vaše mnenje prosim!
Najprej vas lepo pozdravljam. V preteklosti ste mi že enkrat pomagali, zato se zopet obračam na vas.
Imam kar precej težav, ki so se pojavile v zadnjih 10 letih ( stara sem 34 ), predvsem po prvem porodu. Diagnosticiran imam GERB ter tahikardijo z VES. Za oboje jemljem zdravila. Ravno včeraj sem dobila izvid 24-urnega holterja, ki je pokazal nekaj SVES in 3 VES ( eno sem občutila, ostalih dveh ne ). Priporočilo je, da nadaljujem z 2,5mg Concorja in čim manj mislim na to, saj po mnenju ( zelo neprijazne bom dodala ) zdravnice preveč poslušam svoje telo. Zanima me, zakaj se mi letos od aprila naprej kar naprej pojavljajo bolečine v različnih predelih prsnega koša, največkrat na levi strani zgoraj nad dojko, boli me tudi lopatica in leva roka ter vrat. Po mnenju zdravnika je to zaradi vratnih vretenc, saj bi se naj na slikah nekaj videlo. Ali je možna bolečina od vratu, ker me res boli skoraj vsak dan in mi grozno škrca v njem? Naj povem, da sem prav obsedena s srčno in možgansko kapjo.
Moj drugi problem pa je nevrološki. Zaradi trzanja ( po telesu, največkrat pa po konici jezika ) sem bila pred mesecem dni na MR, ki je b.p. Mene pa noro skrbi, saj imam včasih občutek težkega jezika, mi trza, tudi kakšne mravljice po njem in drugod po telesu. Če kdaj zaspim čez dan ali zvečer ob TV, me kar naenkrat vrže iz spanja in se noro prestrašim, kot bi se tresla znotraj v telesu ( tudi usta in jezik ), a se na ven ne vidi, pa kakšno sekundo ne morem takoj kaj rečt, razmišljam, kateri dan je in podobno. Znorela bom od teh skrbi. Brala sem o TII in
že razmišljam, da se mi pripravlja možganska kap. Zdravnik me je naveličan, pravi, sa sem prenapeta, anksiozna…Res sem od nekdaj bolj rahle sorte in po glavi mi rojijo bolj pesimistične misli, kaj menite?
Naj dodam še, da nisem pretežka, krvni tlak imam super, prav tako kri, ne pijem, edino kar je, da kadim in se mogoče premalo gibljem.
V upanju, da mi boste lahko pomagali, Vas prisrčno pozdravljam in se vam iskreno zahvaljujem za vaš čas in cenjeno mnenje.
Hvala za zaupanje in za izčrpen dopis. Iz vsebine dopisa ne morem sklepati na prisotnost organske bolezni, ki bi lahko grozila hujše zaplete (srčni infarkt, možganska kap, obolenje osrednjega živčevja ali perifernih žil, itd.). Pri vas gre za “nevrovegetativni sindrom” t.j. bolezen, ki prizadene več organov, vendar brez usodnih posledic. Bolezen prizadene predvsem čustvene ljudi, ki so podvrženi delovanju stresnih stanj (duševne ali telesne čezmerne obremenitve, socialni odnosi, nepravilna prehrana, premalo gibanja in nočnega počitka, čezmerno pitje kave ali alkohola, kajenje, itd.) Upam pa, da se vseh motenj vedno manj bojite. Ne zanemarite pogojev zdravega načina življenja, pri čemer so zelo pomembni sprehodi, deloma s hitro hojo, več krat na teden, opustitev razvad, jemanje anksiolitikov po potrebi. Lahko mi še pišete.
Zopet se obračam na vas. In sicer se mi zopet ( kot 3 tedne v aprilu ) pogosto pojavljajo neredni utripi. V zadnjem mesecu sem jih čutila občasno ( ob vročini, tremi,ipd.)enega ali dva, danes pa sem se zbudila okoli 5. ure zjutraj in so si sledili ene 5-krat, čez kako uro zopet. Včasih sem jih čutila bolj v grlu, prsih, danes pa ali v trebuhu ali na levi strani prsnega koša. Vzela sem Lexaurin in zaspala. Terapijo nadaljujem Concor 2,5. Ti utripi me zelo prestrašijo ( eden ali dva ne, več pa ) in zopet samo čakam, kdaj bodo. Najbolj me je strah, da se ponovi epizoda od aprila, ko se je vleklo 3 tedne, pa še zdaj ne vem, kaj jo je povzročilo.
