več viroza ali adenoviroza
Potem pa ji oprostim:=)))) Takrat se je tej virozi reklo faringokonjunktivalna vročica in se ni vedelo, da jo povzroča ta virus.
Če bo otrok v nedeljo brez vročine, brez gnojno vnetih oči in v redu, potem naj gre v vrtec. Seveda pa glede na znano dolgotrajni potek adenoviroze lahko pričakujete, da bo čez dan, dva ponovno kakšen znak, tudi vročina. Kontrola je potrebna, če ima otrok v sklopu te bolezni spet 2 ali 3 dni vročino, pa nismo gotovi ali gre za nadaljevanje viroze ali bakterijski zaplet.
Spet jaz 🙂
Včeraj je imel še vročino, vendar je bil kar ok. Vsega skupaj je bilo potrebno dati svečko le ene 2× ali 3×. Od včeraj zvečer vročine ni več, otrok je dobro razpoložen, skoraj nič več ne kašlja, s smrkljem je bolje, celo spal je po dolgem času dobro. Sicer bova jutri še doma (ker mi je itak dežurna zdravnica nego odprla in rekla naj pridem kontrolirat kri ter na kontrolo), poskusila se bom zmenit, da bi ga peljala samo na odvzem krvi, potem pa po telefenu preverila, če je vse ok, ter po potrebi prišla na pregled.
Se je pa včeraj pojavil še en problem. Zjutraj se je zbudil z modrico pod očesom oz. rdečino. Izgledalo je rahlo otečeno in tako, kot bi ga nekdo “na oko udaril”. Saj ne vem, ali se je res kam udaril, mogoče še v petek v vrtcu ali je to posledica česa drugega. Danes se mi zdi stanje malenkost bolje, otečeno več ni, je pa še modrica. Ali je to kaj zaskrbljujočega, ali ne? V petek na pregledu tega še ni bilo. gnojno vnetih oči nima, jih je pa imel cca 14 dni nazaj.
Pa še glede vrednosti železa 103 ob adenovirozi – se bo ta vrednost sama popravila, ko bo zdrav in bo več jedel? Prvi mesec v vrtcu, pa potem še ti prehladi in res je imel slab apetit. Moram pa reči, da sedaj že kakšne tri tedne spet dobro je… razen pretekla dva dni, ko je imel vročino…. Še teža mu je poskočila praktično čez noč za 400g, prej je pa skoraj 1,5m stala.
Hvala in lp!
Takšna rdečina je lahko začetni znak periorbitalnega celulitisa ali etmoidalnega sinusitisa. Jutri bi bilo dobro, da otroka kljub padcu vročine pregleda njegov pediater.
Hemoglobna v vrednosti 1’3 ne zdravimo, ob prebolevanju bolezni je hemoglobin lahko malce nižji in se v 2 tednih normalizira (če otrok sicer ni slabokrven).
Danes sva šla na kontrolo k pediatru in na kontrolo krvi.
Krvni izvid prilagam. Pediatrinja pravi, da je izvid v redu, oz. da ne kaže na kaj posebnega, ter da je CRP sicer višji, ker se pokaže z zamikom ali nekaj takšnega.
Glede podočnjakov sem tudi povedala in je bil otroku pogledano v nos, kjer je bilo vidno veliko sluzi. Vprašala je, če ima že dolgo zelen izcedek. Povedala sem, da od začetka septembra z izboljšanji in potem spet poslabšanje z zelenim izcedkom. Glede na povedano (zele izcedek) in glede na podočnjake, je predpisala antibiotične kapljice za nos 2kapljici 3krat na dan 5 dni (mislim, da na receptu piše Maxitrol??). Rekla je, da možno, da gre za vnetje obnosnih votlih (glede na povedano kaj je bilo – tudi oteklina), vendar pa da so podočnjaki lahko tudi zaradi svetle kože, nižjega hemoglobina…). Prav tako je rekla naj otroku dajem Operil kar 3krat na dan, ter za tem antibiotične kapljice.
Kaj menite?
Pa še to. Otroku redno spiram nos s fiziološko, ter mu ga aspiriram z aspiratorjem na sesalec (kadar ima veliko izcedka, kar je še kar pogosto). Ali je pogosta uporaba tega aspiratorja lahko kakorkoli škodljiva in je zato pri njem prišlo do te otekline in rdečine? Sicer se mi zdi izum enaA, saj mu res ven potegnem velike količine smrklja, ki ga sicer ne bi mogla. Otrok pa tudi to jemlje kot nekaj običajnega in ni problema (težje mu je zobe umit).
Hvala in lep dan.
Današnji krvni izvid je normalen oz. v skladu z diagnozo viroze.
če bo vročina tudi ponoči, pojdite na ponovni pregled, vnetje sinusov, sploh etmoidalnega, zdravimo z antibiotikom sistemsko in ne le s kapljicami.
Ja, ampak ali bi bilo v tem primeru tudi kaj slabše stanje na pogled (bolj rdeče, oteklo) ali je možno, da bo videti čisto ok?
