Valentinovo je prživela pri prijateljici, sem upravičeno užaljen?
Valentinovo je meni nekako pomemben praznik,kar sem partnerici tudi omenil. Vendar je nekako napejlala že teden prej da bi mogoče večer preživela pri prijateljici in tudi prespala. Res je da sva zadnje čase oba ves čas skupaj in popolnoma razumem da si želi malo kokodajsanja in te reči. Vendar naposled se me je to kar dotaknilo kar sem tudi izrazil naj si izbere kak drug dan za druženje,saj to nekako vsi praznujemo ki kaj čutimo do nekoga. Njen odgovor pa je bil da si to izkazujeva vsak dan ,kar drži,..ter da njej ta dan pač ni pomemben in da se je itak že dogovorila. Mislim tudi njena prijateljica ima partnerja in sploh ne vem kaj naj bi ona tam svetila na ta dan, baje pa je istega mnenja. Skratka zveza mi je delovala dokaj trdna,ampak te reči mi dajejo konkretne pomisleke in ja sem v resnem precepu kako in kaj naprej,ker tega res nisem pričakoval at all. V zvezi sva pol leta in tudi živiva skupaj štiri mesece.
Hvala za kak dober nasvet ali odgovor.
Spoštovani,
glede na relativno kratek čas trajanja vajinega partnerstva lahko sklepamo, da se navezanost, bližina in s tem povezana ljubezen šele formirata. Trajanje takega procesa se meri v letih. Če vas zanima več o tej temi, priporočam knjigo Formule ljubezni, Zoran Milivojević. Kratek čas trajanje vajine veze lahko pojasni več zadev.
Najprej to, da se še ne počutite gotovega v trdnost vajine bližine. Ker bližina še ni formirana, gotovost lahko zamaje tudi relativno nedolžno razhajanje v interpretaciji praznika. Mimogrede, valentinovo naj bi bil praznik zaljubljencev, kar je popolnoma drugo čustvo od ljubezni. Razumeti to razliko je koristno za stabilnost lastne partnerske veze. Lahko pobrskate po mojih prejšnjih odgovorih (npr. https://med.over.net/forum/tema/ljubezen-partnerstvo-22270006/ ), kjer sem opisal to razliko.
Kot drugo lahko pojasni tudi to, da s partnerko še nista uskladila kaj kdo razume kot sporočila ljubezni. Nekdo lahko razume kot sporočilo ljubezni to, da mu partner pušča svobodo, drugi pa recimo skupaj preživeti čas. Razhajanje v razumevanju sporočil ljubezni, kot ga nakazuje vaš zapis v splošnem ni nič neobičajnega in običajno ni razlog, ki bi ogrožal trdnost partnerske veze. Priporočam, da raziščeta kateri jezik ljubezni govori in razume vsakdo od vaju. Ter potem na tej podlagi skleneta kak vzajemni kompromis. Kar bi pomenilo, da partnerju pokažem ljubezen tudi v njegovem jeziku na le v svojem. V veliko pomoč vama bo knjiga 5. jezikov ljubezni.
Toliko na tem mestu 🙂
Lep pozdrav,
Uroš Drčić