Najdi forum

Vale Tudo

Dobra macka, ti pravs da treniras Tae Bo pr teh k majo na netu stran pod samoobramba.com. Jest sem sou to stran pogledat in me zanima, ce ti hods sam na njihovo aerobiko al tud na Vale Tudo, to se prav samoobrambo. Ker ze dolg casa iscem eno pravo borilno vescino zase, sam me povsod moti to, da učinkovitost sploh ni na prvem mestu, ampak prej kakšna tradicija. V realni situaciji ti pa tradicija kej dost ne pomaga, zato so mi tud te fantje všeč, ker kot pravjo nč ne komplicirajo ampak delajo sam to, kar dela v praksi. No zanima me kakšne maš kej izkušnje z Vale Tudom, če jih sploh maš.
Jest bom šou to v petek pogledat, sej baje je prvi trening zastonj pa bom vidu, sam vsaka informacija bi mi prov pršla, da ne bom pol tm kej razočaran.

Gašper

ojla,

jaz sicer nisem “dobra macka” ampak vseeno…;)

vale tudo je borilna vescina, kjer velja vse (udarci pod pasom…). mislim, da jo v lj trenira samo Samoobramba na os trnovo. meni osebno se zdi to prevec grobo, menda pa trenirajo tudi punce…

upam, da ne bos svojega znanja razkazoval na nic hudega slutecih mimoidocih;)

lp,
mateja

Nimam, žal! Mi pa prosim povej, kako bo, ker tudi jaz iščem eno borilno veščino zase…Tae bo je sicer OK, ampak s tem si nimam v real lifu nič za pomagat!
Zakon je Kick Boxing, ampak jaz imam še malo premalo kondicije za to zadevo…
LP

Ej sem sou ze kar danes pogledat in kaj naj recem, sem navdusen. Dela se res konkretne stvari, ampak ful kontrolirano, tko da se mini zdel nc pregrobo. Mi pa mal manjka kondicije, ker fantje in dekleta tm delajo k nori med tem k sem mogu jest kr eneparkrat mal pocivat, sam ni blo panike, mi je reku trener, da ce sem zmatran nej pocijem. Res kul. Sprosceno in zabavno, no men je pa to kul, da mam filing da tud funkcionira. Bil sem pa presenečen nad znanjem ene punce. Težko priznem, ampak nisem mel za burek, pa sem bil kr dost vecji od nje.

Pred parimi meseci sem v crni kroniki bral, da je nekdo tezil (nek mulec) nekemu mimoidocemu, ki je treniral eno od borilnih vescin zaradi samoobrambe. Ker mu je hotel ukrasti denarnico, se je frajer pac branil z svojo borlino vescino. No in tega lopova oz. mulca brcnil z nogo direktno v obraz. Lopov je padel v znak na tla in oblezal mrtev.
Vi ki trenerate poznate verjetno tudi padce in kako je treba padet. Nekdo, na katerem boste to uporabljali pa tega ne zna. Torej ce ne zelite imeti kaksnih umorov na vesti, raje premislite kako pa kaj s temi borilnimi vescinami. Sicer pa mislim da velika vecina v praksi, ko jim nevarnost zares preti s sebe ne iztisnejo kakega vecjega udarca, pa tudi ce ga, jih naslednjic lahko caka kaksna tolpa “pretepenega” kolega.

mene pa zanima, glede na to da je to borilni sport, ce se ucite tudi kaj psihologije….ker z vsakim borilnim sportom je povezana tudi psiha, meditacija in najvec kaj je kontrola samega sebe. Kar pomeni da je uporaba borilne vescine v skrajni sili. Poznam tudi primere da so se pustili raje oropat, kot pa da bi pokazal kaj znajo…no ampak to je ze druga tema

Ej, sej smo normalni ljudje, ne pa …ne vem…Fužinčani. Valda gremo borilno veščino trenirat zaradi sebe, ne pa zato, da bomo nekoga ubil.
Easy, edvin, no!
Ampak kakšne cajtnge pa ti bereš?? Jest nisem nič podobnega prebrala, pa mam Delo vsako jutro načitano…