Ne vem kako naj ravno rečem pediatrinji, da naj mu da sistemski antibiotik, …
ALi je še najverjetneje, da je vročina zaradi same adenoviroze?
Kako pa se postavi diagnozo vnetja sinusov?
Ja ali potem ne bodo te kapljice naredile sploh nobene koristi in jih v vsakem primeru dajem za brez veze?
Vročina je sicer narasla na 39, potem je padla.
Se pravi – iz srede na čet vročina, četrtek bp, petek in sobota vročina, sobota rdečina pod očesom in rahla oteklina, nedelja bp, rezen še rdečina pod očesom, danes rdečine niti ne več, ampak bolj obojestranski podočnjaki, vročina.
Hvala in lp
Ker se je pojavila ponovno vročina in ker ste prilepili sliko, na kateri je možno videti rdečino, ki je podobna rdečini pri periorbitalnem celulitisu/etmoidalnem sinusitisu, vam na podlagi tega lahko svetujem samo na tak način. Glede na zelen goist smrkelj in to rdečino, gre lahko za zaplet adenoviroze, kjer je potrebno zdravljenje. Lahko pa je vročina tudi samo v sklopu adenoviroze, tega ni mogoče pojasniti na ta način.
Vnetje sinusov je zaplet dlje časa trajajočega gnojnega prehlada z bolečinami v predlu sinusov, pri etmoidalnem sinusitisu pa je značilna rdečina pod očesom.
Lokalno kapljice v nos ne pripomorejo k ozdravitvi.
Hvala.
Ponoči in do sedajle vročine še ni bilo. Prav tako ni več rdečine pod očesom. Ima pa na obeh straneh bolj opazne podočnjake (ne rdeče).
Včeraj je dobil popoldne in zvečer Operil + kapljice v nos. Danes zjutraj ni imel nič smrklja po dolgem času. Včeraj naprimer sem mu zjutraj ven potegnila ogromno smrklja. Ali je možno, da kapljice proti smrklju le učinkujejo ali je to posledica 2kratnega odmerka Operila (čeprav kadar sem mu dala Operil zvečer, je do zjutraj že popustil učinek)? Čemu se jih pa potem sploh daje v nos? Ali tudi proti gnojnemu izcedku ne pomagajo? Sicer na njih piše, da so za oči…
Danes zjutraj je spet dobil Operil + kapljice in iz noska se mu občasno pocedi malenkost vodenega izcedka. Se pravi stanje je danes glede smrklja daleč najboljše po dolgem času. Pa ne vem ali zaradi antibiotičnih kapljic ali večkratnega odmerka Operila.
Seveda ga bom ponovno peljala na pregled, če se danes ali jutri spet pojavi vročina.
Kljub temu me zanima, če bi kljub morebitnemu celulitisu/sinusitisu rdečina sama izginila ali bi šlo v tem primeru z oteklino in rdečino na slabše? Ali bi vročina padla ali bi vztrajala?
Hvala in lep dan
V primeru celulitisa/sinusitisa bi se stanje slabšalo in rdečina bi bila še prisotna.
Vročine danes ni bilo, pod očmi ni rdečine ali otekline, ima pa podočnjake. Bil je sicer zelo razdražljiv in neješč, tako da bom videla kaj bo jutri. Če se vročina ponovi ali bo še vedno take volje, greva na pregled.
Izcedka iz nosu nima več.
Pediatrinja je rekla naj mu dajem 5 dni Operil in Maxitrol 3 krat na dan.
Z Maxitrolom bom seveda nadaljevala, ker predvidevam, da je antibiotično kuro potrebno opraviti do konca (četudi jih dajem za brez veze), ne vem pa kako je z Operilom? Ali ima smisel dajati 5 dni 3 krat na dan 1 vpih, če je v bistvu brez izcedka? Ali se bo itak vrnil, če bom prenehala dajati Operil?
Do sedaj sem sicer Operil uporabila le zvečer , ko je bilo najhuje z izcedkom in ne bi rada predozirala.
Hvala lepa in lep večer
Operil lahko dajete do 3x dnevno 5-7 dni, potem je potrebno prenehati.
Spet se oglašam.
Otrok potem ni več imel vročine, celo 5 dni ni bil nič smrkav (čas jemanja Maxitrola). V soboto je spet dobil več izcedka iz nosu, ter več kašlja (sploh danes ponoči smo res slabo spali, čez dan niti ni sile). Se pravi lahko bi rekla, da je dobil novo virozo oziroma ponovne simptome v sklopu adenoviroze. sicer je dobro razpoložen.
Jutri smo naročeni na 2. odmerek cepljenja proti gripi in KME (po 4 tednih). Zanima me, če ga lahko peljem cepit, glede na ponovne prehladne simptome, ki so se začeli s petka na soboto?
Operila sedaj ne dajem, ker imamo premor. Čeprav razumem, ga po 7 dnevih spet začnem dajati 5-7 dni? Ali to lahko počnem karcelo zimo, brez negativnih posledic? Do sedaj sem ga dala samo občasno zvečer, sedaj pa vidim, da je res zakon in bi ga (če res ni nevarnosti) dajala tudi zjutraj preden gre v vrtec, seveda takrat,ko je izcedka veliko (kar je velikokrat). Je pa sicer otrok star 15m.
