Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost VAŠE MNENJE O ZDRAVSTVU

VAŠE MNENJE O ZDRAVSTVU

Torej, dragi moji, ta problem je zelo širok in pri odgovorih pušča veliko maneverskega prostora. Stvar je taka, da se mi vse, kar diši po zdravnikih in čakalnicah, zdi..kako naj rečem, odvratno. Potrkati moram ob les; sem namreč precej zdrav človek. Zato sem zdravnike srečeval večinoma na raznih obveznih pregledih in to so bile zame kar “hude” preizkušnje. Ne gre za sramežljivost, saj sem drugače nudist in redno obiskujem FKK plaže…Morda prej za neko nelagodje, nezaupanje..sem precej nezaupljiv človek…To je en vidik…Druga svar je, da sem vedno bolj prepričan , da imamo v Sloveniji dve kasti nedotakljivih; po moje poleg policajev sem sodijo še zdravniki. Že vidim, našel se bo nekdo in rekel: pha, spet eno teslo, ki verjame vse, kar piše v časopisi..Ne in ne! Ne vem če je to naklučje, a skoraj nimam prijatelja ali znanca, ki ne bi imel kakšnih slabih izkušenj z zdravstvom..Poleg tega je že gotovo kdo opazil vzorec, ki se ponavlja..Vedno, ko kdo obtoži zdravnike kakšne malomarnosti..ali lumparije-pozor…verjetno poznate primere koperskega zdravnika in mariborskega porodničarja..no, vedno domnevna žrtev navede kopico argumntov, prepričljivo opiše stvar..Temu se običajno zoperstavi avtoriteta zdravniške stroke in “pomiri” “neuko rajo”, češ: to ni nič, vse je ok, zdravnik je že vedel..kaj se greste, prepustite to strokovnjakom..In potem seveda vse pade v vodo..ostane pa grenko spoznanje, da se pri nas stvari tlačijo pod preprogo..Uh, sem zatežil..
In kje je vprašanje?..Nič, zanima me vaše mnenje o vsem tem..Ali zdravnikom zaupate..ali pa le tistm, ki jih poznate?..Imate podoben negativen odnos do preventivnih pregledov kot jaz?…Kot sem rekel: veliko manevrskega prostora…..

V vsakem poklicu so crne ovce, ki lahko celo mecejo slabo luc na sam poklic. Mislim, da bi, ce javnost meni, da je slab, tudi nad delom zdravnikov moral obstajati boljsi nadzor – in sankcije, vendar je to precej tezko izvesti (tajnost podatkov itd.). Zdravniski poklice je eden izmed tistih, ki zanje najvec zaupanja ljudi, zato bi morali poskrbeti za boljse funkcioniranje odnosa med zdravnikom in njegovim bolnikom. Predvsem bi morali zdravnike bolj izobrazevati tudi v komunikativnosti. Marsikaksen problem izhaja tudi iz tega. Saj se ze na tem forumu mimogrede sprickamo zaradi nesporazuma, v zdravstvenih ustanovah pa so itak napetosti in se odrazajo na tem odnosu. Nestrokovno delo ali celo malomarnost pa bi morali strogo kaznovati.

In zelo smrdi. Krivda je v sistemu, ki je naravnan tako, da se denar po nekem ključu pač razdeli in osebje enostavno ni motivirano za uspešno delo. Dokler so bolnice plačane po zasedenih posteljah (to je sedaj sicer pase), ne moremo pričakovati, da se bodo zdravniki trudili, da bi ljudje čimprej zapuščali bolnice. Sedaj se fakturira po nekih primerih, kar zopet ni pošteno, direktorji bolnic pa se bodo že dogovorili, da si bodo medsebojno pošiljali paciente, ki so takoj ko prestopijo za isto diagnozo prag druge bolnice nov “primer”.
Kolikor vem, na zahodu v glavnem plačujejo zdravstvo po diagnozah, predvsem pa zavarovalnice statistično spremljajo uspešnost posameznih zdravnikov in jih temu ustrezno tudi nagrajujejo.

