Najdi forum

vaditelj joge, meditacije

Živjo!

sem študentka filozofske fakultete in že par let obiskujem tečaje joge, meditacije. Sedaj razmišljam, da bi rada sama postala vodja te skupine. To bi mi dalo še več energije, radosti in ljubezni…

morda veste za kakšne tečaje v okolici ljubljane, kjer dobiš certifikat za vaditelja?

hvala, neja

http://www.xxxxx.si

Sama ne prakticiram joge, a poznam vodjo osebno in zelo priporočam. Ve, kaj dela.

Dve večji skupini, ki se ukvarjata z organizacijo vadbe joge, Joga v vsakdanjem življenju in Tara joga center, organizirata občasno tudi tečaje za učitelje joge. Z zaključenim tečajem dobiš kvalifikacijo za pomoč pri vadbi joge v okviru teh dveh organizacij. Za samostojnega učitelja joge je potrebnih več, kot par let, sodelovanje z enim od mednarodno priznanih učiteljev in inicijacija. Certificiran učitelj joge je izraz, ki se redko uporablja, razen v reklamne namene, ker pravi certifikat podeljuje le nekaj šol na fakultetnem nivoju v Indiji, ki so tudi mednarodno prizane. Veljavnost vseh ostalih “certifikatov” je vprašljiva.

Največja nevarnost preti iz Italije, kjer obstaja cela vrsta “šol”, kje podeljujejo “certifikate” za celo vrsto dejavnosti, od bioenergetike do homeopatije, med njimi tudi za učitelja joge. Cena teh cetifikatov se vrti med 500 in 1000 EUR.

Vem tudi za nekaj organizacij v Sloveniji, ki podeljujejo nazive te vrste. Zavedati pa se je potrebno, da GURU, t.j. duhovni vodja in učitelj, ne postaneš s certifikatom, imenovanjem ali opravljenim vikend tečajem. Ta naziv ali to vlogo dobiš s priznanjem posameznika ali skupine, ki ga oz. jo vodiš.

Dobro je vedeti tudi, za katero vrsto joge se želiš usposabljati in seveda moraš biti pripravljena, da ti bodo vsakega od navedenih priznanj posamezniki skušali oporekati. Iz različnih vzgibov, ki so lahko čisto komercijalne narave ( posegaš v domeno nekega ceha ), čisto iracionalne narave ( ker te kot posameznik ne sprejema ), zlahka pa naletiš tudi na sociopata, ki ti želi le škodovati in ob vsaki priložnosti postavlja pod vprašaj tvoje kvalitete in tvoje znanje. To je večna spremljevalka ljudi, ki se izpostavljajo, ne glede na njihove vzgibe. Najvažnejše je, v kaj ti verjameš in če drugi sprejemajo tvoje znanje, vedenje in verovanje. Časi čudežev, s katerimi so morali guruji dokazovati svoje poslanstvo, so minili in takšne vrste “certifikat” je celo bil redno postavljan pod vprašanje.

Ni dolgo tega, ko mi je ena od bralk postavila vprašanje v zvezi z dvomom v moč Njegove Svetosti Sai Babe. Morda najdeš moj odgovor še kje na forumu. Očitki v konkretnem primeru so stari in Njegova Svetost je nekoč odgovoril nanje, češ, sam prevzema odgovornost za vse tiste, ki jih vodi in njegov edini sodnik je tisti, ki ga je imenoval. Ljudem, ki se postavljajo nad Božjo sodbo, pa bo sojeno po istih merilih, kot vsakomur izmed nas.

Seveda bodo posamezniki vedno skušali preglasiti tvoj notranji vzgib, tvoj iskreni namen in tvoje poslanstvo,saj skušajo z močjo svojega glasu in zlih egoističnih namenov preglasiti tvoje srce. Tu se boš morala zavedati svoje notranje moči in verovati vase. Le to ti bo dalo moč nadaljevati na tvoji poti, ki je bila začrtana že mnogo preje, preden se je glas omenjenega ega zavedel svoje majhnosti in nepomembnosti v celotnam Božanskem načrtu…..

Želim ti mnogo uspeha v tvojem iskanju in prizadevanju, predvsem pa zavesti, da tega ne počneš zase, da bi zadovoljila svoj ego, kot omenjaš v svojem pismu, ampak za druge, za njihove duše………..

