Najdi forum

Vaše mnenje

Spoštovani,
Zaradi sprememb v EKg-ju sem bila napotena na scientigrafijo kjer je bila ugotovljena fiksna redukcija perfuzije levega ventrikla. nato sem opravila še CTA koronarnih arterij, (navajam:ki ni pokazala atromatoznih ali hemodinamsko pomembnih sprememb na koronarnih arterijah, omenja pa se gracilna PDA in gracilna D1. Opravila sem tudi UZ srca, ter laboratorijske preglede, ki so vsi v redu. Prosim za vaše mnenje oz. nasvet .
zahvaljujem se .

V dopisu ste navedli premalo podatkov, da bi lahko nekaj predlagal. Scintigrafski izvid dopušča sum, da imate težave pri srcu (zadihanost že pri majhnih obremenitvah? Napadi bolečin pri srcu?), pri CTA koronarnih arterij pa so ugotovili le gracilne žile. Priporočam zdrav slog življenja. Lahko še vprašate.

Boris Cibic

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor,
kakor navajate sem hitro zadihana, večkrat čutim bolečine v predelu srca, ki se širi po vratu in levo roko . Kaj pa to pomeni če so omenjene gracilne žile ? Ali priporočate še kako preiskavo . Glede zdravega načina življenja v bistvu ne vem kaj sploh lahko počnem. No trudim se zdravo jesti in izogibati stresu, pri sami telesni aktivnosti pa ne vem koliko se lahko obremenim. Včasih mi že krajši sprehod povzroža bolečino. Pa še nekaj me zanima. Nasplošno milsim da imam slabšo cirkulacijo, ker imam večkrat mrzle noge, zebe me rado, hitro se utrudim in postanem zadihana. Ali lahko to vpliva tudi na srce in kaj bi lahko bil vzrok ? Večkrat mi rečejo, da premalo pijem tekočine . Ali tudi to vpliva ?

Z besedo gracilen opišemo nežno, vitko telesno konstitucijo. V primeru žil povemo, da so žile, po konstituciji, tanjše, vendar zdrave. Če še niste bili še nikoli na pregledu pri kardiologu, vam taki pregled svetujem, da boste vedeli, ali so vaše težave srčnega izvora ali izvirajo iz drugih organov. Nagibam se k mnenju, da imate zdravo srce in, da so težave funkcionalne narave, na kar tudi kažejo “večkrat mrzle noge in, da vas rado zebe”. Mislim, da ni vzrok za težave preskrmno uživanje tekočin. Verjetno se ob obremenitvah kmalu zadihate zaradi premajhne kondicije. Vadite vski dan malo več kot dan prej.

Boris Cibic

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Še eno pojasnilo bi prosila. Kaj so to težave funkcionalne narave.
pri kardiologu sem že bila, kateri me je tudi napotil na vse preiskave, vendar mi nekako ni navedel pravega vzroka težav .

O funkcionalnih težavah zdravniki govorijo, ko pri bolniku ne morejo ugotoviti organskih sprememb. Taka ugotovitev je zelo pogosta zlasti v primerih bolnikovega slabega splošnega počutja, bolečin v prsnem košu ali v trebuhu. Verjetno gre tudi v takih primerih za organske spremembe, ki pa so tako majhne in tako prehodne, da jih še ne morejo dokazati niti z najbolj temeljitimi pregledi.

