Tukaj pa sva si z Ivo navzkriž. Zanimivo je, da je mleko z manj maščobe skoraj enakega okusa kot originalno mleko. Mleku odstranijo maščobo na nepravilen način, dodajo pamu ostale škodljive snovi, da ima še vedno dober okus, pa še tisto malo kalcija, kot ga mleko ima, mu odvzamejo, tako da je v to mleko brez kalcija. Če že moraš piti mleko, pij polnomastnomleko in ne boj se, da se boš od maščob zredila. Najbolje pa je, da piješ kozje mleko.
5.Jajca zavžij 2x do 3x tedensko, več ni potrebno. V rumenjaku je res da holesterol, vendar nima posebnega vpliva na telesno tvorbo škodljivega holesterola LDL.
6.Beri točko 3.

Lep pozdrav!

Spoštovani BillyTheKid,

Sama prihajam oz. delujem na področju živilstva in prehrane in me zelo zanima, če lahko navedete kakšen link, do raziskave, ki bi potrdila vašo trditev, da s sočenjem iz sadja odstranimo pesticide in ostale škodljive snovi.

Glede polnomastnega in posnetega mleka. Strinjam se z vami, da je najboljše čim manj predelano in seveda čim bolj sveže mleko. Če pa govorimo o proizvodnji mleka, odstranjevanju maščobe in podobnem, pa žal vaša trditev, da mleku odstranjujejo maščobo in dodajajo druge snovi ter, da je zato polnomastno mleko boljša odločitev, ne drži.

V mlekarni namreč vsemu mleku, ki pride odstranijo maščobo, potem pa jo nazaj dodajo, da dobijo mleko tipizirano na določen procent maščobe. Tako, da v samem procesu izdelave ni čisto nobene razlike ali gre za mleko 3,5, 1,6 ali pa celo 0,5. Mleko, ki prihaja v mlekarno ima različne stopnje maščobe, nekje med 4 in 5 %. Ravno tako mleku ne dodajajo nobenih ostalih škodljivih snovi, ga samo toplotno obdelajo. Katere škodljive snovi, pa naj bi mu po vašem dodali?

Zakaj pa bi potrebovali link? Da si preberete na netu razne raziskave, ki so bile izvedene iz strani raznih manipulatorjev. Nisem zagovornik raziskav objavljenih na netu. Do te ugotovitve sem prišel preko knjige z naslovom Alkalizirajte se ali umrite,kjer avtor navaja svoje ugotovitve glede sočenja sadja in zelenjave. Tudi s sodelavci smo prišli do enakih ugotovitev in sicer, da s sočenjem sadja in zelenjave odstranimo 98% pesticidov, kateri se vežejo na vlaknine. Linkov o raznih raziskavah pa se raje izogibam in delam po zdravi pameti.

Glede mleka pa bi vam svetoval, da se povežete s katerim od višje zaposlenih delavcev v mlekarni, kateri vam bo hotel zaupati skrivnosti proizvodnje mleka in boste uvideli kako in kaj se dogaja v proizvodnji mleka. Na splošno pa mleko v vseh pogledih ni primerno za nobeno odraslo žival, razen če bi se radi zasluzili ipd. Pa še to, mleko vsebuje ravnotoliko kalcija, kot ga telo potrebuje za presnovo mleka.

Lep pozdrav!

Tudi knjiga Alaklizirjate se ali umrite je le ena izmed tisoče knjig o prehrani. Od posameznika je odvisno kateremu viru bo zaupal.
Različne teorije prehranjevanja so si tako diametralno nasprtni, da je težko zavzeti neko splošno stališče, kot primer Atkinsova dieta, ki zagovarja izključno bejakovinsko prehrnao in nastropna Gersonova dieta, ki zagovarja strogo vegansko prehrano.
odvisno je od naših potreb in stana našega organizma, zato je pomembno, da se čim bolj opazujemo kaj našemu telesu paše in kaj ne, ter prehrano idividualno prilagodimo.
Kar se tiče mleka, če pogledate strokovne smernice za zdravo prehrano (prehranska piramida) mleko in mlečni izdelki niso izvzeti, obstajajo pa tudi dognanja, ki odpirajo vaše menje, da le to ni primerno za prehrano odraslih ljudi.
Osebno v odgovorih ne morem navajti in zagovarjati mojih osebnih stališč pač pa moram čim bolj objektivno podati informacije, ki so del trenutno veljavne strokovne doktrine kakor tudi nakažem druge možnosti in razikave, ki jih prav tako ne smemo zanemariti, saj žal strokovne smernice že dolgo niso bile posodobljene, pa čeprav so raziskave seveda šle naprej.
Vedno priporočam, da se o novih spoznanjih stalno informiramo in oblikujemo svoje lastno stališče.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Link (ali pa naslov knjige) zato, da se lahko sama prepričam, kakšna in kako izvedena študija je temelj za vaše trditve. Navajanje svojih ugotovitev žal ne zdrži neke resne znanstvene presoje. Pričakujem študijo, narejeno po znanstvenih kriterijih. Ste merili vsebnost pesticidov v sadju in potem v sadnem soku? Katerih pesticidov, kako so potekale meritve, kakšni so rezultati … Take stvari. Kje si lahko to ogledam?

Ravno tako kar se mleka tiče. Namesto konkretnih dokazov, ali vsaj navedb, kaj naj bi (po vaše) tako škodljivega dodajali mleku v mlekarnah, ki bi potrdili vaše trditve, nasvet, da naj se povežem z nekom iz mlekaren? In še to s takim, ki mi bo pripravljen zaupat oz. povedat po resnici. Sama take ljudi poznam in povedali so mi točno to, kar sem zgoraj napisala. Pa tudi na lastne oči sem se lahko prepričala. Ampak, če imate vi drugačne informacije, vas lepo prosim, da jih delite z nami. Samo potem vas prosim, da jih tudi podkrepite z dokazi, kakršnimikoli. Ne pa se nekaj izmotavat in ljudi pošiljat okoli.
Ni bila tema, ali je mleko primerno za odrasle ali ne, ampak kaj se z mlekom dogaja v mlekarni.

New Report

Close