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Žal sem moral delno popraviti sporočilo misme, ki sicer pravi, da se sama ne ukvarja z jogo, priporoča pa učitelja učiteljev, ki naj bi vedel, kaj dela. Tudi sam verjamem v to, da omenjeni gospod ve, kaj dela, zlasti po pregledu njegovih cenikov, ki izkoriščajo konjukturnost in povpraševanje. Za take oglase se lahko gospod, ki “ve kaj dela” obrne na našo oglasno službo, ki tudi ve, kaj dela.

Pa še tebi, draga misme, da ne bo osebne zamere. Izredno cenim delo gospoda, ki ga hočeš reklamirati, njegova knjiga nudi dostojen vpolgled v en majčken del joge in je lahko v veliko pomoč nekomu, ki se odloča za vadbo joge, žal pa me cene, po katerih skuša prodajati svoje znanje, ne prepričujejo o iskrenosti vzgiba, nuditi vsakomur, ki je na to pripravljen, pot do ” enosti uma, telesa in duha”, kar joga je in kar sama beseda “joga” tudi pomeni. Ko se boš, nekoč morda, sama skušala ukvarjati z jogo, boš dojela pomen mojih besed, do tedaj pa prepusti pravilu ” KO JE UČENEC PRIPRAVLJEN, PRIDE UČITELJ!” da deluje po svoji Božanski logiki……

V ne tako davni preteklosti je neki prosvetljeni gospod nabil na vrata svoje cerkve v nekem Nemškem mestu nekakšen proglas. Morda si v tej luči skušaš tolmačiti moj odgovor in moje dejanje…..

No takole, Igor, ti bom čisto naravnost povedala, za tvoje oči, da nekaj razčistimo. Če misliš, da si res tako primeren za to, da nekomu diktiraš, kaj je dobro in kaj ne, pa tudi krasno zate. En velik ego, nič drugega.

In prosim, da ne bo kake besede o “gospodu, ki ga jaz želim relamirati” – on me za to vsekakor NI PROSIL, da se razumemo,še ve ne za ta post, še za ta forum ne; jaz – in edino jaz!! – sem se SPONATNO (!) odzvala, ker je punca pač spraševala po tečajih in sem hotela pomagat in si pač nisem mislila, da bom nekemu duhovno vzvišenemu moderatorju s tem stopila na žulj. Zato prosim, da se vzdržiš ciničnih pripomb o reklamiranju!

Meni je gospod, o katerem govoriva zelo veliko pomagal čisto na osebnem nivoju, v določenih praktičnih zadevah, ne preko joge, je moj osebni znanec in meni se je kot človek vsekakor pokazal vreden zaupanja! Če ima kdo z njim drugačno izkušnjo, je to njegova stvar, bo vsak sam presodil. Jaz pa vsekakor lahko povem, da ta človek obstaja, potem naj se pa vsak zase odloči.

In prosim, ne mi pametovat o “jogi”, ker me ne poznaš in se ti sanja ne, kaj jaz počnem v življenju in s čim se ukvarjam.

S svojo duhovno vzvišenostjo me pa sploh ne prepričaš.

Cene so ti problem? Oprosti, ampak to pranje možgan, da se “duhovne” stvari ne smejo prodajat, tudi visoko prodajat, je meni osebno smešno in pomilovanja vredno. To so storitve, kot vsaka druga, “duhovne socialne službe” so zgolj odraz nedoraslosti in tisočletnega pranja možgan, da se je treba sebi odrekat in sebe zametavat, kar pa v globini skriva samo en velik, gromozanski ego. Poznam te zgodbice, brez skrbi. Ljudje še vedno “poduhovljenost” zamenjujejo z zastonjskostjo in tem, da se zase ne sme poskrbet in dobiti nazaj tisto, kar si vložil.
Kdor kaj želi, bo za to tudi kaj dal – tudi gospod, ki ga omenjava, konkretno plačuje svoja izobraževanja. Tudi jaz poučujem (sicer ne joge) in sem za to, da sem se za to usposobila, porabila mnogo let in tudi denarja in ja, vsekakor za svoje delo pričakujem pošteno plačilo!