Hmm, zakaj pa pol trenirajo?? A ni že v naslovu SAMOOBRAMBA poudarjen namen le-tega. Če mene kdo osebno napade, se branim pa tudi če žal ubijem to osebo, ali ona mene, ker je v resnični situaciji vse prej drugo kot kontrola in etc…Predvsem gre za to, da po najkrajšem postopku onesposobiš napadalca, brez odvečnega moraliziranja, ker gre za tvojo kožo. Prvo kot prvo pa si je tisti čisto sam kriv, kaj se sploh odloča za kriminalna dejanja.
lp,

Se popolnoma strinjam.Ko pride do take situacije nimas časa moralizirat ampak moraš reagirat.Pač treniraš samoobrambo zato da se boš branil. Sploh pa že to, da nekaj obvladaš, ti da tako samozavest, ki jo opazi tudi potencialni napadelac in zato rajši dvakrat premisli preden te napade. Mislm, da so te fantje pr Vale Tudu kr skulerani, saj glede na tekste na njihovi strani tko sklepam, tko da se mi zdi, da oni tega znanja ne izkoriščajo ampak v primeru, da ga je pa treba uporabit pa znajo kej pokazat.

Dobra mačka, se strinjam!

Vsak, ki resno trenira borilne športe, ve, da obstaja kup smrtnih udarcev in obvezno pravilo, da jih ne smeš zlorabiti. Samoobramba pomeni, da sebe ubraniš na način, ki je najmanj nevaren, pa še vedno učinkovit.
Ubiti človeka sploh ni težko, umetnost je prav to, da znaš ohraniti trezno presojo in onesposobiti nasilneža na najboljši način, ki te ne bo naredil za ubijalca.
Kot primer si oglej tehniko aikido, pa druge “mehke” načine obrambe.

Res pa je dober občutek, notranje moči. Pozdrav, Ali

Lahko se strinjate s tem, kar pravi Allure, ampak pravno ne boste zmagali. Gre za polozaj prekoracene samoobrambe. V tem nimas pravice ubijati! Ravno zato moras, cetudi ze znas dobro udariti, raje dati denarnico… Sele vecletne izkusnje privedejo do tega, da znas uporabiti ravno toliko sile, da je nasprotnik ONEMOGOCEN, ne pa mrtev! Pa se v tem primeru te lahko tozi in dobi tozbo. Tako namrec obravnavajo pri nas v tozbah tiste, ki obvladajo borilno vescino.

_____________________________________________________________
KAZENSKI ZAKONIK
REPUBLIKE SLOVENIJE

Silobran
11. člen

(1) Ni kaznivo dejanje tisto dejanje, ki je storjeno v silobranu.

(2) Silobran je tista obramba, ki je neizogibno potrebna, da storilec odvrne od sebe ali koga drugega istočasen protipraven napad.

(3) Storilec, ki je prekoračil meje silobrana, se sme kaznovati mileje; če pa je prekoračil silobran zaradi močne razdraženosti ali prestrašenosti, povzročene z napadom, se mu sme kazen tudi odpustiti.

————————————————————————————————————-

V predlogu novega ZOR-a se tudi definira, kaj je to dovoljena samopomoč. Kdor pri dovoljeni samopomoči povzroči škodo tistemu, ki je povzročil potrebo po samopomoči, je ni dolžan povrniti. Definira tudi, kaj je dovoljena samopomoč. Določa, da je to pravica vsakogar, da odvrne kršitev pravice, ko grozi neposredna nevarnost, vendar je to pogoj, da je takšna zaščita nujna in da takšen način odvračanja kršitve ustreza okoliščinam, v katerih nastaja nevarnost.

