Vam je dalo misliti?
Ž
Ja, res je bolje ne misliti na vojno. Ampak, pomisli, kdo bi pri nas do 1991 verjel, da lahko do nje pride? Jaz že nisem. To je bila neka imaginarna partizanska reč, tam pred davnimi leti. No, pa je bila takoj tukaj. In upam, da je pa zdaj ne bo nikoli več, čeprav tako trdno prepričan nisem več. Je vse preveč napetosti po svetu.
P
Vsak imprerij enkrat propade. (Aleksander Makedonski, Đingiskan, Rimsko cesarstvo…).
20. stoletje je bilo stoletje ameriškega imperija. Amerika je danes država, ki je v svetu:
– gospodarsko najmočnejša
– politično najmočnejša
– ….
– in ki se bo z globalizacijo še bolj okrepila (do svojega zloma)
Amerika je opravila z nacizmom, s komunizmom… in je sedaj skoraj neomejen vladar planeta. Vendar ne za dolgo. Kajti 21. stoletje je stoletje Kitajcev, ki bodo v nekaj desetletjih (gospodarsko) zavladali svetu in ustvarili “rumeni” imperij. To je neizbežno, ker ima Kitajska trenutno v svetu praktično največjo rast BDP in ogromne resurse (poceni delovno silo, industrijske vire…).
Amerika ima trenutno težave z islamisti in to z istimi islamisti, ki jih je sama izšolala in oborožila v letih hladne vojne proti Rusom. Toda Amerika potrebuje islamiste za skupno borbo proti rumeni nevarnosti, da čim podaljša obdobje svoje vladavine. (Islam se zelo hitro širi tudi med ameriškimi črnci, v zahodni evropi…)
Islam in krščanstvo izhajata iz iste kulturne tradicije, iste mitologije in v končni fazi iz iste rase ljudi….
Tajne službe igrajo nevarno igro. Nekaj tisoč ljudi in nekaj milijard dolarjev je v tej igri drobiž. Nikoli ne bomo vedeli, če niso Američani opazovali priprav k temu dejanju, jih morda celo spodbujali, itd…
KAJTI
cel svet izreka sedaj Amerikancem sožalje, podporo, itd…, svetovni voditelji tekmujejo v tem kdo bo ponudil več pomoči, več sodelovanja, svetovno javno mnenje je na ameriški strani…
… in američani so dobili, kar nujno rabijo:
– njihovo volilno telo je razburjeno, priljubljenost administracije narašča, ljudje so željni krvi in zahtevajo maščevanje,
– mednarodna skupnost daje Bushu bianco karto za karkšnekoli povračilne akcije. Amerika si lahko sedaj izbere dežurnega krivca v katerikoli državi v svetu in to državo neomejeno kaznuje. Pri tem lahko porabi vso staro orožje, kar ga ni porabila v Jugoslaviji in da ponovni impulz orožarski industriji, morda lahko celo prepreči prihajajočo recesijo v ameriki in ublaži posledice propadanja nove ekonomije. Koga si lahko izbere:
– Afganistan, Pakistan, Irak, Iran…, Sudan, ….
Predvidevam, da je najbolj pripraven Afganistan, Pakistan je nevaren, ker ima jedrsko orožje, Irak je tako stalno na tapeti, Iran se zadnja leta distancira od skrajne fundamentalistične politike…
Skratka, ameriška administracija si ne bi mogla zaželeti boljšega položaja za kapital, ki vlada svetu. Vendar še enkrat, to je nevarna igra, civilizacija bo itak enkrat propadla, ampak ni mi všeč, da bi se to zgodilo že v naslednjih letih, pa čeprav bodo potem moji otroci nekoč šivali srajce za 1 dolar, ki jih bodo kupovali bogati Kitajci….
Veš, danes je sploh nisem gledala. Šla sem na morje. Skoraj ni bilo žive duše. Veter je norel in dvigoval valove par metrov visoko, da sem bila vsake toliko pošpricana. Poslušala sem Sade in brala. Ali je lahko še kaj lepšega? Ja, seveda je, vendar bi že grešila :-).
L. hvala za nasvet. Vem, da je tako bolje, vendar strah me je.
Ja, zavedam se, da so možne take podtalne akcije, ki imajo namen rešiti USA pred krizo. Zavedam se umazanosti vsega. Tudi sama sem pomislila na sodelovanje Busha pri vsej tej zadevi. Kar me skrbi, je fanatizem in primitivizem, ki bi lahko zavladal svetu. In če mene vprašaš, raje vidim, da vodi igro Amerika, kot pa kaka Kitajska ali celo Japonska, ali Arabci s svomiji norimi idejami. Če pomislim samo na to, koliko stoletij bi nazadovali, sploh ženske, izgubile bi veljavo.
Ne morem si pomagat, da ne odgovorim na to.
Je lahko kaj lepšega od morja, butanja valov, dobrega branja in Sade v ozadju?
Najraje bi šel kar dol, tako me je zagrabilo.
Drugače pa, kar se greha tiče, pestimo stat. (je nemoralno, redi, je protizakonito)
Ko je bil Tony Soprano pri psihologinji, mu je svetovala, tako, za boljše počutje, naj dela kar ga veseli, pa je je rekel: “O, prav rad, ma mi ne pustijo!”
Sicer pa, danes je že dva dni od tvoje teme, upam, da nisi več tako slabe volje.
V končni fazi smo taki kot male mravlje na temu svetu in tako zajebanih in velikih reči ne moremo predvideti ali vplivati na njihov razvoj.
