Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? VAP (venska valvula ali “port”)

VAP (venska valvula ali “port”)

Mi lahko kdo prosim pove kako vstavijo vensko valvulo. Je potrebno ostati v bolnišnici ali se lahko gre isti dan domov? Kako dolgo traja poseg? Kako je s prebrizgavanjem? Koliko časa po vstavitve se lahko začne s kemoterapijo? Po kolikem času odstranijo valvulo? Onkolog je rekel da je venska valvula najboljša možnost in sem se strinjala ampak več ko izvem manj mi je všeč. Skoraj bi rajši imela PICC kateter čeprav je večja možnost vnetja in je z njim več dela. Če ste imeli VAP ali pa PICC kateter kakšne so bile kaj vaše izkušnje?

Pozdravljeni,

sicer ne bom odgovorila iz prvoosebne izkušnje, ampak se mi zdi, da je vap bistveno bolj eleganten in z manjšim tveganjem za vnetje kot picc. Poleg tega ste  manj omejena, saj vam nikjer nič ne binglja in gleda ven. Vap se lahko vstavi ambulantno, poseg je kratek. Prebrizgavanje je potrebno na 6-8 tednov, uporablja pa se ga lahko že naslednji dan po vstavitvi. Odstranjuje se vapa rutinsko praviloma ne, priporoča se, da ostane vsaj 2 leti po zaključenem zdravljenju.
Edina prednost picc katetra je meni osebno ta, da se ga odstrani po zakljičku terapije. Če bi se jaz morala odločiti, bi se odločila za vap, vendar vi sebe najbolje poznate in se poslušajte, katera varianta vam najbolj zveni.
Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Imela sem vap. Vstavili so mi ga ambulantno. Kot je že prej zdravnica napisala. Meni je svetoval moj onkolog in mislim, dase je dobro obnesel. Po vseh končanih terapijah plus ene dve leti so mi ga odstranili. Imela sem oa šest kemoterapij, ob četrti sem začela še prejemati biološka zdravila tudi intervenozno(13×).Srečno z zdravljenjem.

New Report

Close