Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Vdrte ali ploske bradavice?

Vdrte ali ploske bradavice?

Pozdravljeni.

Ne upam si trditi, da imam ploske, niti da imam vdrte bradavice, ker ne vem, kako kaj izgleda.
V vsakem primeru sem pa zelo zaskrbljena glede dojenja. Ali se da pripraviti na dojenje oz. popraviti stanje v 15. tednih, kolikor mi še manjka do poroda?

Priporočate Avent Nipette? Baje obstaja tudi Avent krema za vdrte bradavice. Veste kaj o tem?

In nazadnje: je možno, da zaradi tega ne bom mogla dojiti? To si enostavno ne znam predstavljati, verjetno me bo konec od žalosti, če otroku ne bom mogla nuditi svojega mleka.

Vesela bi bila kakih povezav na internetu, kjer bi si lahko prebrala več prav o tem problemu. Morda kako sliko, kako izgleda vdrta in kako ploska bradavica.
Z iskalnikom sem na tem forumu našla opisan način, kako izveči bradavico, vendar ni slike in si ne znam z besednim opisom nič pomagati.

Prosim pomagajte. Hvala in lep pozdrav.

ZASKRBLJENA
Pipi+

Otrok pri dojenju široko razpre usteca in zagrabi še večino, ali celo ves kolobar bradavice (odvisno od velikosti kolobarja). Zato oblika samih bradavic ni tako pomembna. Prave vdrte bradavice so zelo redke.
Svojo dilemo o vdrtih bradavicah lahko razrešite tako: če primete za bradavico z dvema prstoma, se ploska bradavica izboči, vdrta pa vboči- vrh se potegne navznoter.
Če je pri vaših bradavicah tako, lahko izvajate Hoffmanove vaje: z dvema prstima stegujete vrh bradavice. Kupijo se tudi posebne školjke, ki imajo na sredini odprtino.Nosite jih pod nedrčkom in so namenjene stegovanju vezi, ki vleče bradavico navznoter. Ta vez je lahko prekratka, ko dojke porastejo v nosečnosti. Tudi draženje bradavic pomaga, da bradavica izstopi. Lahko prosite partnerja za pomoč.
Lep pozdrav

ATG

Živjo!

Moje izkušnje so take. Nimam ne vdrtih ne ploskih bradavic, le nekako majcene in mehke.
Prve dneve po porodu sem dojila z nastavki, ki jih dobiš v lekarni (Avent). Ko nama je dojenje steklo, sem nastavke opustila. Še vedno dojim, deklica je stara sedem mesecev.

Lep dan,
Nenka

Zahvaljujem se za odgovora.

Pipi+

Draga Pipi,
razumem vašo skrb. čez 15 tednov imate rok poroda, zanima vas, kako se lahko pripravite na dojenje in kako na dojenje vpliva oblika bradavic.

Ženske so tisočletja dojile z vsemi vrstami in oblikami dojk in bradavic ter povsem brez pripomočkov. Danes imamo na “zahodu” na voljo številne pripomočke, včasih ti niti niso nujno potrebni, včasih pa lahko pridejo zelo prav. Bolj kot nakup pripomočkov za dojenje je pomembno, da se na odjenje pripravite s pozivnim pogledom nanj.

Kreme za vdrte bradavice so komercialni larifari. Nipplete je lahko zelo koristen pripomoček, a le če gre za res vdrte bradavice, kakor vam je opisala že dr. Golobova. Nkaterim mamcam je Niplette zelo pomagal nekaterim pa nič.

Če vaše bradavice res zelo vdrte in se ob prijemu obrnejo navznoter….

Res je, da je ob takšnih bradavicah težje dojiti, toda sčasoma, ob pravilnih tehnikah in pomoči, se stanje bradavic da izredno lepo popraviti. Res je, da obstajajo vaje za nosečnice, za pripravo bradavic, vendar imajo te vaje lahko tudi zelo omejen uspeh.

Če se boste odločili, da boste v nosečnosti izvajali Hoffmanove vaje, je pomembno da se vaje izvajajo pravilno in pravi čas. Izvajanje Hoffmanovih vaj ne priporočamo več po sedmem mesecu nosečnosti.

Hoffamnova vaja opisno izgleda takole: ženska naj večkrat dnevno izvaja te vaje na naslednji način – ženska naj postavi oba palca na začetek “podnožja” bradavice (ne na koncu bradavice in ne na koncu areole), tako da sta si palca nasproti. Počasi in NEŽNO naj s palcema krožno pritiska okoli bradavice, tako, da gresta palca narazen, stran od bradavice, kar povzroči, da se bradavica rahlo privzdigne navzgor. S to vajo se razteguje tkivo, ki pretesno drži bradavico v areoli.

V primeru ploskih ali vdrtih bradavic se pri dojenju lahko pojavijo težave, saj dojenček le stežka ali pa sploh ne more zagrabiti bradavice. Kakšne so vaše bradavice lahko preverite tako, da položite palec na vrhnji del in kazalec na spodnji del bradavičnega kolobarja, pri čemer prsta nežno stisnite. Bradavica naj bi ostala pokončna oz. izbočena. Če se namesto tega splošči ali celo obrne navznoter, je dobro, če nosi nosečnica oz. doječa mati posebne bradavične školjke in izvaja t.i. Hoffmanovo vajo. Drugi preprost preizkus je tudi opazovanje bradavic med spolnim vzburjenjem ali ob izpostavljenosti hladu. Če se bradavice ob tem izbočijo, o ploskih ali vdrtih bradavicah ne govorimo.

Zagotavljam vam, da je dojenje z vdrtimi, poškodovanimi ali celo z piercingom prebodenimi bradavicami popolnoma možno. Je pa res, da imata lahko mamica in dojenček na začetku več težav. A z dobro pripravo v nosečnosti, pravilnimi informacijami in pravilnimi načini pristavljanja (in brez nastavka!), jih lahko prav lepo prebrodite.

