Vakuumski porod- odstopanja ali normalen razvoj?
Pozdravljeni,
sem 8 tednov po porodu. Porod se je zaključil s KIWI vakuumom ker je bil zastoj v medenični ožini (če sem prav razumela je bil predolgo- 3h že tam spodaj in ni napredovalo, sicer je bil ctg konstantno bp). Rodila sem 9 dni čez rok. Otroku je na glavici odtis od vakuuma zginil v dveh dneh, z otrokom je bilo vse bp, agpar je bil 9,10,10 (ocenjen od pediatra ki je bil prisoten v porodni). V zadnjem casu opazam da ima otrok prisoten ekstenzijski vzorec ze od samega zacetka a jaz tega nisem vedela da je to to. Povedala mi je vaditeljica vadbe na katero hodiva (prilagojena za malcke 0-3mesece) ko ga je opazovala. Mali tudi ze od samega zacetka (dejansko od porodnisnice) steguje glavo navzgor ko je npr v poziciji za poziranje kupcka in “pase kravice”. Sedaj sem zaradi tega tako zivcna da opazam se en kup drugih “odstopanj”. Npr jezicek je konstantno malo ven iz ust (zgleda kot da ima malo odprta usta konstano), se slini (ali ni prehitro za slinjenje?!), pri dojenju protestira ko ga drzim v tem zaokrozenem polozaju (kot lunica). Ce ga nosimo/drzimo v lezecem polozaju kot naj bi otroke se histericno dere, hoce biti dvignjen konstantno. Sicer je polno dojen, ampak se je 8 tednih zredil zgolj za 1kg od porodne teze in 1,2kg od odpustne (kar se mi zdi malo).
Sedaj sem prebrala da so lahko to znaki za celebralno paralizo in me je nenormalno strah da je to od vakuumskega poroda. Nosecnost je bila sicer bp, pocutila sem se super. Edina posebnost je bila medenicna vstava vse do 37 tedna, ko se je potem obrnil sam (pred napovedanim zunanjim obratom). Konstanto jokam in mislim na to in vidim samo slabo. Kako hitro lahko pediater prepozna take znake in sprozi kaksne dodatne preiskave? V porodnisnici ji uz glave niso naredili ceprav je imel ze takrat skos jezicek malo ven. Sicer kar se tice “socialnih stikov” se mi zdi ok- se ze smeji, sledi predmetu z ocmi in glavo.
Naslednjo posvetovalnico imava cez 2 tedna.
Hvala in lep pozdrav
Priznam, da me vedno srbijo prsti, da bi napisala kaj zoprnega o raznih “vaditeljicah” vadbe, ki nimajo prav nobenega strokovnega znanja in strašijo mame na način, kot je to uspešno storila vaša “tuvršica” (zelo dvomim, da gre za diplomirano fizioterapevtko z dodatnimi znanji s področja razvoja dojenčka). Vse, kar ste zapisali (tudi jeziček, slinjenje, pridobivanje gramov), je povsem v mejah dovoljenega za starost dojenčka. Nasploh velja, da v tej starosti svoje nestrinjanje s položajem, z našimi postopki pokažejo ne le z dretjem, ampak z usločenjem (naredijo “most”), s potiskanjem glave nazaj, z iztezanjem okončin. In seveda protestom ob potiskanju v ležanje. Kar nima prav NOBENE povezave s kakšno cerebralno paralizo. Še manj pa z vakuumsko ekstrakcijo glavice ob rojstvu, ki je bila res nežna pomoč pri premagovanju ožin in očitno ni imela prav nobenega slabega vpliva.
Seveda pa tele besede ne bodo dovolj, da bi bila vi pomirjena. Tu bo odločilna vloga vašega pediatra, ki mu kar lepo predstavite ugotovitve vaše telovadne vaditeljice ter vse vaše strahove (tako kot v tej temi). In če vas bo napotil k nevrofizioterapevtki, bo to v korist tako vaši psihi kot gibalnemu razvoju dojenčka.
Dotlej pa kar mirno, solze lahko točite zaradi kupa drugih problemov, trenutno tudi zaradi vremena, ki ne dopušča prav prijaznih sprehodov v naravi :-).
Srečno!