Varčevanje v skladih
Hej,
Razmišljam, da bi vložila nekaj denarja v vzajemne sklade in v bodoče tudi na ta način varčevala. Jasno mi je, kako delujejo in vse to, me pa vseeno malo skrbi. Pa ne toliko to, da bi dobila ven malo manj, kot sem vložila, skrbi me, če je možno, da tega denarja ne vidiš več. Je možno, da hočeš denar vzeti ven, pa ti rečejo, da denarja ni. Mogoče so moje skrbi res malo prehudo črnoglede, ampak,…. kjer je denar…
Kaj mislite, je varno? Pozna kdo kakšen primer vlaganja, ki se je slabo končal?
lp,
Ana
Pri nas ni nič gotovega. Sedaj borza cveti, delnice rastejo in vsi pričakujejo, da bodo ne vem koliko zaslužili. Prihajamo v obdobje, ko stare mame, mehaniki, mularija in gospodinje “vlagajo” na borzi. Temu ponavadi sledi streznitev v obliki močejšega padca tečajev. Stari borzni mački se pravočasno umaknejo, neizkušeni pa realizirajo kapitalske izgube.
Poleg tega pa seveda vedno obstaja nevarnost poseganja države. Sedanji razcvet industrije vzajemnih skladov niti najmanj ne ustreza državi, ki je še vedno pomemben lastnik v številnih velikih slovenskih bankah. Kakšen dekret s strani vlade, ki bi neposredno tangiral sklade in jih finančno oslabil, me sploh ne bi presenetil.
Toliko v razmislek. Če vam miren spanec veliko pomeni, odnesite denar v banko.
Veliko uspeha pri obračanju prihrankov vam želi Rokefeler!
Hvala za odgovor! Zaenkrat sem o skladih slišala same dobre stvari. Sama pa sem precej skeptična; financ ne poznam preveč dobro, nimam pa zaupanja v pravno državo pri nas. Če take stvari v tujini delujejo dobro, to zame še ne pomeni, da bo delovalo tudi pri nas….
Mislim, da bo šel v sklade bolj majhen del prihrankov….
lp,
Ana
Primož76,
Vlada RS je v trenutno v procesu odločanja, kako obdavčiti različne finančne oblike oz. donose teh finančnih oblik. Nagiba se k temu, da pusti obresti na depozite nedotaknjene kot doslej, varčevanje v vzajemne sklade pa obdavči, in sicer ne glede na to, koliko časa ima nekdo denar v skladu. Doslej je veljalo, da po treh letih ni davčne incidence ob prodaji točk vzajemnih skladov.
Po drugi strani pa malo poglejmo nazaj kakšnih 7-8 let in bomo videli, da so razmere na slovenskem kapitalskem trgu podobne tistim, kar se tiče donosov. Nikjer ne piše, da se Vlada ne bo spomnila omejiti sredstva vzajemnih skladov enega DZU-ja, npr. na 50 miljard SIT. KD Group pa ta znesek že presega…
LP,
Rokefeler