Pa tudi na zahodu ni vse lepo, saj osnovno zdravstveno zavarovanje običajno krije še manj kot naše, je manj sociale in ni čudno, če so poleg odvetnikov v Ameriki najbolj osovraženi še zdravniki…

Krivda za porazno stanje zdravstva v SLoveniji je politika, ki noče ali si ne upa stvari postaviti na trdne temelje. Zdravnikov, objektov, itd… imamo dovolj, le organizacija je zelo neracionalna in dopušča velik anomalije…

Kar se mene osebno tiče, nobenemu ne zaupam in se poslužujem vseh mogočih zvez, ker saj veste z zdravjem si nobeden ne želi igrati. Sem pa slišal tudi, da se da marsikaj narediti s podkupninami…

p.s. Nisem zdravnik in tudi sicer ne delam v zdravstvu, to je le moje osebno mnenje.

Ha! Men je recimo zobozdravnica (za katero sem mislila, da je super, pa še kolegi so mi jo priporočili) zajebala en zob, da sem mogla na operacijo. In sploh državnim zdravnikom ni preveč za zaupat. privatniki pravijo, da večino svojega dela opravljajo ravno zato, ker morajo popravljat napake svojih državnih kolegov.
Ene par cvetk:
državna ginekologinja, po tem ko sem ji povedala, da se težko sprostim pri pregledu, da boli: “Ja, gospa, vi ste pa res čudni…Nekatere ženske še uživajo, ko pridejo k meni na pregled!” ?????
vaginalni ultrazvok na UKC: pridem not in vidim še ene 5 študentov, tok starih kot jaz. En stari doktor mi pa brez besed pokaže naj se vsedem in razširim noge, pa še zelo grob je bil. Še le po tem sem zvedela, da bi ga lahko tožila; najprej bi me moral namreč vprašati, če se strinjam s tem, da so še študenti zraven.
Dežurni zdravnik na UKC: pridem popolnoma v solzah zaradi vnetih ledvic in hudih bolečin zaradi tega, pa me natuli: kva delaš tuki, pejt v dežurni Zdr.dom, saj ti nič ni. Naj povem, da ni imel nobenega drugega pacienta v čakalnici in bi mi lahko samo predpisal antibiotike po kratkem pregledu in urinskih preiskavah.
Da ne govorim o črnih plombah, ki jih imam v zobeh-kao zato, ker naj bi bolj držale, kar pa menda sploh ni res.
In še in še…Tko, da ko bom malo več zaslužila, takoj k privatnikom. če me bodo pa še oni kaj zašuštral, pol pa tožit, jebi ga!

Sistem je mogoče res gnil in je potrebno vpeljati dosti novosti Zaupam sedanjemu ministru dr. Kebru in tudi vem, da zaradi slabih izkušenj s posamezniki ni treba metati slabe luči na vse. Vseeno je velika večina zdravnikov in osebja prijazna in tudi velika večina stvari teče kot je treba. Problem pa se mi zdi npr. zdravstvo za starejše ljudi. Sicer pa mislim, da je ta tema v NAPAČNEM FORUMU.

So pa tudi izjeme – kako povsod. Niso vsi zdravniki slabi in niso vsi dobri. Meni je eden od njih rešil življenje – naj ga zato sovražim?

Govorim o sistemu ki je gnil, ne pa o posameznikih. Mislim, da je velika večina zdravnikov dobrih, da se za ta poklic večinoma odločajo ljudje, ki imajo iskreno željo pomagati drugim, da pa jih potem, ko pridejo v neko okolje hitro zatrejo in jim ne pustijo, da bi delali bolje, verjetno so kot v vsakem velikem sistemu želje zagnanih posameznikov po izboljašavh sistema celo odveč…

Bi bilo pa zanimivo slišati kaj menijo o tem zdravniki sami.

S vsem spoštovanjem, tema NI v napačnem forumu. Sem namreč pismen, zanima me predvsem MNENJE MLADIH.

Jep..take reči sem imel v mislh.in potegniti se moramo zasvoje pravice, ali ne?

