Varčevalni račun – otroški
Pozdravljeni!
Na Abanki imam odprt varčevalni račun, ne vem če je komu poznano, to je tista finta zaokroževanja pri nakupih s kartico in seveda tudi sam lahko prenašaš zneske, varianta je na 15 ali 30 dni. Nekako sanjam da bi vsak mesec polagala cca. 50 EUR na ta račun. Ali je možno, da to “varčevanje” vpliva na višino otroškega? Zdi se mi sicer absurd, ampak v tej naši državi je vse možno.
Hvala in lep večer!
Te varčevalne račune imajo vse banke, tako ali drugače. Kaj ti delaš s svojim denarjem je samo tvoja stvar. Edini davek, ki bi mu bila v tem primeru lahko podvržena bi bilo, če bi obresti na tvojem računu v enem koledarskem letu presegle 1000 eur, kar je pa že zelo veliko denarja in ga v celem življenju s takimi vložki ne boš prišparala. Zato kar pogumno, bolje tako kakor sklepati neka zavarovanja za otroško šolanje, ki večina ne ponujajo niti malo boljših obresti na glavnico.Pridna mama.Na višino otroškega dodatka vplivajo le vsi uradno prikazani prihodki staršev in morebitni lastni prihodki otrok ter število članov na katere se le ti porazdelijo.
Srečno
hvala lep za odgovor!
zakaj sprašujem?! Znanka je pred dvema letoma dobila odločbo za cca. 30 EUR otroškega dodatka, čez en mesec pa novo z znižanim zneskom na 20 EUR. Zakaj? Ker je v prejšnjem letu imela mesečno varčevanje in je teh obresti čez leto naneslo 200 EUR (za celo leto, ne mesečno). Se pravi, če tako računamo, je pri otroških zgubila 120 EUR, obresti 200, torej ji je dejansko ostalo 80 EUR.
Zato se po svoje bojim, a je mogoče potem res še najbolje doma v štumf vse skupaj dat….
Manja, poglej v navodilih za izpolnjevanje obrazca za otr. dodatek. Res je tako, da bi morali tja vpisovati vse živo, od obresti do odškodnin in nagrad pri igrah na srečo. Ne vem pa, kako so se na CSD dokopali do teh podatkov, ker načeloma do bančnih podatkov nimajo pravice (tako kot do vpogleda v dohodninsko odločbo), ampak morajo za to menda posebej zaprosit.
Ko sem jaz enkrat šla na CSD prositi za Izredno denarrno socialno pomoč, mi je soc. delavka rekla, da moram pri prošnji priložiti bančn eizpiske za 3 mesece. Ji vse skupaj prinesem, ona začne vnašati podatke v računalnik, pa me naenkrat vpraša, da kje pa imam izpiske za otroka (imam 2). KO jodebelo pogledam kao “what????” Ona pogleda nazaj v računalnik in reče: ja, saj imata otroka tudi svoja računa, sja vse vidim . Prinesite še za njiju pa bomo pogledali, če se upravičeni ali ne.
Mi je kar sapo vzelo. Otroka že leta in leta šparata prej tolarje zdaj pa cente, jih nalagata v Tolimat v banki in se jima se do sedaj nabralo vsakemu cca. 150€. Toliko.
Do pomoči seveda nismo bili upravičeni, ker sem prosila zanjo zato, da bi lažje otroka pripravila za šolo, pa mi je kar tam rekla, da imamo teh privarčevanih 300€ skoraj dost, da pa itak moram kot starš nekaj prispevat. Hallo?????????
Manja*, obresti so dohodek, in če daš denar v štumf, tega dohodka ne bo. A ne?
Se pa res zna zgodit, da ravno zaradi tistih nekaj eur obresti padeš pri otroškem dodatku v nižji razred. Ampak tako je, nimaš kaj. Lahko pa se tudi zgodi, da si ravno zaradi nekaj eur manj še v višjem razredu. Enkrat tako, drugič drugače… in na koncu se vse zgliha.
Da pa slučajno ne skrbiš po nepotrebnem, ti predlagam, da najdeš na netu informativni izračun otroškega dodatka, da sploh vidiš, ali si s svojimi dohodki na meji med razredoma, ali padeš nekam v sredino razreda. Če si nekje na sredini, ti ni treba skrbeti za tistih nekaj eur obresti, ki jih boš dobila od varčevanja po 50 eur na mesec.
Jaz sem prejšnje leto varčevala po 150 eur na mesec, pa se mi pri otroških dodatkih ni nič poznalo. Sem pa čisto na zgornji meji – za še malo več dohodka bi padla v nižji razred, …kar letos verjetno tudi bom, ker sem delala veliko nadur in sem imela višjo plačo kot lani. Tako pač je, enkart si na zgornji meji, drugič na spodnji.
Zdravo,
ja davčna ima tak bančni vpogled, ne v promet v račune pa!
Sicer pa ti povem, da ima pregled nad bankami v SLO.
Zakaj ne bi odprla računa tik čez mejo, ne vem v AUt banki, recimo. 🙂
Pa prej se pozanimaj natančno o stroških odprtja in mesečnih stroških vodenja računa in izračunaj, če se ti splača.
Pa imaš mir pred oderuhi. To se mi zdi res ‘svinjsko’, da nekdo, ki je upravičen do otr. dodatka, še gledajo te boge obresti in vloge od otrok.
jao, jao….
lp,karmen
Tole smo mi dobili po mejlu v firmi, kot dobrodejno obvestilo :-).
Spoštovani sodelavci,
Obveščamo vas, da je DURS nedavno objavil javni poziv, da rezidenti Republike Slovenije davčnemu organu posredujejo podatke o računih, odprtih pri bankah ali hranilnicah izven Slovenije. Ta zahteva izhaja iz sprememb in dopolnitev Zakona o davčni službi, namen pa je seznanitev davčnega organa z dejstvom, da ima rezident odprt račun v tujini, ter v poenotenju obveznosti vodenja podatkov o fizičnih osebah s podatki o pravnih osebah, za katere se v registru vodi tudi podatek o računih odprtih v tujini. Poziv velja za račune odprte v vseh državah. Podatke je treba posredovati do 11.9.2009, v nasprotnem primeru gre za prekršek, ki se kaznuje z globo od 210 do 1.200 EUR.
Podatkov ni treba sporočati za trgovalne račune, ki so odprti pri borznoposredniških hišah, saj poziv velja le za račune, odprte pri bankah in hranilnicah.
Obrazec za prijavo podatkov je na voljo na spletni strani DURS: http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Davcni_register/Prijava__racunov__v__tujini.pdf
Več o tem pa si lahko preberete na naslednji povezavi: http://www.durs.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/1658/5556/5b49471c1d/
Lep pozdrav!
—————————–
Vprašanje je, če se ti izplača tvegati, če boš varčevala le 50 eur…