Tudi na ta način, da se zadevo plača, se dela selekcija, pokaže resnost in zavzetost, sicer se ti pripopa glih vsak, ki ima pet minut cajta, ne ve, kaj bi sam s sabo, ali pa odneha ob prvem neuspehu. Če je treba pa nekaj konkretno plačat, pa človek že razmisli, ali je to res tisto, kar želi in se je temu pripravljen posvetit. Videla že neštetokrat. Žal so ljudje milo rečeno nezreli, sploh ne vejo, kaj hočejo, obračajo se kot listki v vetru, in denar je sredstvo, da se jih prizemlji, med drugim. Okrog denarja je skovanih mnogo mnogo mitov in iluzij, ki se jih zrel človek počasi začne otresat. Samo družba je pač v tem oziru popolnoma nezrela in ljudje polni teh socialnih puhlic.

In prosim, ne hodi z neko pokroviteljstko držo, ker zbuja zgolj odpor, sploh pa na način, kako to podajaš, kakor da sem en idiot. Začetnik protestantizma, ki ga propagiraš, pa je izjemno slab primer, ker če kdo, pa protestantje cenijo svoje delo in kompletno svojo kvazi poduhovljenost bazirajo na delu in dosežkih – in če za to kao ne jemljejo cekinčkov, si, brez skrbi, za to obetajo bogate nagrade v božjem kraljestvu! Čista hinavščina in ego trip, kot velja za vse predstavnike politične inštitucije imenovane Cerkev, pa naj bo katerakoli, in kot to nasploh velja za domala vse duhovne inštitucije.

Jaz za svoje delo in energijo pričakujem plačilo TU IN SEDAJ, ne delam kao zastonj ali pa blazno poceni, v ozadju pa moj ego že šteje “duhovna bogastva”, ki jih bom s tem dobila. Marsikaj naredim zastonj, ogromno, ker PODARIM, a ko gre pa za storitev in uraden biznis pa vsekakor pričakujem ZEMELJSKO PLAČILO, ne pa da se grem neko socialnost, odzadaj se pa skriva duhovno mešetarjenje.

Žal, samo želodec se mi obrača ob tej zlagani kvazi poduhovljeni drži, ko se za stvari ravno tako pričakuje plačilo, samo v bolj subtilnih oblikah – kar je še slabše, ker je zlagano in zgolj navidezna skromnost. V ozadju se skriva pa pohlepni um, ki če druge nagrade ne pričakuje, pa pričakuje vsaj nagrado, ki jo prinaša duhovni ego trip in neka duhovna superiornost. Ego ima mnogo obrazov in bolj je subtilen, težje ga je prepoznati – najhujši in natežje odpravljiv je pa ravno duhovni ego, ki so ga predvsem novopečeni nezreli poduhovljenci prepolni. In ena izmed oblik, ki je blazno družbeno všečna in na katero domala vsi tripajo – je pa hkrati tudi najbolj strupena – je “socialnost”. Izjemno nevarna zadeva, ker ti totalno zamegli presojo. Imaš se za blazno poduhovljenega in “dobrega” in “vzvišenega”, in pa – magična beseda – »nesebičnega«, ob tem pa ne prepoznaš, na kakem ego tripu si. Tvoj ego samo raste, ne da se izničuje. Ker ti si dober in plemenit in širiš poslanstvo, kajne? Sori, samo jaz osebno se nimam za tako pomembno. Sem čisto navaden človek, ki za svojo energijo in trud želi cekine, hvala.

Da bi banalna raja to razumela tako ni za pričakovat – res pa je, da sem od tebe osebno pričakovala malo bolj zrelo ravnanje, ker si mi sicer všeč po odgovorih, ki jih tu daješ.

Pa lep pozdrav! Naj bo INTELIGENCA, ZAVEDANJE in BUDNOST!!

Spoštovana gospa misma!