Hi Jaka,
zanima me koliko placas za zdravstvene storitve.Drugic ko bos imel tezave, prometno nesreco ali na primer ko bos rabil dializo, nove ledvice ali celo jetra (najbrz ga rad tudi kaj popijes) se daj zdraviti v privatnih ustanovah in placaj iz svojega zepa. Ne vem kaj si sploh hotel ko si nacel tako temo??? Kaj bi sploh rad??? Prav gotovo bolj SPOSTUJES mehanike, za katere delo mastno placas da ti polirajo nobel avto, kot pa delo sester in zdravnikov. Kako stara komunisticna miselnost. Dobro pri tem je, pa stare generacije pocasi odhajajo … in prihajajo nove.Jaka je pisal/pisala:
>
> Torej, dragi moji, ta problem je zelo širok in pri odgovorih
> pušča veliko maneverskega prostora. Stvar je taka, da se mi
> vse, kar diši po zdravnikih in čakalnicah, zdi..kako naj
> rečem, odvratno. Potrkati moram ob les; sem namreč precej
> zdrav človek. Zato sem zdravnike srečeval večinoma na raznih
> obveznih pregledih in to so bile zame kar “hude” preizkušnje.
> Ne gre za sramežljivost, saj sem drugače nudist in redno
> obiskujem FKK plaže…Morda prej za neko nelagodje,
> nezaupanje..sem precej nezaupljiv človek…To je en
> vidik…Druga svar je, da sem vedno bolj prepričan , da imamo
> v Sloveniji dve kasti nedotakljivih; po moje poleg policajev
> sem sodijo še zdravniki. Že vidim, našel se bo nekdo in
> rekel: pha, spet eno teslo, ki verjame vse, kar piše v
> časopisi..Ne in ne! Ne vem če je to naklučje, a skoraj nimam
> prijatelja ali znanca, ki ne bi imel kakšnih slabih izkušenj
> z zdravstvom..Poleg tega je že gotovo kdo opazil vzorec, ki
> se ponavlja..Vedno, ko kdo obtoži zdravnike kakšne
> malomarnosti..ali lumparije-pozor…verjetno poznate primere
> koperskega zdravnika in mariborskega porodničarja..no, vedno
> domnevna žrtev navede kopico argumntov, prepričljivo opiše
> stvar..Temu se običajno zoperstavi avtoriteta zdravniške
> stroke in “pomiri” “neuko rajo”, češ: to ni nič, vse je ok,
> zdravnik je že vedel..kaj se greste, prepustite to
> strokovnjakom..In potem seveda vse pade v vodo..ostane pa
> grenko spoznanje, da se pri nas stvari tlačijo pod
> preprogo..Uh, sem zatežil..
> In kje je vprašanje?..Nič, zanima me vaše mnenje o vsem
> tem..Ali zdravnikom zaupate..ali pa le tistm, ki jih
> poznate?..Imate podoben negativen odnos do preventivnih
> pregledov kot jaz?…Kot sem rekel: veliko manevrskega
> prostora…..

Jaz ne razumem kaj bi vidva rada..Jaz bi rad le to, da me, če SLUČAJNO zaidem v bolnico ali ambulanto obravnavajo kot človeka ne pa da se obnašajo, kot da sem tam zrad njih…Rad bi, da zdravnike spustimo na Zemljo..da odgovarjajo za svoje šlamparije in nesramno obnašanje.da ne omenjamo barabij…tako kot to velja za vse državljane..Rad bi, da so zdravniki plačani po učinkovitosti in glede na to.kolikšno zanimanje je za njih..da se jim da stimulacija..Hočem preveč??? Če je vama vseeno, kakšno je stanje v našem javnem zdravstvu..pa vsem najbrž ni..In..NE:.ne PIJEM GA..za vaju pa nisem tako prepričan.

