Najdi forum

vdovske pokojnine še 1x

opozorite vdove in vdovce z majhnimi lastnimi ali invalidskimi pokojninami, da je začel veljati višji znesek do upravičenosti za del vdovske pokojnine v letu 2006!

Ali je treba vlogo oddati osebno oz. če se pošlje priporočeno?

Lahko se pošlje po pošti.

Živjo!

Prosim te, da bolj jasno napišeš, kakšna sprememba je to.

LP

Ne se preveč veselit. Mene je včeraj kar šokiralo! Najvišja vdovska pokojnina bo okrog 16 tisoč. Objavljeno v medijih.
Sploh ne vem kaj s tem dražijo folk!
Pa lep dan še naprej!

Do višine 167.000 sit pokojnine bodo dobili vsi 16.000 sit dodatka.Izplačevali bodo s februarsko pokojnino, konec meseca.
lp

ne tako! (na to teme sem že imela na tem forumu post in mislim, da sem dobro razložila)
največ je 16.500 sit.
zelo pa je odvisno od tvoje lastne ali invalidske pokojnine. če je le ta do 151.000 sit, seveda lahko dobiš največ t.j. 16.500 sit.
če pa je tvoja lastna ali invalidska pokojnina recimo 160.000, dobiš lahko še največ 7.500 sit (del vdovske pokojnine), ker je zgornja meja 167.500 sit.

če je tvoja pokojnina recimo manj kot 110.000, pokojnina pokojnega moža pa bi bila 100.000, dobiš največ 15 % njegove penzije = 15.000.
torej še 1 x. če je bila penzija pokojnika ali pokojnice več kot 110.000, bo del vdovske pokojnine znašal v letošnjem letu največ 16.500 sit.
se ti ne zdi, da je vendar več kot O.
če vložiš zahtevek – dobiš sicer ne!

Še eno vprašanje: Ali SPIZ izračuna pokojnikovo pokojnino izpred 12 let na današnji znesek? Ne hranim nobenih dokazil.

Na SPIZ oddati samo izpolnjen formular: prva in zadnja stran s podpisom, v sredini pa podčrtati točnost podatkov. Ne poročnega, mrliškega lista in zadnjega odrezka pokojnine. Današnja informacija na SPIZ-u osebno.

Skibucka, ali je že znano, kolikšen bo drugo leto prag za uveljavitev dela udovske pokojnine po zakoncu?

seveda je znano, saj je dogovorjeno že v Ur. listu št.72, 29.7.2005, prosim preberi si en post višje.

Kar po formular in pripravi fotokopije, po prvem januarju pa čimprej na SPIZ. Lahko pošlješ tudi po pošti, najbolje priporočeno. Pravica ti pripada od tistega meseca, v katerem boš vložila, seveda pa če še nisi upravičena, potem po 1.1.

Ali je treba za l. 07 ponovno vložiti?

če še nisi upravičenka, seveda izpolni formular, priloži fotokopije prilog in oddaj na ZPIZ. Primerjaj svojo penzijo s cenzusom.

Če pa že dobivaš del vdovske pokojnine, tudi če ne najvišjega zneska, boš pa z novim letom do njega upravičena, gre vse avtomatsko direkt iz ZPIZa, ne rabiš nič več vlagat. Morda dobiš celo novo odločbo, vsaj tako se mi zdi!

Pozdravljena

kako je pa z mano ki imam cca 70.000 sit pokojnine moz pa je je imel 65.000sit. torej naj dobim samo 10000sit dodatka (ne zdi se mi fer)

ja žal je tako. Poglej še v zakon glede varstvenega dodatka. V kolikor nimaš nepremičnin imaš še tam možnost nekaj dobiti!
Pa srečno!

LP

Eno vprašanje bi imela še: Če ima žena pokojnino po pokojnem možu, s tem da svoje ni imela, ali je tudi ona upravičena do te vdovske pokojnine ali ne?

?????????????

N E !

prosim če mi kdo znaodgovoriti?
Sem v svoji invalidski penziji. Otroka dobivata penzijo po pokojnem možu in so stari nad 2O. let in se še šolajo. Ali mene tudi pripada vdovski dodatek kot ženo pokojnika.

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=690&sid=355&faqid=10669

New Report

Close