Najdi forum

Varna kombinacija??

Spoštovani

Zaradi osteoporoze že vrsto let jemljem kalcijev karbonat 1g/dan in vitamin D3 35 kapljic/teden. Zaradi visokega krvnega tlaka mi je zdravnica pred kratkim predpisala tablete Lekoptin 3×80 mg. V priloženih navodilih za uporabo teh tablet sem zasledil, da se je ob sočasnem jemanju zdravil (kalcij + vitamin D ter Lekoptin) potrebno še posebej prepričati če je takšna kombinacija varna.

Sedaj se niti ne spominjam ali sem kardiologinji povedal, da jemljem kalcij in vitamin D ali ne. Sem pa, ko sem to v navodili prebral, precej zaskrbljen, zato vas prosim za vaše mnenje.

Hvala!

Spoštovani!
Pravilno ste ravnali, da ste natančno prebrali navodilo za uporabo zdravila. Tako ste zasledili za vas zelo pomembno opozorilo, da kombinacija zdravil, ki jo jemljete ni varna.
Začudilo me je, da jemljete za preprečevanje osteoporoze kalcijev karbonat. To zdravilo je indicirano za bolnike z odpovedjo ledvic, ki imajo v krvi povišano koncentracijo fosfatov, ne glede na to ali se le ti zdravijo z dializo ali ne. Zdravilo preprečuje hiperfosfatemijo pri teh bolnikih. Za bolnike, ki jemljejo zdravilo Kalcijev karbonat velja še poseebej opozorilo, da morajo 1 krat mesečno kontrolirati nivo kalcija v serumu, da ne bi prišlo do preobremenitve s kalcijem. To še posebno velja pri tistih bolnikih, ki jemljejo obenem še D vitamin.
Poleg tega kalcijev karbonat vpliva na nekatera druga zdravila tako, da zmanjšuje njihovo resorpcijo in s tem zmanjšuje njihov učinek.
Pri zdravilu Lekoptin kalcijeve soli in D vitamin zmanjšujejo zdravilni učinek Lekoptina, kar vsekakor ni dobro. Še posebej se pri tem zdravilu poudarja, da se je potrebno kalciju izogniti.
Pri hudih ledvičnih bolnikih, ki morajo jemati kalcijev karbonat zaradi povečane koncentracije fosfatov v krvi, se v takih primerih nujnega jemanja drugega zdravila priporoča jemanje v 2-3 urnem presledku.
Svetujem vam, da se nujno pogovorite s svojo zdravnico, in jo seznanite z vsemi zdravili, ki jih jemljete – tudi s tistimi, ki jih v lekarni dobite brez recepta. Pogovorite se z njo, da vam za zdravljenje osteoporoze, (v kolikor jo vam merjenje kostne gostote tudi pokaže), predpiše drugo primernejše zdravilo.
Na noben način pa vam ne svetujem jemanja Kalcijevega karbonata, vitamina D in zdravila Lekoptin sočasno.
Lepo vas pozdravljam!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close