vdovske pokojnine še 1x
ne tako! (na to teme sem že imela na tem forumu post in mislim, da sem dobro razložila)
največ je 16.500 sit.
zelo pa je odvisno od tvoje lastne ali invalidske pokojnine. če je le ta do 151.000 sit, seveda lahko dobiš največ t.j. 16.500 sit.
če pa je tvoja lastna ali invalidska pokojnina recimo 160.000, dobiš lahko še največ 7.500 sit (del vdovske pokojnine), ker je zgornja meja 167.500 sit.
če je tvoja pokojnina recimo manj kot 110.000, pokojnina pokojnega moža pa bi bila 100.000, dobiš največ 15 % njegove penzije = 15.000.
torej še 1 x. če je bila penzija pokojnika ali pokojnice več kot 110.000, bo del vdovske pokojnine znašal v letošnjem letu največ 16.500 sit.
se ti ne zdi, da je vendar več kot O.
če vložiš zahtevek – dobiš sicer ne!
seveda je znano, saj je dogovorjeno že v Ur. listu št.72, 29.7.2005, prosim preberi si en post višje.
Kar po formular in pripravi fotokopije, po prvem januarju pa čimprej na SPIZ. Lahko pošlješ tudi po pošti, najbolje priporočeno. Pravica ti pripada od tistega meseca, v katerem boš vložila, seveda pa če še nisi upravičena, potem po 1.1.
če še nisi upravičenka, seveda izpolni formular, priloži fotokopije prilog in oddaj na ZPIZ. Primerjaj svojo penzijo s cenzusom.
Če pa že dobivaš del vdovske pokojnine, tudi če ne najvišjega zneska, boš pa z novim letom do njega upravičena, gre vse avtomatsko direkt iz ZPIZa, ne rabiš nič več vlagat. Morda dobiš celo novo odločbo, vsaj tako se mi zdi!