Tudi sama sem imela pred rojstvom prvega otroka zelo velike, popolnoma ploske bradavične areole, sami vršički bradavic niso nikoli izstopale (tudi pri tuširanju z mrzlo vodo ne). No, pa dojim že tretjega otroka, brez nastavkov. Je pa res, da sva s prvim imela strašanske težave. Joj, kaj bi dala, da bi imela takrat na voljo takšne informacije, kot jih imam na voljo sedaj :).

Kaj torej lahko storite že sedaj med nosečnostjo?

Vdrte bradavice lahko že pred ali med nosečnostjo omilimo ali celo popravimo. Lahko si omislite posebne školjke, ki s podtlakom izvlečejo bradavice, bolj prijeten način pa je sesanje bradavic med ljubljenjem ali redno izvajanje posebnih vaj za mehčanje vezi, ki bradavici ne dovolijo izstopiti (Hoffmanove vaje). Bradavične školjke s podtlakom izvlečejo bradavice. Školjke dobite v bolje založenih trgovinah z otroško opremo, pri nas se dobi le školjke znamke Avent. Ne zamenjujte školjke z nastavki! Kako izgledajo, si lahko ogledate na straneh: . Če bradavice niso resnično zelo vdrte, pa jih bo največkrat izvlekel dojenček sam, ki s svojim sesanjem najmočneje vpliva na obliko bradavice. Po porodu si lahko pomagate tudi s prsni črpalko, tako da s podtlakom povleče bradavico ven in takoj nato pristavite dojenčka. V nekaj dnevih ali tednih, s sesanjem dojenčka ali s stimulacijo s prsno črpalko, se stanje bradavic izrazito izboljša. Mnoge mamice ki so dojile prvega otroka in imele težave z vdrtimi bradavicami tudi poročajo, da teh težav pri naslednjem otroku ali otrocih ni bilo več.

Tudi pozitivna psihična priprava na dojenje je za uspešnost le-tega navadno večjega pomena kot fizična. Dojenje je sicer samoumevno in naravno kot le malokatera stvaritev narave, vendar je hkrati tudi umetnost, ki se je morata tako mamica kot otrok včasih šele naučiti. Za uspešno dojenje je potrebno najmanj dvoje: močna želja: “želim dojiti” in močno prepričanje:”dojila bom”. Uspeh je velikokrat odvisen od samozaupanja pa tudi od ZNANJA, da ima najmanj 95% (po nekaterih novejših virih celo 98%) žensk v normalni psihofizični kondiciji dovolj mleka, da prehrani svojega otroka.

Za nego bradavic že v nosečnosti velja podobno, kakor za nego med dojenjem:
– čimmanj uporabljajte razne kreme za telo in deodorante
– čimmanj mila in vode, ki dodatno izsuši kožo
– pazite, da se bradavice ne bodo drgnile (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– pozorni bodite na morebitne kožne probleme (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– ne nosite pretesnih in sintetičnih nedrčkov ali nedrčkov s šivi preko bradavic ali s kostjo
– imejte prsi čimveč na zraku (topless) a ne na direktnem soncu
– ne uporabljajte prsnih blazinic
– mažite bradavico s svojim mlekom (če se že izceja, ker ima protibakterijske lastnosti) ali čistim lanolinom

Včasih so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.

Izkušnje mamic, ki so dojile s ploščatimi, vdrtimi bradavicami:

Zapomnite si, dojenček se ne doji na bradavici, dojenček ne sesa samo bradavice! Dojenček dojko molze! Sama oblika in vršiček bradavice za uspešno dojenje nista tako pomembna kakor to, da ima dojenček pravilno in globoko v ustih kar največji del bradavičnega kolobarja.

Več virov, izkušenj in slik z interneta:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Spoštovana ga. Karmen!

Za vaš izčrpen odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Več kot zadovoljili ste me z vašim odgovorom. Predvsem pa ste me pomirili in hkrati podučili o dojenju, ki sem se ga zelo bala, zdaj pa veliko manj. Skoraj sprijaznila sem se že s tem, da pač ne bom dojila. Zdaj pa vem, da to le ni tak “bau bau”, kot sem si predstavljala.

Potolažili ste me tudi zato, ker zdaj vem, da moje bradavice niso vdrte, saj se ob mrazu izbočijo. Zdaj vem, da stanje ni brezupno in da bom zmogla zadovoljivo, če ne kar odlično opraviti svojo nalogo matere.
Vas bom obvestila, kako bom s tem opravila.

Še enkrat hvala Vam, ga. Karmen in seveda forumu, ki nam te klepete omogoča.

Pipi+ (26t)

Pozdravljena. JAz imam vdrte bradavice. Pa ima hcero staro 4 mesece in se lepo dojiva. Nisem imela nobenih predpriprav za dojenje. SAMO zelela sem si dojit in se nisem s tem obadala pred porodom. Eni res priporocajo razne stvari … Mislim pa da se ne smes prevec obremenjevat s tem. Jaz sem si zelo zelela dojit, ampak sem si mislila, ce pac ne bo slo, pac ne bo.
Zelim ti vso sreco in hkrati ne kompliciraj vnaprej.

Tjasa,

hvala za tvoje vspodbudne besede.

Pojma nisem imela o dojenju in nekako sem kar sama prišla do zaključka, da pač ne bom dojila. Verjetno tudi ne bi poskušala, če ne bi odkrila Avent pripomočka. Zdaj pa mislim, da bom teh 8000 SIT porabila za kaj drugega in se pogumno podala v dojenje. Pa naj bo, kar bo.

Pipi+

New Report

Close