Najdi forum

varčevanje

Že zelo dolgo nisem bila “pri vas” na obisku in sem brala stare poste. In naletela na mojo zelo šibko točko – varčevanje.

Zelo rada bi privarčevala nekaj denarja. Z možem ne zasluživa veliko, pa vseeno toliko, da bi lahko normalno shajala in hodila z najinima otrokoma na dopust. Saj gremo tudi sedaj smučat in na morje, pa vendar bi rada imela nekaj denarja na strani “za hude čase”.

Povejte mi, kako naj se varčevanja sploh lotim? To me zanima. Sedaj se mi velikokrat zgodi, da imam plačo za 1 teden, potem pa možev denar. Vendar to ne gre nikamor!! Včasih se mi zdi, da bom se požrla od jeze, tako si grem na jetra, ker ne varčujem.

Zato vas prosim, da mi svetujete kako se naj varčevanja lotim, kje naj začnem. Sedaj je januar, novo leto, odličen trenutek za začetek. Pa vendar, kako?

Če pa ni skrivnost – koliko sploh imate privarčevanega in če varčujete z vlaganjem na banko ali doma v štunf.

kratkoročno jaz dajem denar na banko in potem na vezano vlogo…tako vsaj vem, da tisti denar ta mesec ne morem porabiti…potem pa spet naslednji mesec še kaj zraven in obvezno dobljene obresti.pa vedno dam na 31 dni, ker so obresti malo višje kot pa če daš za 30 dni.
pojdi na www stran kake banke intam najdeš info izračune.

dolgoročno pa kakšno naložbeno varčevanje ali kaj podobnega.

Jaz nimam ravno velike plače (neto 120.000), pa vendar skušam kaj privarčevati. Z denarjem nisem ravno spretna, zato sem se lotila kar naslednje variante: na banki sem nekaj let nazaj sklenila modro varčevanje, in sicer za 10.000 sit na mesec. Da ne bi kdaj slučajno pozabila položiti denarja na ta račun, sem banko pooblastila, da vsakega 8. v mesecu denar z osebnega računa prenese na varčevalno knjižico. Znesek ni visok, a naslednje leto bo poteklo že 5 let in bom dvignila več kot pol milijončka. Uh, kako mi bo prišel prav: morda bomo zamenjali avto, morda popravili streho ali fasado, morda pa ga bom le vezala za naprej. Bomo videli.

10.000 ni veliko, a po nekaj letih se vseeno nekaj nabere. Če bi morala konec meseca dati na stran tisto, kar mi ostane – bi bila na čisti ničli. Tako pa bo vsaj nekaj na kupčku.

Torej, ko mi poteče to varčevanje bom sklenila novega, čeprav sem prav jezna, ker ni skoraj nobenih obresti. Morda pa bom tokrat sklenila stanovanjsko varčevanje….

Tudi jaz nimam strašne dnarske(120000).Privarčujem pa vseeno nekaj malega na mesec.Odprla sem si devizni račun,na katerega vsak mesec položim od 50-100 evrov.Poleti,ko gremo na morje pride še kako prav.

Najprej ti svetujem , da si za preizkus “družinskega proračuna” pripraviš računalniško tabelo (Excel) porabe mesečnih stroškov po kategorijah. Tako boš najbolje vedela, kam gre tako hitro denar in kje lahko še kaj prihraniš. Boš videla, je zelo učinkovito!

Jaz varčujem tako, da takoj ob plači preračunam, koliko bi lahko dala na stran in to tudi storim – na dan, ko je plača preko teledoma nakažem tisti znesek na modro varčevalno knjižico, ki jo imam pri NLB. Fora te knjižice je v tem, da moraš ob odprtju položiti gor določeno vsoto (včasih je bila to protivrednost 200 mark), ki mora biti ves čas gor, ostali pologi so lahko kadakoli in kolikorkoli, položeni denar pa mora odsedeti gor 14 dni. Denar pa lahko dviguješ le v matični enoti za šaltarjem. , spet velja, da lahko dviguješ kadarkoli in kolikorkoli , razen tiste osnovne vsote. Prednost tega je, da ti je denar še vedno dovolj pri roki, če ga slučajno potrebuješ, a vseeno ne tako zelo pri roki, da bi ga lahko kar tako zapravil, v štacuni.

Druga oblika, ki jo tudi uporabljam, pa je modro varčevanje – vsak mesec ti po trajniku trgajo najmanj 5000, lahko pa dodajaš še več, varčevanje traja pet let, vsako leto dobiš neke obresti na privarčevano, poleg tega so obresti vsako leto malenkost višje. Podrobnosti o obeh vrstah varčevanja si poglej na http://www.nlb.si

Bistvo varčevanja? Samodisciplina (najboljši je trajnik) in da čimprej začneš.

se strinjam s predhodnicami, kakršno koli obliko varčevanja boš izbrala, bistvo vsega je, da ti denar pri plači avtomatsko odtrgajo (trajnik).

Jaz nisem toliko disciplinirana, da bi vsak mesec dajala denar na stran sama.

en velik kupček ti želim ob koncu leta 🙂
LP

Jaz varčujem pri vzajemnih skladih…Vsak mesec(ni nujno koliko in kdaj, pa na koliko let…)dam med položnice še tri položnice zraven po 10.000,00.Eno za moža, tamalo in zame. Jaz sem se pač odločila za to obliko varčevanja, ker sem v njej videla veliko prednosti kot pri bankah ali zavarovalnicah.Lp

Najprej moraš ugotoviti, koliko in za kaj porabiš denar – mesečna skrinjica. Šele potem lahko varčuješ.

predlog za branje:

T.

Modro varčevanje se lakho skene za najmanj eno leto, za najmanj 5 let pa Rentno, kjer so tudi obresti nekoliko višje. Mi imamo prihodkov od 250 – 300.000 mesečno, Pa nam vseeno nekeko uspe dati na varčevanje skoraj 30.000 na mesec (jaz varčujem po nac. varč. shemi 12.800, partner Rentno varč. 10.000, pa še 5000 Modro – trajniki).

New Report

Close