Varnost bioidentičnih hormonov
Spoštovani!
Zaradi precejšnjih težav pred menstruacijo (vročinski vali, depresija, razdražljivost, tesnoba,…) sem namerava na pregled k dr. Toljanovi. Ko sem ginekologu omenila bioidentične hormone, jih je ta odsvetoval saj naj bi bilo v Ljubljani nekaj žensk s karcinomom, ki so ga povzročili bioidentični hormoni. Preden se naročim na pregled bi želela še vaše mnenje, saj me je odgovor ginekologa precej zmedel.
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Ali ste prosili vašega ginekologa za nasvet in pomoč pri vaših težavah? Če imate ginekologa, ki mu zaupate, mu dovolite, da vam pomaga iz vaših težav. Tako ne boste potrebovali zdravljenja v tujini.
Nisem seznanjena s tem, da bi bilo v Ljubljani nekaj pacientk s karcinomom, ki bi ga povzročilo konkretno zdravljenje z bioidentičnimi hormoni. Predstavljeni pa so bili trije primeri žensk s hiperplazijo endometrija (zadebelitev maternične sluznice), ki jo povezujejo z uporabo magistralnih zdravil z estradiolom.
Zadebelitev sluznice v maternici še ni rak. Če se v strokovni javnosti informacije prenašajo površno, to neizogibno vodi do nesporazumov.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.