Najdi forum

Varčevanje za pokojnino

Pozdravljeni!
Verjetno nekateri izmed nas na veliko razmišljamo, kako privarčevati sredstva za nekoliko znosnejše preživljanje preostanka življenja ko gremo v penzijo. Med njimi sem tudi jaz. Star sem 50 let.
Dolgo sem razmišljal kako varno vlagati denarna sredstva za pokojnino. Kar se tega tiče je skrajni čas.Moram priznati, da se mi ob besedi SKLADI kar naježi koža. Da ga ne bi preveč zamočil sem se odločil, da poiščem finančne strokovnjake na tem področju, kam VARNO vlagati svoj denar. Želel sem predvsem informacije v katero obliko. Vlagati v sklade, nepremičnine, kovine(zlato,srebro). Vse to so bila meni NEZNANA področja. In odpravim se v znane finančne hiše(kar nekaj sem jih obiskal, pa jih tu zaradi reklame ne bom našteval) po nasvete. Po obisku sem bil enostavno še bolj zmeden in ugotovil, da v bistvu NI strokovnjaka v Sloveniji, ki bi ti znal svetovati kam vlagati za “boljšo” prihodnost. Povsod kjer sem bil so mi vsi prodajali samo svoje produkte. Kar pomeni, da je pri njih naložba najboljša. Pri nekaterih je v ta in ta sklad najbolje, pri drugih v ta in ta sklad je najbolje, ko me je obiskal “strokovnjak” za kovine mi je zagotovil, da je absolutna najboljša naložba v kovine itd, itd. Ja hudiča zakaj pa smo potem v takem dreku če so vse naložbe tako SUPER. Cel mesec sem porabil za obiske “raznih strokovnjakov” pa mi zopet ni popolnoma nič jasno. Ga ni človeka, ki bi znal nevtralno razložiti kam je kolikor toliko varno vlagati svoja sredstva.(sklade, kovine, nepremičnine)
Sedaj sem še toliko več zmeden. Še največ govora pri vseh strokovnjakih je bilo o vlaganjih v sklade POTENCIAL, SOP in ALTA z 8% letno donosnostjo. Tisti, ki mate svoje prihranke v teh skladih ali je to realno in kolikor toliko varno. Meni je najbolj bistvo varnost. Ni toliko pomembno procent gor ali dol. Ne bi rad doživel, da bom 10 let vlagal na koncu bom pa brez vsega. Tudi brez tistega kar bom dejansko vložil. Če pa gledam z vidika varnosti mi je še najbolj pri srcu vlaganje v kovine. Kupim in odnesem domov. Ok. Morda donos ni tak kot v skladih, vendar fizična varnost vloženega pa je sigurno boljša.
Pri trenutnih razmerah v Sloveniji se pa zdi varnost vloženega dokaj pomembna.
Kako imate vi obiskovalci tega foruma urejeno vlaganje vaših sredstev? Kam ste namenili vaša sredstva v ta namen. Sklade, kovine, nepremičnine…..Prosim vas, napišite kakšne imate vi izkušnje. Kaj vi predlagate. Morda pa se javi tudi kakšen strokovnjak s tega področja.
Hvala vsem za kakršnokoli informacijo.

Pozdravljeni

Verjamem, da ste zmedeni. Iz napisanega razberem kar precej kontradiktornih izjav.

Sami se boste morali odločiti ali želite varnost ali donosnost, oboje si je na kratek rok težko zagotoviti.
Kovine se vam lahko zdijo varne. Ali dejansko tudi so? Kaj vam pomaga 5 kg srebra doma pod posteljo, ko cena pade; ko ga nihče noče kupiti?
Kaj vam pomaga naložba v sklad, če zamudite trenutek izstopa? Lahko v pozitivnem ali negativnem smislu.
Ali je napremičnina varna naložba? Ali imate dovolj sredstev za nakup naložbene nepremičnine?

Problem s katerim se morate soočiti je tudi dejstvo, da imate zelo malo časa na razpolago ( 15 let), da pridete do “normalne” pokojnine z “normalnimi” mesečnimi zneski.
Ker ne vem koliko denarja imate na razpolago za mesečno varčevanje, le sklepam, da boste morali del tega zneska prepusti naložbi v sklade, če si želite privarčevati dostojno pokojnino. Sklepam pa zato, ker nimate veliko časa na razpolago, da bi vam obrestno obrestni račun v varni naložbi prinesel dovolj sredstev za pokojnino.
Skladi, pravilno izbrani za vaš profil vlagatelja so lahko zanesljiva naložba na poti do pokojnine..
Če pa želite varno naložbo, to predstavljajo v vašem prmeru banke ( rentno varčevanje ) ali zavarovalnice v obliki življenjskih zavarovanj ( cca 4% donos ).
Glede strokovnjakov, pa skušajte poiskati neodvisnega strokovnjaka, katerega storitev boste sicer plačali, vendar vam bo izdelal finančni načrt. Ali ga boste upoštevali ali ne bo pa vaša odločitev.

Lep pozdrav
Zastopnik

Pozdravljeni,

ustrezna oblika varčevanja se od posameznika do posameznika razlikuje, kot se razlikujejo tudi naložbene strategije. V večji meri mora biti način varčevanja odvisen vsaj od vaše starosti, preostale delovne dobe, socialne varnosti, premoženja in obveznosti ter družinskega stanja.

Posameznikom, ki ste bolj naklonjeni naložbenemu tveganju, se priporoča večji delež delniških naložb in manjši delež konzervativnih (obvezniških) naložb. Vsem, ki ste manj naklonjeni tveganju ali pa je vaš časovni horizont varčevanja krajši, se priporočajo konzervativnejše oblike varčevanja, kot so obvezniške naložbe ali zajamčene naložbe.

Pri odločitvi o načinu varčevanja se je potrebno vprašati, kakšne so vaše želje, cilji in potrebe.

Če se vaše želje v času trajanja naložbe spremenijo, lahko sestavo naložbe spremenite.

Dobro je tudi vedeti: bližje kot ste zastavljenemu cilju, bolj varne naj bodo vaše naložbe. Le-te naj prehajajo iz dinamičnih v konzervativnejše.

Upamo, da smo vam pomagali. Več informacij lahko dobite v vseh naših poslovalnicah.

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close