Varuh meje
Poznate ta slovenski film?
Sej vem da ni nov, ene 3 leta star, samo jaz si itak vse slovenske filme z zamudo ogledam.
V glavnem, film mi je všeč.Predvsem ideja o glavnem junaku,psihopatskem konseravtivnem, mačističnem, seksističnem, patritskem varhuju meje, ki ga, s emi zdi dokaj prpričljivo, prikaže naš Jonas.
Da pojasnim, ta prikaz mi je všeč zato, ker prikaže slovenski šovinizem in ksenofobijo še kako drugače, kot skozi oči zakompleksanca. Šoviniste in nacionaliste imamo recimo že v Kajmaku in marmeladi, ali pa Podzemlje, če poznate, ampak tam so “slovenski ancionalisti” v glavnem zapiti luzerji, ki skozi šovinizem izražajo svoj strah pred vsem neznanim. In svoje komplekse malega tiča.
Varuh meje ni tak, njega ni strah, on ni luzer, ampak zmagovalec. Njega ni strah drugačnosti, on drugačnosti preprosto ne mara.Je moški šovinist, ki bi čisto lahko pobegnil iz kakšnega romana Vitomila Zupana, prepojen z nacionalistično mitologijo. Njegova logika je preprosta. Tu je DOBRO, tam je ZLO, vmes pa je Kolpa.Ni pretiravno filozofski.
Kaj sme še hotel povedati. Aja, glavne igralke bi lahko imele večje joške.
hehe, mam ta film
tko no, ni vrhunski, je pa zanimiv, še posebej izrazoslovje:))
vulgarnosti ne manjka, I lllike it:) in kot praviš ti, jonas, razen tiste politične “osladnosti”, vlada s trdo roko in odločnostjo, kar bi še kako prišlo prav v politiki, ker imamo že tko preveč brezjajčnih, pasivnih in hinavskih diplomatov.
zato nas pa jebejo u glavo, pa ožemajo z vseh koncev.
tko no, je za pogledat ane.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.