več glav več ve
Kupujem novo sedežno garnituro. Ne morem se odločiti ali za blago ali za usnje. Ker imam na obisku večkrat malega vnuka, poleg tega imamo mačka in tudi mi jo rabimo za sedenje ne za gledanje se usnja bojim. Kdor le-to ima naj mi pove, če je res tako občutljivo. Kako se čisti, ali je hladno (preveč) in drugo v primerjavi z blagom. Ker je usnjena draga je res ne bi rada kupila samo za par let.
Hvala vam za mnenja.
Evo, idealno vprašanje za mene, ki sem kupovala sedežno dva meseca nazaj.
Prodajalec me je prepričal v mikrotkanino in sem mu še danes hvaležna. Že v trgovini je po sedežni potegnil z nožem, črta se je poznala, pa jo je nato zamazal in ni bilo sledu o črti.
Danes smo imeli pa na sedežni velik čokoladni madež, ki sem ga obrisala z vlažno krpo in se nikjer nič ne vidi.
Če se naberejo mucke od odej, sedežno enostavno posesam in gre vse stran.
Neverjetno, jaz sem pa vedno misla, da je pliš al pa usnje bolj “trpežno”.
Jaz mislim, da b mačka imela pravo veselje brusiti kremple.
Otok bo vsakič, ko bo na obisku samo poslušal kako je zadeva draga in je je škoda in je trepa paziti in na njej le pridno sedeti…
Poleg tega je (vsaj meni se zdi) usnje trdo, mrzlo, na golo kožo se lepi, škriplje…
Skratka sem odločno proti usnjeni sedežni…
Upam le da si moja starša ne omislita kake!
LP
Drage moje, pozabile ste, da v današnjem času ni usnje enake kvalitete, kot je bilo še pred 10 leti. Je mehko, udobno, lahko se ga čisti. Sama imam doma sedežno z navadnim blagom in sem zadovoljna. Mama pa ima usnjeno. V ceni sta se sicer razlikovali, je bila usnjena nekoliko dražja, nikakor pa niso bile to vratolomno visoke cene. In z usnjeno sedežno se v današnjih časih res ne moreš dokazovat.
Glede pažnje – naša je iz blaga in se ravno toliko “bojimo” zanjo, kot pa za usnjeno, ker smo si jo pač težko kupili.
Dlake – definitivno lahko dlake hitreje, enostavneje pobrišeš z usnjene sedežne kot iz mikrofibre. Manj se vnese v gobo, ki je pod blagom. Če imate mačko je velika verjetnost, da bo razpraskala sedežno, ki je usnjena in ki je iz blaga. Zato mačko ven iz stanovanja.
Sicer ne vem, če lahko vendar bi toplo priporočala sedežne garniture Nove Opreme oz. Nove O. Splača se jih pogledat, trgovine imajo povsod po Sloveniji.
Mi imamo že enajsto leto usnjeno sedežno garnituro pa je skoraj kot nova. Res pa je da nimamo mačke. Vsak madež lahko obrišeš kar z mokro krpo, ker se ne vpije v usnje tako kot v tkanino. Mrzlo pri nas ni, ker stanujemo v bloku. Nikoli je ne mažemo s kakšnimi olji ali drugimi mažami, ko pišejo eni na tem forumu. Mogoče ji paše to, da jo res dosti uporabljamo, ker smo ves prosti čas v dnevni sobi in ne v kuhinji kot nekateri. Na njej beremo, pijemo kavo, gledamo TV, sprejemamo obiske. Skratka uporabljamo jo maksimalno. Res pa je, da nismo kupili poceni improvizacije. Naslednja sedežna bo spet usnjena, če jo bomo sploh rabili, ker ta ne kaže nobenih znakov hiranja.
Pozdravljena.
Mi smo imeli usnje , dokler obe hčerki nista zrasli t.j. 14 let – in to isto usnjeno sedežno garnituro. Kupili smo kvalitetno usnje , res je bilo precej drago , vendar se je po moje investicija izplačala. Obe hčerki sta kot dojenčka precej bruhali , vzela sem krpo in vse skupaj lepo pobrisala. Če bi imela sedeže iz blaga , si lahko preedstavljaš štalo in smrad po parkratnem bruhanju …
Imamo tudi mačka. Nikoli ni praskal sedežev , za te akcije si je raje izbral bolj hrapave materiale 🙂
Usnje ni mrzlo , nasprotno , ima to hvalevredno lastnost , da se prilagaja temperaturi.
Čistiš in neguješ ga s specialnimi preparati za usnje , te dobiš v vsaki malo bolj založeni drogeriji. Dovolj je , da ga namažeš parkrat letno , pa bo ohranilo prožnost in lesk in ne bo pokalo.
Že šest let imamo garnituro iz alkantare , ampak jaz komaj čakam , da bi jo spet zamenjali za usnjeno. Namreč – lepo kaže znake obrabljenosti, čeprav so alkantaro hvalili kot nekaj izrednega , trpežnega in enostavnega za čiščenje.
Jaz dajem glas za usnje !
In še to – po moje se ne vsi , ki ga kupijo , zanj odločajo zaradi snobizma 🙂
lp A.
Najprej sem imela kotno sedežno iz negega blaga, katastrofalne temno zelene barve. Mislim, da je bilo kupljeno v taki barvi tudi s tem namenom, da se ne bi zamazalo in se ne bi vse gor poznalo.
Zadeve sem se v sedmih letih tako zelo naveličala. Blago je bilo kljub čiščenju zamazano, obšlesano, spremenjena je bila oblika,prav smrdelo je….
Pred dvema letoma sem sedežno zamenjala za dva dvoseda, usnjena, v čudoviti živahnji rumeni barvi! Še danes sem zelo zelo zadovoljne! Res, da imam spodaj pod ritjo deko (usnje je malce bolj hladno!), ko gledam TV ali berem, ampak sem zadovoljna z vzdrževanjem.Samo pošpricam jo s sredstvom za usnje (dobiš v navadni trgovini) , jo obrišeš in zadeva je ko nova…Pa še barva je taprava, topla je in se je ne naveličaš!
Dolgo sem se odlocala za usnje – iz istih bojazni kot ostali, zdaj pa
vidim, da so hvalabogu neutemeljene in sem zelo zadovoljna.
Usnje sem hptela zaradi ciscenja – imam psa, zaradi katerega je vsaka tkanina cez cas postala crna in dva otroka, ki jesta in pijeta pred TV…svinjarija skratka.
Zdaj sem pa res zadovoljna. Mokra cunja in je. Pa malce nege, da dlje traja. Obrises, pa je kot nova.
Jaz se samo sprašujem, če se stvari, ki jo imaš tako zelo dolgo (15 – 20 let) ne naveličaš?
Meni je dnevna soba v tistih temnejših tenih (kot se je dobilo recimo usnjeno sedeženo pred petnajstimi leti – temno rjava ali črna!!), h kateri si potem prilagodil oprem0 dnevne sobe, temnejšo rjavo ali črno, zdelo nekako pusto, hladno, pretemno?!
marija (1)