Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Vbod z uporabljeno iglo za sladkor

Vbod z uporabljeno iglo za sladkor

Pozdravljeni!

Babica ima ze dalj časa kupljen aparat za sladkor, s katerim ni vedela delat. Danes pa sem ga probala preizkusit, vendar sem se pri tem zbodla z iglo, v kateri je 6 lancet. Mislim, da aparat že dalj časa ni bil uporabljen, vendar me vseeno skrbi, da bi lahko prišlo do prenosa kakšne bolezni. Kaj menite?

Hvala za odgovor!

Spoštovani, v kolikor predhodno aparata nekdo ni uporabljal, oz. v lumnu igle, s katero ste se zbodli, ni sveže krvi, tveganja ni. Glede na to, da pravite, da aparat dalj časa?? ni bil uporavljen, bi se karkoli je bilo, že zdavnaj posušilo.

Če pa bi se zbodli takoj po tem, ko je babica aparat uporabljala, bi bilo pomembno, ali je babica morda nosilka virusov hepatitisa B, C, ali HIV (kar bi najbž vedeli).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Babica pravi, da aparat ni bil uporabljem že dve leti, pred tem sta jo o uporabi aparata hotele poučiti dve njeni znanki, ki pa ga tudi nista znali uporabljat. Včeraj zvečer, se pravi dober dan, po vbodu imam občutek kot da mi nekaj žge v roki in mravljince po roki, kjer sem se zbodla v prst. Bi lahko to bilo povezano z vbodom?

Hvala za odgovor!

Dober dan, morda je prišlo ob vbodu do mini poškodbe živčnega končiča. Glede na starost pa predvidevam, da ste redno cepljeni proti tetanusu,

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Zadnji odmerek cepiva proti tetanusu sem dobila 1.12.2008, rojena sem 1991. Še vedno je prisotno mravljinčenje in pikanje po roki, prstih in dlani. Kdaj lahko pričakujem izboljšanje? Bi bilo smiselno opraviti kakšne krvne preiskave?

Hvala še enkrat!

Vsekakor se je smiselno takoj docepiti proti tetanusu (revakcinacije se izvajajo vsakih 10 let), krvne preiskave zaradi vboda niso smiselne, ker ne morejo pokazati ničesar. V kolikor je prišlo ob vbodu do poškodbe živčnega končiča, lahko težave trajajo več tednov.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Se opravičujem za še eno sporočilo. Danes zvečer so se mi pojavili mravljinci in rahlo zbadanje še v drugi roki oz. dlaneh in prstih. Grozno me skrbi, da je nekaj narobe. Glede težav sem že pisala sestram svojega zdravnika, vendar do njega nisem prišla. Kaj naj naredim? Še enkrat iskrena hvala.

 

Spoštovani, drugega, kot da se obrnete na svojega zdravnika, vam ne morem svetovati. Mravljinčenje v  dlaneh in rokaj obojstransko sicer ne bi mogla povezovati z vbodom, saj je običajno povezano z utesnjenjem struktur, skozi katere prehajajo vratni živci. Kot primer poglejte tule: https://kinvital.si/ko-bolecine-v-roki-niso-sindrom-karpalnega-kanala/?gclid=Cj0KCQjwmtGjBhDhARIsAEqfDEf75IjUS0ocJqFkkBY9gNYIxXeYFKqSGscfaeD6KdZndsQXhOqmY5IaAqQ2EALw_wcB

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close