Najbolj boš pomagala, če boš sama srečna, kar ti najbolj želim.
Mi smo pa včeraj mislili it jadrat, pa je na srečo naš “pomorščak” spremljal vremenske napovedi, tako kot je treba. Ker, kaj pa veš, lahko bi se zgodilo, da bi kje tam ravno tebi mahali iz morja… 🙂 Tako pa smo spet ostali kar v naši dolini na celini. Pri našem petkovem omizju na našem pomolu.
Jaz imam tudi rad morje. Ti kar malo zavidam.
Ne boj se.
Hihi, me veseli, da si dovzeten za te čare in verjamem, da tudi poznaš kraj, kjer sem bila na morju.
Ni na slovenski obali. Je pa zelo blizu. Ni na hrvaški strani.
September je najlepši za na morje. Malo ljudi, mir, čista voda…
Minilo je dovolj dni, da sem bolj mirna, ja. Pa saj vedno tako reagiram. Ko doseže zadeva svoj višek, ki ga nujno mora, se umirim. Kar bo bo. Upam na najbolje. Pa da bom imela dovolj časa na razpolago.
Veš Sasa, saj tudi mene veckrat zagrabi, posebej ob takih dogodkih.
Odkar imam moja dva sinčka, si sploh ne upam pomisliti, da ne bi imela tudi ona dva enakega, lepega življenja, kot ga imam sam.
Naj se sliši še tako čudno, komaj čakam svoje vnučke.
Ko vidim te igračke od svojih otrok, si ne znam sploh predstavljati, kakšna radost je šele imeti vnučke. Pa ko gledam te naše nonote in none, kako se topijo ob otrocih, da jih sploh ne spoznam. Pa to da nekdo prekine ??
Ma ga jaz osebno živega požrem, tako da, ni straha.
Vem, da se trudiš za otroke in vem kaj je to, ker sva dala del tega za sabo.
Veš, presrečen bom, ko boš prišla z novico na dan, držim s tabo, zato pa ne nehaj upat na najboljše, pa čimmanj misli na slabo. Lep vikend ti želim.
Petra,
to nima nobene zveze z Islamom. Povezano je s skupino ljudi, ki lepo zivi od cloveske neumnosti in se zaveda, da to lahko traja le, ce svoje “podloznike” drzi v popolni izolaciji. Lepo doma za peckami, brez nepotrebnih sol, potovanj v tujino, informacijske infrastrukture…
ZDA pa so prek svojih satelitov in tehnike precej glasne. In s svojo mainstream demokraticno kulturo tudi precej prepricljive. Obicajno se ne obotavljajo izreci svojega mnenja o zadevah.
Tu pa se seveda pojavi problem pri zgornji skupini ljudi.
Ko te informacije pridejo do “podloznikov”, ti zacnejo razmisljati s svojo glavo. Takrat zacnejo padati obtozbe, da ZDA “unicuje islamsko kulturo”.
Resnica pa je, da se islamske kulture ne da uniciti, kot nobene druge kulture, ki temelji na vrednotah, ki so skupne vsem ljudem.
Tisto, kar bi nekateri radi imenovali islamska kultura je v resnici ekstremizem, ki se skriva za vero in unicuje sam sebe. Njegov edini cilj pa je se za nekaj let podaljsati agonijo in omogociti lepo zivljenje tistim na vrhu piramide.
Tomaz
> Kajti 21. stoletje je stoletje Kitajcev, ki bodo v nekaj desetletjih
> (gospodarsko) zavladali svetu in ustvarili “rumeni” imperij. To je
> neizbežno, ker ima Kitajska trenutno v svetu praktično največjo
> rast BDP in ogromne resurse (poceni delovno silo, industrijske vire…).
Hmm. Kitajci so tehnolosko in gospodarsko 30-40 let za ZDA in se krcevito trudijo drugo leto uprizoriti prvi polet cloveka v vesolje. Nekaj, kar so ZDA in Rusi storili pred stiridesetimi leti.
GDP sicer je pomemben kazalec za drzavo kot celoto, vendar ne gre prezreti GDP per capita, ki je pomemben za posameznika.
Pomembnejsi od kitajskih industrijskih virov je nacin, na kakrsnega te vire izkoriscajo.
Npr. Rusija je ena sama ravnica. Pa vendar je eden najvecjih uvoznikov hrane (30%-40% je uvozene). Zato ker njeni kmetje nimajo znanja in kapitala, da bi jo proizvedli po ceni, kakrsno ponuja konkurenca. Ce bi Rusija podprla svoje kmete, bi se ji porusil kaksen drugi sektor gospodarstva, ki bi moral to drazjo hrano podpirati.
Moje mnenje je, da Kitajska v tem stoletju ne bo igrala drugacne vloge, kot jo je v prejsnjem. Preden bi kdaj potencialno ustvarili razmere, ki bi jim to omogocale (kar bi nujno zahtevalo svobodo posameznika, ker sicer sposobni odidejo v tujino) bi zaradi izkrivljenih vrednot, ki jih je v ljudeh pustilo pol stoletja komunizma – razpadla.
Nenazadnje, Rim je zrasel iz majhnih mestec in ne iz neke velike gmote. Pa ceprav so v tistem casu taksne velike gmote ze obstajale.
Faktorji ki jih navajas (“brute force”, “sheer numbers”) imajo gotovo doloceno tezo. Niso pa bili nikoli v cloveski zgodovini odlocilni.
Tommy