Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca vbod kaktusa

vbod kaktusa

pozdravljeni,

pred točno 10 dnevi sem pri košnji trave pohodil prevrnjen kaktus. Imel sem kar nekaj vbodov, nekaj manjših bodic sem s pomočjo igle izbezal ven, predvsem tiste na stopalu niso bile problematične, saj je koža tam trša in jih je bilo lažje odstraniti, pri enem večjem vbodu pa nisem prepričan če sem dejansko bodico spravil ven ali je še vedno noter. Ta rana se nahaja nad petnim delom, kjer je tkivo mehkejše in tudi bolj boli, ko sem z iglo prebadal ta predel. Rana me rahlo zaboli le na dotik, sicer je rana tudi rahlo otečena in zgleda zagnojena. Okrog rane je tudi rahla rdečica. Takšno stanje kot je danes, je bilo tudi pred 5 dnevi, a si nisem mogel pomagati in sem si rano ponovno “odprl” in z iglo, ki sem jo predhodno seveda razkužil “rovaril” po rani in iskal morebitno bodico. Sedaj vam pišem ali je bolje vseeno obiskati zdravnika, ali še počakam par dni. Predvsem me skrbi, ali še vedno lahko pride do sepse ali pa pa je ta nevarnost že mimo. Rano sem si razkuževal pred in po vsakem “posegu”. Prilagam pa tudi sliko za boljšo predstavo.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni
Če je v rani ostal delček bodice, se bo verjetno vnelo, zagnojilo in izločilo (ali zakompliciralo z večjim vnetjem, kar je manj verjetno). Po tolikšnem času je vprašljivo, če bi vam iskali morebitno bodico po peti, vsekakor pa je zelo potrebno, če bi okolica rane postala živo rdeča, vedno bolj boleča in otekla. Trenutno ta na sliki ne izgleda kot taka, ki bi zahtevala takojšnje ukrepanje.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni,
Zbodil sem s s kaktusom in pomojem imam del bodice globoko pod kožo na prstu. Ali je zato potrebno iti k zdravniku al se počaka?

Hvala za odgovor

Pozdravljeni
Če je ostal del bodice nekje v globini, skoraj neizogibno lahko pričakujete gnojenje. Če je kolikor toliko dostopno, ima vsekakor smisel iti do zdravnika, da poskusi to odstraniti. Če gre za minimalen delec seveda ne gre pričakovati, da bi vam zrezali pol prsta in v takem primeru se glede na okoliščine, velikost, globino… lahko odloči tudi za čakanje in spremljanje
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close