Boris Cibic

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!
Sem 17 let star sportnik in redno treniram vendar pa zelo hitro izgubim sapo in postanem utrujen. Imam redne preglede (tudi ekg srca) in doslej niso nicesar odkrili vendar pa vseeno mislim da hitra zadihanost ni posledica pomanjkanja treningov ker treniram prakticno vsak dan ze nekaj let. Na pregledih so ugotovili da imam veliko kapaciteto pljuc in nimam problemov s prekomerno tezo zato mi je to se toliko bolj nejasno. Ali je to mogoce posledica kaksne okvare srca ali pa je mogoce problem kje drugje? Hvala vnaprej
LP

Zadnje 2 meseca opažam, da sem zadihana že ob najmanjšem delu.(npr. pospravljanje postelje, ali obešanja perila), tudi na kolesu (na katerem sem vsaki dan, sem zadihana). In pri bilo kakšnem delu imam pulza sigurno 100 Postanem utrujena in moram počivati.V srcu me nič ne boli. Le v prsnici imam bolečine. Bila sem v laboratoriju – vse o.k. Tudi z ščitnico je vse vredu.
Kaj bi to lahko bilo? Zakaj se mi to dogaja.?
Lp. Patricija.

Zadihanost je pojav, ki “pove”, da je v telesu premalo kisika. To se zgodi, ko se zmanjša delovanje srca ali pljuč. V vašem primeru mislim, da gre za pojav zaradi prevelike obremenitve srca oziroma zaradi popuščanja srca. V dopisu je premalo podatkov, da bi lahko pravilno odgovoril, vendar se bolj nagibam k mnenju, da peša moč srca. Priporočam vam najprej pregled pri izbranem družinskem szdravniku, ki naj ugotovi ali jepotreben prgled pri specialistu (kardiologu?).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni

imam pritisk ki mi niha iz 152/97   pulz je 64,

na 114/73  pulz 60 . To se

mi zgodi v roku 5 ali  pa 10 min. Je to nevarno? Stara sem 68 let. Pa včasih imam vrtoglavico in se zelo slabo počutim.

Spoštovana

Običajno krvni tlak zdrave osebe niha čez dan kot odziv na različne dejavnike, med katerimi so nekateri fizična aktivnost, stres ali čustva. Vendar pa je znatno nihanje lahko znak resnejšega stanja. Če se krvni tlak osebe hitro spremeni med meritvami brez očitnega razloga, se šteje, da ima nihajoči krvni tlak. Merjenje krvnega tlaka mora biti izvedeno vedno pod enakimi pogoji, zato se svetuje umirjenost (vsaj 1o minutni počitek), v sedečem položaju i 3x meritev, kjer potem upoštevamo srednjo vrednost. Tudi pri povsem  zdravih ljudeh so nihanja krvnega tlaka običajna. Kot sem že omenil, lahko je to tudi znak drugih bolezenskih stanj, ki jih tukaj ne bi našteval. Mimogrede tudi po kajenju se krvni tlak začasno dvigne, prav tako po užitju določenih poživil (kava, čaj itd.). V večini primerov gre za nenevarna nihanja krvnega tlaka.  Glede “vrtoglavice” moramo razlikovati vrtoglavico od omotice. Pri pravi vrtoglavici ima človek občutek, da se okolica okoli njega intenzivno vrti, zaradi česar mu je slabo, ga sili na bruhanje in je negotov pri hoji. Pri omotici klinična slika ni tako izrazita. Človek ima občutek lebdenja, negotovosti, pri hoji pa občutek, da bo izgubil zavest, lahko je tudi oslabel. Omotica se običajno pojavlja ob patologiji na žilju v sklopu ateroskleroze, ko je motena preskrba možganov s kisikom. Lahko se pojavi tudi v sklopu ortostatske hipotenzije, torej prekomernega padca tlaka ob spremembi položaja telesa (npr. vstajanje s stola).

Značilna je praviloma za starejše ljudi ali ob jemanju določenih zdravil za zdravljenje hipertenzije. Pojavlja se lahko tudi ob slabokrvnosti in pri motnjah delovanja ščitnice ali pri sladkorni bolezni (neurejen krvni sladkor ali posledice dolgotrajne bolezni s prizadetostjo velikega ali malega žilja in posledično tudi živčevja).

Če so simptomi izraziti svetujem posvet z izbranim zdravnikom.

LP

New Report

Close