Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje varčevanje in dodatna olajšava pri dohodnini?

varčevanje in dodatna olajšava pri dohodnini?

Po radiu sem slišala, da ena izmed zavarovalnic ponuja pri varčevanju še dodatno olajšavo pri dohodnini. Veste kaj o tem? Se splača?

O kakšni olajšavi govoriš?

Olajšava haha
Če varčuješ še plačaš davek od obresti 🙁

pokojninsko varčevanje je olajšava

117. člen

(olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje)

(1) Letna davčna osnova zavezanca, ki je rezident, se lahko zmanjša za znesek premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jo je plačal zavezanec zase izvajalcu pokojninskega načrta s sedežem v Sloveniji ali v drugi državi članici EU, po pokojninskem načrtu, ki je odobren in vpisan v poseben register v skladu s predpisi, ki urejajo prostovoljno dodatno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, vendar največ do zneska, ki je enak 24% obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zavarovanca, oziroma 5,844% pokojnine zavarovanca in ne več kot 2.390 eurov letno. Glede uskladitve premije in načina objave usklajenih zneskov premije, se uporablja 118. člen tega zakona.

(2) Če plačujeta premijo prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja delodajalec in delojemalec, se pri določitvi višine premije, za katero se priznava olajšava, upošteva skupni znesek vplačanih premij.

(3) Če v primeru iz drugega odstavka tega člena skupni znesek vplačanih premij presega znesek iz prvega odstavka tega člena, lahko zavezanec uveljavlja olajšavo samo od tistega dela vplačane premije, ki je enaka razliki med zneskom iz prvega odstavka tega člena in premijo, ki jo je zanj vplačal delodajalec.

(4) Določbe prejšnjih odstavkov se uporabljajo tudi kadar je zavezanec istočasno vključen v pokojninski načrt kolektivnega zavarovanja in v pokojninski načrt individualnega zavarovanja.

To je sicer res, ampak

Renta je obdavčena in tudi zanjo velja davčna olajšava. V davčno osnovo upokojenca se všteva le 50 odstotkov rente, drugih 50 odstotkov je iz obdavčitve izvzeto.

V kolikor izplačilo presega 160 EUR, se ob samem izplačilu obračuna akontacija dohodnine (25 odstotkov). Zavarovanec se lahko odloči, da se ob izplačilu obračunava akontacija dohodnine po znižani stopnji (16 odstotkov), o čemer mora obvestiti davčni organ.

Efektivna obdavčitev pokojninske rente je za veliko večino upokojencev nizka – med dvema in petimi odstotki rente.

Tega ne ponuja posebna pokojninska družba, ampak država oziroma Zakon o dohodnini. Gre za posebno olajšavo, če vplačaš v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Višina olajšave je navzgor omejena.

Res pa je, da je to potem obdavčeno, ko dobiš ven. Ker enkrat te pač morajo obdavčiti, tukaj si pa imel olajšavo. Sicer bogsigavedi, kaj bo veljalo v času, ko bomo šli v penzijo in imeli možnost izplačila tega zneska, ampak trenutno pa zakonodaja določa, da lahko zdaj pri vplačilu koristiš dodatno davčno olajšavo, potem pri izplačilu ti pa nekaj obdavčijo.

50% obdavčijo vsako izplačilo, če si upokojen in dejansko prejemaš rento.
Če prekineš prej, plačaš pa konkreten %!

pri izplačilu ti potem nabijejo 25 %.
Tudi ne moreš vzet ven vsega privarčevanega zneska, tako da *****

Jaz pa mislim da je obdavčitev enaka kot pri vzajemnih skladih. Z leti pada, po dvajsetih letih pa pade na nič. Glede na to da se varčuje za pokoj je torej pri večini obdavčitev nič….
Vsekakor se splača, ker vsako leto dobiš pri dohodnini lep del vplačanega nazaj. (Odvisno od dohodninskega razreda).
Škoda je ne vzeti darila države…

Misliti je nič vedeti.

To da ne moreš denarja vzeti ven do penzije niti ni tako slabo. V današnji potrošniški družbi te na vsakem koraku čakajo pasti, ki te ujamejo, da zapraviš tisti težko privarčevani denar za neumnosti.

Je pa štos te dodatne penzije, da naj bi bil tisti najbolj konzervativnem, minimalen donos zagotovljen.

Sicer pa naj nekdo nalima povezavo do efektivne obdavčitvene stopnje, ker tudi mene zanima koliko te država na koncu obcuga ker ti prej oprosti davek. Pa ne mi limat kakšnega reklamnega materiala.


pri davkih gre za odložitev davkov v prihodnost
potem pa imaš situacijo – dokler si zaposlen, imaš višje dohodke in višjo mejno stopnjo davka
če vzameš večino ven v enem znesku, je obdavčitev potem visoka
če pa pustiš kot rento, pa imaš že zaradi pokojnine nižje dohodke, in je tudi renta kar nekaj manj obdavčena, kot če bi to pri plači ven jemal

New Report

Close