Vaginalni vonj
Pozdravljeni!
Že kakšna dva meseca opazujem, da je vaginalni vonj obupen. Smrdi, kot, da se ne bi umivala 3 mesece. Sicer redno skrbim za higieno. Kakšna 2 meseca že uporabljam floragyn globule, katere pomagajo, ampak samo trenutno. takoj, ko neham z njimi, se vonj ponovno pojavi. Nikoli še nisem imela s tem problemov in me že malo skrbi. Stara sem 36 let, 2 otroka.
Hvala in lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
vzrok vaše težave je najverjetneje bakterijska vaginoza. Nožnica je normalno poseljena z bakterijami, med katerimi prevladujejo prijazni laktobacili, ki ustvarjajo kislo okolje in skrbijo, da je nožnica zdrava in da se v njej druge, potencialno škodljive bakterije in/ali glive ne razrastejo preveč. Občasno se to ravnovesje poruši, kar omogoči razrast določenim bakterijam, ki povzročajo izrazito neprijeten vonj po ribah ali po gnilem. Lahko, ne pa nujno, je povečan tudi izcedek iz nožnice, ki je tekoč, bel, siv ali rumen, moten, lahko tudi penast. Večinoma so ženske brez drugih težav, kot so srbenje, pečenje ali bolečine.
Neposrednega vzroka za to stanje ne poznamo, statistično pa se pogosteje pojavlja pri ženskah, ki imajo več spolnih partnerjev, spolno prenosljive bolezni ali uporabljajo maternični vložek. Pojavlja pa se tudi pri monogamnih in celo spolno neaktivnih ženskah, tako da ne gre za spolno prenosljivo bolezen (in je morebitna partnerska drama odveč!).
Problem nikakor ni povezan s pomanjkljivo higieno in še tako natančno in skrbno umivanje ne bo pomagalo. Težave poskušamo najprej odpraviti z urejanjem nožničnega pH, zato je bil vaš ukrep pravilen in ste z njim tudi dosegli začasno izboljšanje. Ker se težave vlečejo že tako dolgo, je najbolje, da se posvetujete s svojim ginekologom, ki se bo verjetno odločil za antibiotično zdravljenje – lokalno (v nožnici) ali s tabletami. Pri nekaterih ženskah se težave rade ponavljajo, zato je koristno, če občasno dodajate laktobacile v nožnico – bodisi v obliki globul (Floragyn, Gynophylus) ali v jogurt namočen tampon čez noč.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Stara sem 18 let in zauzivam kontracepcijske tabletke. Vedno pogosteje me splovilo srbi, vcasih tako mocno, da se kar nemorem prenehat praksat kar mi povzrovi majhne bolece ranice. Najbolj ne prijeten pa je vonj, ki zaudarja celo preko hlac. Ne glede na to koliko skrbim za higieno, se tega vonja kar nemorem resit. Zanima me, ali mi lahko predlagate kaksno kremo, ki bi ta vonj in srbecico odpravila.
Lep pozdrav in hvala za odgovor