Jaz sem Concor dobila že pred 10 leti zaradi napadov hitrega bitja srca, kar je izzvenelo, nisem ga imela že leta. Zakaj so se mi pojavile kar naenkrat VES in ali bi mogoče zamenjala zdravilo? Ali me bo to spremljalo vse življenje? Kaj bi dala, da bi se tega znebila. Res sem malo pod strasom, ampak udarile so kar naenkrat in še vedno me prestraši, kaj če se ne nehajo, kaj če bo kaj narobe…
Glede na to, da so mi v bolnici rekli, da ne rabim več kontrol ( imela sem UZ-manjši prolaps ) ter 24-urni EKG in krvno sliko, kaj še lahko storim? Začela sem s Persenom,nekateri priporočajo magnezij…
Lepo prosim za vaše mnenje, ker imam samo še vas!
Lp
Odgovarjam z zamudo zaradi odsotnosti. Verjetno vam je znano, da je “prolaps mitralne zaklopke” prirojena srčna napaka prisotna predvsem pri ženskah. Napaka je lahko tako blaga, da “se ne oglasi” skozi vse življenje. Lahko pa je taka, da “dokaže” svojo prisotnost z nerednim utripanjem srca, ki nastopa ob različnih pogojih (spremembe vremena, menstruacijski ciklus, zaskrbljenost, virusni infekti, itd). Upam, da ste lahko brez skrbi glede vpliva bolezni na vaše zdravje. Priporočam vam zdrav način življenja (nekajenje, zdravljenje sladkorne bolezni, zdravljenje visokega tlaka, redno zadostno rekreativno gibanje (polurni sprehodi s pospešeno hojo več krat na teden), itd. Od zdravil priporočamo blaga pomirjevala (Persen ali podobno) in redna zdravila (na pr. Concor).
Pozdravljeni!
Zopet rabim vaš nasvet. Po vseh mojih dosedanjih težavah, sem včeraj zopet doživela nekaj neprijetnega. Okoli 13. ure me je začelo bolet na sredini zgoraj v prsni kosti. Bolečina se je selila predvsem na desno in potem tudi v levo. Odšla sem do dr., ki pa me je precej prestrašil in začel govoriti o srcu, da moramo to izključit, da je lahko infarkt, ker je nova bolečina. V glavnem, naredil EKG, baje OK, pod jezik sem dobila Nevrolingual( ne vem, če sem prav napisala), ki mi ni pomagal, le utrip se mi je povišal in v glavo sem postala rdeča. Potem je hotel, da dobim močno inekcijo pomirjevala, ki sem jo odklonila, ker sem vozila, zato sem dobila Nalgesin in napotnico za bolnico, če bo ponoči kaj. Doma sem vzela Nolpazo,Lexaurin in zaspala. Zjuraj je bila bolečina zelo rahla, manjša. Odšla sem v bolnico z napotnico, kje so opravili EKG, vse krvne preiskave ( Dimer in še nekaj okoli srčne mišice ), vse OK; me je pa močno začel boleti vrat, leva lopatica in občasno levo v prsih, predvsem ob nerodnih gibih. V bolnici povejo, da je vse OK, da je verjetno kostno-mišična bolečina in da v primeru težkega dihanja ali vročine pridem nazaj. Doma me je vrat močno bolel in lopatica pa tudi občasno zaboli v levi prsi, vzela sem Lekadol in Naprosyn ter se sprehodila, bolečina je zdaj manjša.
Zanima me ali je ta bolečina zdaj kostno-mišična ( ker na pregledu me je bolel le vrat, sumim da sem pri oblačenju en tak gib naredila) ali je srce? Ali mi kljub dobrim izvidom grozi infarkt? Res sem zaskrbljena. Kaj bi pomenila vročina?
Res se vam še enkrat najlepše zahvaljujem.
Lp
Hvala za zaupanje. Bodite brez skrbi. Opisana tegoba nikakor ni sumljiva, da bi bila posledica organske bolezni srčne mišice ali srčnih žil. Včasih težko razložimo zakaj je nastala. V večini primerov gre za “kostno-mišično” bolečino v sklopu “nevrovegetativnega sindroma” prisotnega pri ljudeh, ki so duševno preobremenjeni ali kot posledica nenavadnih gibov oziroma lege telesa. Včasih so bolečine posledica virusnih infektov. Stanje se popravi samo z zdravim načinom življenja ob eventuelni podpori blagih zdravil proti bolečinam (Lekadol ali podobno) in blagih pomirjeval (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji)
Pozdravljeni!
Upam da sem našla primerno temo za moje vprašanje, in mi boste lahko pomagali.
Kar me zanima, se ne tiče mene osebno, temveč moje babice, ki je stara 73 let.