LP

Star sem 45 let in mislim,da je naše zdravstvo potrebno temeljitega pretresa,predvsem kar se tiče ODNOSA do pacienta,čakalnih dob in notranjega nadzora.Zdravniki še vedno prihajajo na delo z veliko zamudo.Še nisem doživel,da bi začeli delati ob uri.Ne vem sicer kakšen delavnik imajo (koliko ur naj bi delali,vem pa,da delajo cca.6 ur.Če bi delali 8 ur,bi bile čakalne dobe seveda mnogo krajše…res pa je,da ministrstvo za zdravstvo in tudi zavod za zdravstveno varstvo nista kaj preveč zainteresirana za kakšno disciplino v tem smislu,ker to pomeni tudi višje stroške za zdravstvo….tako,da je počasen in nediscipliniran zdravnik danes dober zdravnik za vlado,ne pa za paciente…
Kar se odnosa tiče,govorim seveda iz lastnih izkušenj.Državne zdravstvene institucije,te obravnavajo popolnoma drugače kot privatne…Npr.imam to srečo,da lahko preglede (in tudi operacijo) plačam privatno iz svojega žepa in mi ni treba čakati po par mesecev na državne zdravnike.
Npr firma BARSOS v Ljubljani,kjer opravljajo managerske preglede,kjer te pregledajo vrhunski zdravniki,različnih profilov,te sprejmejo,pogostijo s kavo in sokom,kasneje po 2 urah pa še s prigriskom in povsod te spremlja sestra in nikjer nič ne čakaš,povsod čakajo tebe…..privatna kirurška klinika v Rožni dolini v Ljubljani se ti zdravniki posvetijo in se resnično pogovorijo s teboj vse kar te zanima,če te pa ne,ti pa vseeno povedo kako in kaj in oh in sploh…..privatni ortoped v Ljubljani,me je prišel v čakalnico sam iskat,mi pridržal vrata,izvolite sedite in oh in sploh….pa ne mislite da pretiravam,niti slučajno ne…
pa ne mislite,da je tam kaj manj pacientov,morda jih je še več,saj se gremo tržno ekonomijo,ampak predviden čas za pacienta je toliko in toliko in ti dajo uro in takrat si tudi na vrsti….plačaš in greš…..pa ne mislite,da je državno zdravstvo kaj ceneje,ne,niti slučajno,celo dražje je,kar vprašajte gospoda Koširja na zavod za zdr.varstvo…..ampak privatni lastniki zdravstvenih uslug so bolje organizirani in imajo konkretnega lastnika,ki jim visi za vratom,ali pa so sami lastniki in so itak motivirani,da delajo dobro,hitro in učinkovito,poleg tega pa so še prijazni z vami….težava je le ta,da moram jaz vse dvakrat plačati…enkrat kot obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje in drugič,ker ne morem čakati 3 mesece,ali pol leta na operacijo,ker enostavno ne morem manjkati v službi,a tega vam sedaj ne bi razlagal,tako pač je…….res pa je,da nikakor ne moremo za to kriviti zdravnikov…organizacija zdravstva je zelo slaba in neučinkovita…

Absolutno se strinjam z vami. No, v bistvu ste načeli nov problem, razmerje med javnim in zasebnim zdravstvom. Jaz bi še nekaj dodal. Pojdimo po vrsti.
Temlejni problem jeda je naš sistem zdravstva še zelo socialističen, v smislu: na videz ti za mali denar garantirajo vse, de facto pa je tako, da se moraš za vsako uslugo hudičevo potruditi, izkoriščati vse možne veze..in potem lahko rečeš.ja to je bilo vredu..Denarja je za zdravstvo že itak mlao, mislim da bodo nujni naslednji ukrepi:

1.Treba bo omejiti pravice iz obveznega zavarovanja in v skladu s temponuditi nova prostovoljna zavarovanja.

2. Bolju bo potrebno nadzirati (ne)namensko porabo denarja, v smislu upravičenosti storitev. Nedopustno je, da npr. otročnica leži v bolnici 10 dni, čeprav bi bili po strokovni plati dovlj 4 dnevi..ali da npr. nekateri koristijo rešilca kot svoj taksi..

3.Na novo bo potrebno urediti položaj zasebnikov, v smislu, da bodo oni bolje vključeni v ves..kako naj rečem..”sistem”.Sedaj je namreč tako, da zasebniki vglavnem opravljajo storitve samoplačniško..in popravljajo napake zdravnikov iz državnih ambulant. Redkokdo si lahko privošči, da bi prav vse plačeval, torej so zasebniki neke vrste “občasni luksuz”..dober promet pa jim verjetno delajo zdravi ljudje, ki hodijo le na preventivne preglede in ne potrebujejo hospitalizacije.

4.Absolutno se mora spremeniti odnos zdravnik-bolnik. Občutek imam, da je večina zdravnikov “stare šole”, da imajo najraje “pridnega” bolnika, ki postavlja čimmanj vprašanj in ne zahteva pojasnil..Nisem seznanjen, če na medicinskem faksu predavajo kaj o komunikaciji..

5. Zdravnike je potrebno prizemljiti.Naj odgovarjajo za svojo malomarnost.ali celo naklep ..Sedaj je, kljub vsej zakonodaji tako, da so de facto nedotakljivi..Ni čudno, da ljudje pišejo vedno manj pritožb.saj jih nihče resno ne jemlje..Običajno se uvede neki interni nadzor..sporočili pa je praviloma isto: vse je vredu,zdravniki že vedo..itd. Ko bo nadzor nad zdravniki učinkovitejši in ko jim bodo dejansko grozile sankceje, jim bodo ljudje tudi bolj zaupali..Belim Bogovom pa ne moreš kar zaupati..

Verjamem da sem še kaj pozabil…lahko me kdo spomni.

Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close