vaginalna kandidoza
Stara sem 18 let in imam tezave z glivicnim vntejem ze skoraj 1,5 leta. Pri svojem ginekologu sem skoraj vsak mesec, predpise mi zdravilo, ki pa mi sploh ne pomaga (Canesten- vaginalete in kremo, Diflucan), malo umiri potem pa je vse po starem. Ne vem vec kaj naj naredim, tudi fantu je predpisal zdravila, ceprav on sploh nima tezav. Prosim pomagajte mi!
Težko je čarati. Neskončnokrat sem že zapisal, da je kandidiaza bolj posledica “življenjskega stila” kot česarkoli drugega, včasih pa sodeluje pri težavi tudi kakšna sistemska bolezen. Najbolj tipična je “sladkorna bolezen”, v novejšem času pa omenjajo tudi AIDS. No, slednje pri vas verjetno ne bo razlog, navajam ga le zato, ker je za razrast glivic kriva motnja v imunskem sistemu za kar je včasih dovolj izčrpanost organizma po večkratnih infekcijah, po kroničnem stresu, nezdravem načinu življenja (alkohol, kajenje, nezdrava prehrana, pretirano fizično izčrpavanje)…soodgovorne so tudi nepravilne higijenske navade, kar v današnjem času pomeni predvsem pretiravanje z uporabo mil in dezodorantov, preozka oblačila ipd….zdravljenje je le “prehodnega daha”, če ne najdemo in “razloga za težave” in ga odpraviti. Skratka, eksperimentirati boste morali sami.
Poskusite lahko še z jogurtom “bifidus”, ki vsebuje mlečnokislinske bakterije. Te skrbijo za primerno kislost nožnice ter ne dopustijo drugim klicam, da bi e pretirano razmnožile.