Njene znane zdravstvene težave so srčno popuščanje, visok krvni tlak, krči (v mišicah nog, ponoči), ter zatekanje nog (od gležnjev navzdol). Za te bolezni oz. težave ima veliko zdravil.
Skrbi me predvsem zato, ker se zadnje čase (nekaj mesecev), vedno pogosteje pojavlja kratkotrajna izguba zavesti – kar naenkrat vidi nekakšne pike in izgubi zavest, pade, in je potem vsa potolčena, pa še sama živi in smo zato še toliko bolj v skrbeh.
Razmišljam, da je morda vzrok za to kak stranski učinek tablet ki jih jemlje, ali morda kakšna neprimerna kombinacija zdravil, zato bi vas prosila za mnenje in nasvet, ker njen osebni zdravnik ne stori ničesar.
Sedaj jemlje kar nekaj zdravil za zdravljenje srčnega popuščanja (njena težava je v tem, da ob naporu hitro ostane brez sape, sicer jo pa nič ne boli). Zdravila so naslednja:
– Lercapress 10mg 1 tableta na dan
– Procoralan 5mg 2 tableti na dan
– Concor COR 2,5mg 2 tableti na dan
Pa še zdravilo proti visokemu pritisku (čeprav sem brala da tudi tista zdravila za srčno popuščanje znižujejo pritisk) :
– Skopryl 20mg 1 tableta na dan
Zdravilo za odvajanje vode (ker ji otekajo noge):
– Diuver 10mg 1 tableta na dan
Proti krčem ki se pojavljajo predvsem ponoči jemlje:
– Sirdalud 2mg 1 tableto na dan
– Kalinor 2g šumeče tablete po potrebi (dogaja se, da jo prime krč in se sploh več ne odziva če jo kaj sprašujemo ali karkoli, gleda v prazno, in potem ji damo ta Kalinor in je v redu).
Sicer nima holesterola, vednar ji je zdravnik rekel naj za vsak slučaj jemlje še to:
– Crestor 10mg 1 tableta na dan
Za redčenje krvi pa jemlje še:
– Aspirin protect 100mg 1 tableta na dan.
Najbrš ima zaradi tega občasne hematome po rokah in obrazu.
Ker so ji pred leti zamenjali kolk, pa tudi koleno, jemlje po potrebi proti bolečinam tudi
– Naklofen duo 75mg.
Zanima me, če so vsa ta zdravila nujno potrebna, in če imajo morda med seboj kakšne učinke ki bi lahko povzročali babičino nenadno izgubo zavesti? Bi bile potrebne še kakšne preiskave?
Zahvaljujem se Vam za odgovor, in Vas lepo pozdravljam!
Urška
Čestitam vam za veliko skrb za zdravje vaše babice. Ugotavljam, da se zelo skrbno zdravi. Pri njeni bolezni predstavljajo nerazloženi vzroki izgube ravnotežja (?) in posledični padci s travmatološkimi posdledicami Za pravilen odgovor verjetno bi pomagal izvid EKG 24-urne kontrole srčne frekvence (padec srčne frekvence? napad hitrega bitja srca?) ali 24-urne kontrole krvnega tlaka (padec krvnega tlaka zaradi prevelikih odmerkov zdravil za nižanje tlaka?). Potreben posvet z izbranim zdravnikom. Srečno.
Zopet se vam oglašam po nekaj mesecih. Zgleda da nimam miru, vsi so me že siti, k dr. sploh ne upam več,po novem kar reče, bo že bolje. V glavnem, od božiča naprej sem bila močno prehlajena, imela sem omotico, vleklo se je 2 tedna. Sem dala kri 2 tedna nazaj, vse b.p. Od takrat sem utrujena, brez volje, živčna. Danes pa zopet bolečina-rahla pri srcu, vzamem Lekadol in se vležem za pol ure, bolečina spusti, si zmerim pritisk in šok 97/67, pulz 58. Seveda sem se prestrašila, še nikoli nisem imela tako nizkega. Si takoj še enkrat izmerim 123/75 ( mogoče je narasel takoj zaradi strahu), pulz 67. Nato sem si merila na 15 min., ene šestkrat, vedno je bil med 114/67 in 123/80, pulz okoli 75. Zdaj pa ne vem, a je kaj narobe z mano ali je bilo kaj z aparatom? Naj povem, da jemljem Concor 2,5, vendar včasih pozabim tabletko ali dve, pritiski imam ob rednem jemanju okoli 113/65, ob nejemanju pa 125/80. Ali moram k zdravniku? Včeraj sem imela tudi 15min hitro bitje srca- 130, sem vzela Concor in se je umirilo. Zopet me skrbi, da je kaj narobe. Prosim za vaše cenjeno mnenje.