Potemtakem pa le ni nujno, da izgubiš v pravdnem postopku ne, glede na 3. odstavek 11. člena? Tudi, če bi me napadalec tožil, zaradi povzročitve poškodbe z tehniko borilne veščine (za katero pa v našem primeru ne gre, ker to ni borilna veščina, ampak tehnika samoobrambe (se pravi tehnika samopomoči)), bi se lahko branil z začasno neprištevnostjo, močno razdraženostjo, prestrašenostjo, afektom oz. s pridobljeno težko duševno stisko. Temu pa v realni situaciji zelo težko ubežiš, pa tudi če imaš še ne vem koliko letne izkušnje z borilnimi veščinami, ker so čisto vse situacije na treningih simulacija.

Irena, v kolikor še imaš karkoli za dodati dodaj, drugače pa se vzdrži komentarjev v kolikor niso strokovno podkovani. Prosim tudi, če mi poveš, kateri zakon obravnava definicijo samoobrambe oseb, ki obvladajo neko borilno veščino, čeprav je v tem kontekstu o tem brezpredmetno razpravljati, ker tukaj ne gre za borilno veščino, zanima me pa vseeno.

Allure

Hvala za pravni poduk, Allure, v tem res nisem podkovana. V nasem klubu pa imajo drugacne izkusnje (!), kako in kaj se pri nas prakticira (in primerjalno v Nemciji). Pri nas je tudi za tistega, ki se brani, otezevalna okoliscina znanje borilne vescine. To seveda ni nikjer zapisano, branil pa bi se lahko z vsem, kar si nastel. Vendar je pri nas praksa popolnoma drugacna (zato si srcno zelimo v svoji sredini kaksnega pravnika). Seveda ni nujno, da pravdo zgubis, toda pri nas so se primeri resevali v prid napadalca. Zato je bolje zbezati, kot pa se braniti. Ce le lahko zbezis.

Sicer pa me je pri tvojem odgovoru motilo edino to, da s tako lahkoto govoris o upravicenosti tega, da v silobranu ubijes napadalca. Ne ves nicesar o tem cloveku. Morda je res napadel, toda ali zaradi tega iz tvojega stalisca ze kar zasluzi smrt? Ce si ti razumnejsi od njega in ne napadas ljudi, lahko svojo zrelost dokazes tudi s tem, da se bodisi izognes konfliktu, bodisi ga skusas samo onemogociti. Ne pa ubiti!

Cao Gasper,

Ej ne vem kdaj si bil na treningu, ker se te ne spomnim, da bi te videl???
Pa ce si vedno iskal neki, kjer je poudarek na UCINKOVITOSTI in ne na tradiciji,… zakaj te ni vec???
Verjamem pa da te je ena nasa punca prevec zmatrala, ker so ene kar strupene,… pa vem da nisi mel za burek,… zdej pa ti men povej ce je zadeva taka da funkcionira al kaj?,… no samo se vedno se te ne spomnim???

LP

Ja to imaš res prav! Samo tako pač je, smatram, da je življenje izreden dar, zato ga imam zelo rad in ga uživam. V bistvu napadalca lahko ubiješ, lahko ga pa tudi ne. Govoril sem pač o morebitnem nesrečnem slučaju. Saj lahko poskušaš onesposobiti napadalca, kaj pa če npr. naredi medtem kak sunkovit gib in udarec ne zadene pravega mesta, ampak npr. atemi točko in ga ubije ali paralizira?? Ne vem no, mogoče se najbolj zrelost pokaže, da se sploh ne napada, ne glede na to kakšne vzroke imaš zato, ker to nikamor ne vodi in rodi samo še večje nasilje. Osebno se hočem zavarovati pred tem, tudi za ceno napadalčevega življenja.

Ajde še dosti športnih uspehov,
lp

Sam sem v sredo začel trenirati vale-tudo v Ljubljani in moram pohvalit fante, ker res pazijo nate med sparingi in tudi naučijo te res praktičnih tehnik samoobrame in pa tudi občutka za udarec.. priporočam zelo ta klub, sam izjemno uživam na treningih.

New Report

Close