VAGINALNI BRIS
Spoštovani,
ker se mi od časa do časa pojavi iz nožnice izcedek ,ki je zeleno rumene barve mi je ginekolog napravil bris nožnice na patogene bakterije.
Rezultat brisa je bil: Enterokokus fekalis ( ne vem če sem točno prav napisala)
Po pošti sem prejela recept za antibiotik Hikoncil ,ki naj bi ga sedem dni jemala .
Ker sem alergična na penicilin in na Primotren, sem poklicala svojega ginekologa . Dejali so mi , da ni drugega zdravila glede na antibiogram , ki bi učinkoval na to bakterijo. Omenjali so mi še neke injekcije garamicina, ki pa tudi nebi sto odstotno delovale.
Ali mi lahko svetujete , ali je možno to bakterijo uničiti še na kakšen način?
Povedati moram, da razen občasno rumeno zelenega iscedka in občasno pekoče nožnice nimam drugih težav.
Prosim vas za vaš nasvet.
lp
Spoštovani,
omenjena bakterija je fekalnega izvora (torej iz prebavil) in tudi če se je boste znebili v nožnici, se je ne boste znebili iz telesa, in bo slej ko prej spet tudi v nožnici. Med različnimi bakterijami v in na telesu ves čas poteka “vojna” oziroma boj za prevlado. Fekalne bakterije iz okolice zadnjika pridejo v nožnico bodisi naključno, lahko pa tudi zaradi analnih spolnih odnosov, ob nepravilni higieni pri odvajanju blata in uriniranju, nepravilnem rokovanju s higienskimi vložki ipd. . Jaz bi za izločitev fekalnih bakterij v nožnici uporabil naravni princip z mlečno kislino in mlečnokislinskimi bakterijami, katere izločajo mlečno kislino in s tem onemogočajo normalno razmnoževanje in delovanje vseh ostalih bakterij. Takšno “naravno zdravljenje” sicer lahko traja dalj časa, ampak je dolgoročno uspešno ter ni uničujoče za zdravo bakterijsko floro drugje po in v telesu.
hm? Ne vem, če so pomembne razlike med razpoložljivimi. Poznam pa nekaj različic:
Vitagin-C, Floragin, Lactogin, Gynolact, Gynophylus kapsule, Vagisan in ne dvomim, da je še nekaj 10 drugih, podobnih.
Spoštovani,
Vljudno vas prosim za pojasnilo, ali uporaba vaginalet z mlečnokislinskimi bakterijami lahko vpliva na izvid brisa za Streptokok B oziroma koliko časa pred tem brisom bi bilo smiselno z uporabo teh pripravkov prekiniti, da bo bris verodostojen. Ker me morebitna okužba otroka s Streptokokom res skrbi, bi rada bila sigurna v rezultat brisa (ga opravljate tudi vi?).
Hkrati vas prosim še za mnenje glede Valtrexa…pred cca. 5 leti sem imela izbruh genitalnega herpesa, tudi v krvi potrjena protitelesa na HSV 1 in HSV 2, od tedaj (meni zaznavnih) izbruhov ni bilo, ali lahko kljub temu zaprosim za Valtrex in v katerem tednu nosečnosti bi bilo smiselno z njim pričeti (sedaj pričenjam 35.teden). Je uporaba Valtrexa kakorkoli kontraindicirana ob sočasni uporabi antibiotika Zinnata (ki ga bom najbrž še vsaj enkrat do poroda prejela za 10 dni zaradi recidivnih uroinfektov tekom cele nosečnosti)?
Najlepša hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
bris vedno pokaže aktualno stanje in če bi Gynophylus povsem odpravil prisotnost SGB, bo pač bris negativen, sicer pa ne. Na bris se torej lahko zanesete v vsakem primeru. Omenjeni bris sicer delam tudi v samoplačniški ordinaciji, kjer pa je gotovo dražji kot pri vašem osebnem ginekologu, kjer vsaj odvzema verjetno ni treba posebej plačevati. Če že 5 let niste imeli izbruha genitalnega herpesa, potem je skrajno malo verjetno, da bi prišlo do “sheddinga” virusa HS ravno med porodom, ampak če se bojite in navedbe držijo, potem bi priporočil zadnji mesec pred terminom jemati vsaj polovični siceršnji dnevni odmerek valaciklovira (Valtrex), torej 1 tbl/dan.
Spoštovani,
Najlepša hvala za odgovor, prosila pa bi vas še za eno pojasnilo v zvezi z genitalnim herpesom…zaradi dejstva, da je od izbruha GH minilo že več let (imam
tudi potrjena protitelesa na HSV 2 in 1), mi ginekologinja noče napisati recepta za Valtrex že en mesec pred porodom…mene res skrbi, da bi se herpes izločil med porodom, zato vas prosim za pojasnilo, ali je zaščita z Valtrexom učinkovita tudi, če se jemlje po 1 tableto/dan manj kot mesec dni pred porodom oziroma koliko dni mora miniti, da nastopi učinek zdravila in je vaginalni porod varen za otroka? Je kakšna možnost, da dobim recept pri vas samoplačniško?
Najlepša hvala in lp
Spoštovani,
samo napišite ji na papir tekst, da je bila obveščena, da imate potrjena protitelesa anti HS1 in anti HS2, da ste preboleli vsaj eno epizodo genitalnega herpesa nazadnje pred 5 leti in da jamči, da se virus ne izloča in da prevzame odgovornost za primer, če bi vaš otrok ob porodu dobil in takoj po porodu zbolel za herpetičnim encefalitisom. Lahko vam podpiše ta papir ali pa vam napiše recept za Valtrex. Če je to njena iskrena strokovna presoja, za katero stoji, ne bo nobenega problema. Če bo vzrojila ali igrala užaljeno princesko pa jo vprašajte, čemu taka drama, saj trdi, da se ne bo nič zgodilo, torej je to samo podpis na brezzveznem papirju, ki nikoli ne bo prišel v uporabo. Tveganje jemanja Valtrexa pa boste vi prevzeli sami. Če je tako prepričana, bo tvegala. Sicer je tveganje dejansko zelo nizko, ni pa = 0, posledic pa vi ne želite nositi sami, oziroma vaš otrok. Če sicer dela brise na SGA (streptokoke), kjer je tveganje za meningitis in sepso otroka po okužbi 1/500 ter se ob porodu predpisujejo antibiotiki v teh primerih, potem je enako smiselno, da se pri nosečnici, pri kateri je dokazan obstoj genitalnega herpesa, predpiše Valtrex. Učinek nastopi takoj oziroma v recimo nekaj urah, ker se ne ve, kdaj se bo porod začel pa je pač treba zdravilo jemati ves čas, ko se zvišuje verjetnost poroda.
Če vse propade, pa se lahko oglasite tudi pri meni za beli recept.