Lp
V dopisu je navedenih več izvidov meritev krvnega tlaka. Pri eni meritvi so bile vrednosti kar nizke (97/67), pri ostalih pa med 113/65 in 123/80, ki so normalno visoke in niso vzrok za slabo počutje. V dopisu ni podatkov sumljivih za organsko bolezen srca. Verjetno ste po konstituciji bolnica z nizkim tlakom, ki ga spremljajo različne težave in sedaj je pridružen še nevrovegetativni sindrom. Priporočam, da še nadalje jemljete Concor v nizkih odmerkih in blaga pomirjevala (lexaurin ali podobno). Verjetno bi vam koristili polurni sprehodi, delno s hitro hojo, več krat na teden. Upam, da ne kadite, da imate dovolj dolg nočni počitek in,da se izogibate stresnim situacijam. Ali vam uživanje kave nekoliko popravi počutje?
Hvala za odg. Stanje se je kar normaliziralo, verjetno je bila res viroza in še nevroza zraven.. Sicer sem se zopet prehladila, a nimam takih težav. Če sem odkrita, si pritiska ne merim več, ker se mi ne zdi potrebno. Kava mi popravi počutje, vendar včasih po njej dobim občutek hitrejšega bitja srca.
Zanima me še nekaj. Ker so mi odkrili manjšo hiatalno kilo želodca in blažje vnetje, ali je občasna zmerna bolečina na sredini prsi ( včasih tudi kot bi me za sekundo zabolelo ali boli nekaj časa ), ki jo spremlja spahovanje in občasno kislina posledica želodca ali srca?
Hvala še enkrat za prijaznost.
Lp
No, zopet jaz, zgleda, da se me bo vse lotilo. Danes imam pa drugačen problem. Že včeraj sem se počutila zelo slabo, švoh, zaspano, nakar sem dobila menstruacijo. Danes sem spet vsa cunjasta, imam pa zvišan tlak, kar me čudi, saj, sem vedno imela nizkega. Najvišji je bil 139/89. Cel dan že čutim v obraz in ušesa toploto, rahel pritisk in glavobol. Od kje zdaj to? Edino kar je bilo danes , je nekaj stresa in menstruacija. Drugače pa opažam že 3 mesece, da imam vedno ob perilu težave-omotica, kuhanje v glavo, slabo počutje…Kaj menite? Hvala.
Lep pozdrav!
Pred nekaj meseci ste se prvič obrnili na nas z geslom “vaše mnenje prosim” in kot vzrok “izčrpana”. Strinjam se z vašo domnevo, da so težave zelo verjetno posledica prehudih obremenilnih vplivov za vašo rahločutno duševno konstitucijo (prevelike skrbi v službi? v družini? hormonske motnje?). Kot sem vam že pisal, razen majhne prirojene napake na srcu (prolaps mitralne zaklopke) drugih organskih sprememb na srcu ni. Res pa je, da se pri mnogih takih bolnikih lahko razvije nevrovegetativni sindrom s sliko anksioznosti, ki jim zelo zagreni življenje. Bodite brez skrbi. Kot sem vam že priporočil, skušajte čimbolj dosledno slediti priporočilom za zdrav način živjenja, pri čemer so zelo pomembni polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo več krat na teden. Koristna so zdravila iz skupined betablokatorjev (Concor?) in “pomirjevala” po možnosti po nasvetu psihiatra.
Pozdravljeni!
Zopet se oglašam, nimam miru…In sicer me že en teden boli želodec, začela sem jemati Nolpazo, imam pa tudi občutke ( predvsem zvečer in ponoči ), kot da ne vdihnem dovolj zraka, ob tem me tišči od želodca gor, imam cmok v grlu,občasno spahovanje, tudi nos je malenkost zamašen, ampak mi ne teče. Sem bila pri zdravniku, kjer mi je poslušala pljuča ( vse OK ), izmerila saturacijo ( 99% ) ter rekla, da je od želodca in mi hkrati predpisala kapljice Nasonex. Včeraj sem dobila menstruacijo in sem imela močne krče v želodcu in trebuhu. Kar me skrbi pa je, da me je danes po večerji močno zbodlo v sredini prsnega koša med dojkama ( kot bi me špiknil z nožem ), trajalo je sekundo, zdaj pa me tišči od želodca gor. To se mi je v preteklosti že zgodilo, ampak me zdaj skrbi, da ne bi šlo za kakšen infarkt.
Ali je občasno takšno močno sekundno špikanje normalno?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!