Ali se proti kašlju (sploh nočnemu) priporoča kakšen sirup? Ima dvigneno posteljico, leži na vzglavniku za odrasle, v sobi imamo 16 stopinj in 70% vložnost, za piti mu dam čas z medom.
Ker je zelo trdo in težko v bobkih kakal, sem mu začela dajati Lacteon sirup 2krat na dan po 5ml. Po dveh dneh jemanja je stanje super. Saj sem poskusila z Donatom, ampak zjutraj nikoli ne noče veliko popiti, zato s postanim Donatom s suhimi slivami ni šlo. Saj pri odmerjanju Lacteona najbrž gledam na stanje blata in če je prevečkrat oziroma premehko pokakan pač zmanjšam odmerek. Ali samo na 1×dnevno, ali 2× po manj (naprimer 2×3ml)?
Hvala lepa!
Lep večer!
Če je prehlad izrazit, potem gre lahko ali za nadaljevanje viroze ali novo virozo (sploh, če je bil otrok vmes v vrtcu). Za cepljenje vam težko svetujem, kajti načeloma velja, da manjši prehlad ni ovira za cepljenje, da pred cepljenjem otroka itak pregleda pediater, pa vendar bi po poteku morda rekla, da bi počakali še kakšen teden. Je pa res, da ni zagotovila, da v tem čakalnem tednu otrok ne bi dobil kaj novega. In tako odlagamo cepljenje do pomladi:=(
Operil lahko dajemo s presledki, skušamo pa dati čim manjkrat.
Sirupov pri otroku ne svetujemo. Noben sirup ne more otroka naučiti izkašljati, suh kašelj pa tudi noben sirup ne omili nič več kot vsi domači ukrepi, pa še neškodljivi in zastonj so.
Lactecon odmerjamo tako, kot ste napisali, bo čisto v redu.
Spoštovani!
Ponovno se javljam. Sedaj je otrok že ene 14 dni ok, tudi izcedka iz nosu je minimalno, zakašlja čez dan res izjemoma. Mogoče je pa adenoviroza mimo.
Me je pa začel skrbeti en pojav vsak večer. Vsak večer, ko gre spat, dobi po kakšni uri en tak napad kašlja, ki pa sploh ni več slišati kot kašelj (kakšnih 14 dni nazaj je še bilo slišati kot kašelj), ampak je res en čuden zvok, videti in slišati je kar grozno. Takrat grem do njega, ga dvignem pokonci, potrepljam po hrbtu in umiri se. To traja max 5 -10 sekund. Potem spi dalje in večinoma ponoči ne kašlja več.
Ali je to kaj zaskrbljujočega? Sicer na pljučih ni bilo nikoli nič slišati.
Hvala in lahko noč
Najverjetneje gre za kašelj po prehladnih virozah, ki se značilno pojavi pol ure do uro za tem, ko gre otrok spat in nastane zaradi nabiranja sluzi v grlu. Izzveni po 2 ali 3 tednih. Dvignite otroku vzglavje, spi naj v hladnejšem prostoru, ko začne kašljati, naredite to, kar ste napisali, če je buden, morda požirek, dva toplega čaja, pa bo.
Spoštovani!
Se bom navezala kar na to temo. Večkrat pišete o občasnih izboljšanjih pri adenovirozi, ampak ali gre lahko tudi za 2 tedna ali malo več, ko je otrok zdrav, potem se pa spet pojavi. Namreč naš je imel sum na adenovirozo konec avgusta, potem sredi oktobra, danes pa spet vročina 40 in vneti učki, identičen potek kot pri prej naštetih primerih. Agusta je imel crp okoli 110, levkocite povišane, oktobra cpr 60 levko (če se prav spomnim) okoli 17 (morda pa tudi ne, izvid ima žal pediatrinja).
Avgusta je bil sum tudi na uroinfekt, je dobil amoksiklav, ampak po 4 dneh ni nič prijel, medtem ko je bila voda pa vredu (sem ga stuširala pred drugim odvzemom, kožica mu namreč ne gre čez in ga je zelo težko umiti), tako da dvomim, da je bilo to, je pa možno.
Zanima me torej še, kakšno je Vaše mnenje. Ali je lahko zopet adenoviroza ali še vedno ista adenoviroza ali nova viroza ali … Uroinfekt se mi zdi nekoliko čuden tudi zaradi vnetja oči, se pa zavedam, da je lahko hkrati. Je bil pa zdraj tri tedne doma, ga sploh nismo dali v vrtec, tako da mi ni čisto jasno, kje bi sploh kaj novega dobil (V trgovino ga tudi nismo peljali in sploh nikamor med ljudi).
Najlepša hvala!
Včasih adenoviroza poteka tudi tako, torej skorajda nekaj mesecev, lahko pa gre za okužbo z drugim sevom adenovirusa. Običajno pa potek bolezni v obeh primerih ni več tako dolg in hud kot pri prvi okužbi.