Ko sem pisal moj citirani odgovor, sem pričakoval veliko več reakcij, podobnih vašim. V kriznih časih (in sedaj smo v kriznem času) se vedno pojavi cel kup ljudi, ki hočejo na lahek način zaslužiti. Šlogajo, grejo se astrologe, zdravijo na tisoč in en način, izganjajo hudiča, prodajajo vidico proti izpadanju las in se gredo celo duhovne učitelje. Znano je, da prav Cerkev v kriznih časih zbere največ sredstev, ker ljudje dajejo vse od sebe ob občutku krivde, da jim gre slabo, ker so premalo dali. Seveda narastejo tudi cene usposabljanja za opravljanje omenjenih čarovnij in te opisujem v enem prispevku preje. Psihosicialni profil množice je do te mere spremenjen v smer, ki jo vi propagirate, prav zato, ker vsi omenjeni kljukci obljubljajo rešitev, srečo in zdravje.

Očitno, iz psihološkega stališča gledano, sem vam s svojimi besedami stopil s peto na rep, da ste tako glasno zacvilili. Vendar vam moram povedati, da si ne lastim nobenega usmerjanja, odločanja o tem, kaj je dobro in kaj ne, le s svojim mnenjem skušam vplivati na razvoj debate na forumu. To naj bi bilo delo moderatorja. Vi se postavljate na piedestal in presojate, jaz puščam ljudem, da se sami odločajo, kaj je prav in kaj ne.

In nisem vam nevoščljiv, ne vam in ne vam podobnim, ki prodajate svoje znanje, za materialne koristi, ki jih s tem dobite. Očitno pa so vam neznane nematerialne koristi, kot je kroženje energije, sistem “kar seješ, to žanješ”, kozmični zakon karme itd. O egu in egotripu pa ne bi z vami, ker se na vaš nivo ne morem spustiti….

Govoril sem o jogi, tisti tradicionalni, ne cepljeni na zahodnjaško vejo, ne o power jogi ali pilatesu ali jogi za nosečnice in podobnih pogruntavščinah. Res ne vem, s čim se vi ukvarjate, ampak očitno z duhovnostjo in jogo ne. Torej spada najin dialog nekam drugem, ne v to rubriko. In na vašem področju, domnevam da gre za marketing, je morda res treba “pokasirat” takoj, preden ljudje ugotovijo, da so “nategnjeni”. Seveda potrebuje nekdo, ki jemlje 3.180 EUR na osebo za 300 ur skupinskega pouka, dober marketing ali tisti, ki jemlje 7 EUR na osebo na uro za skupinsko vadbo, dober marketing in agresiven pristop, kot je vaš. Pa ne obtožujem sedaj gospoda, o komer je beseda ampak vse ljudi okrog njega, ki stegujejo roke podobno, kot mi je nekoč potožil Swamiji Maheswarananda o tem, kar se njemu podobnega dogaja. Ste se kdaj, spoštovana gospa, pozanimali, koliko stane študij na Ekonomski ali Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer vas poučujejo ljudje z akademsko izobrazbo in doktorati ter mnogimi leti volontiranja? Mnogo manj, da ne bo kdo rekel, da delam reklamo zanje.

Človeška stiska in krizno obdobje sinergijsko vplivata na konjukturno rast povprašavanja po stvareh, ki sem jih omenil na začetku. Preprost zakon ponudbe in povpraševanja pa oblikuje cene tega kunjukturnega blaga, ki mu vi rečete storitve, na trgu. Seveda se ta cena podvoji in potroji, ko se ponudniki teh “storitev” s pomočjo političnih botrov, zaprejo v cehe (nekaj stoletij jih ni bilo na Slovenskem). In potem ti isti cehi prodajajo mesta v cehu pod krinko nekega “certifikata”, kot sprašuje ena od obiskovalk tega foruma. Duhovnost smo torej prodali Kotlerju in najin dialog spada v Finance in ne na med.over.net, kjer skušamo ljudem pomagati iz stiske……

Ne mislim, da boste spremenili svoje stališče do “prodaje svojih storitev” in ne mislim, da bom obrnil miselnost in psihosocialni profil ljudi v stiski. S socialo pa sem obremenjen, ker ne vem, zakaj bi morala biti duhovnost elitistična domena.

Se vam pa, spoštovana gospa, najlepše zahvaljujem za vaš prispevek, ki bo morda le sprožil razpravo o tem, koliko stane lepa beseda in prijazen nasmeh.

DUM LIQUIMUR, FUGERIT INVIDA AETAS……..

Dialog z gospo mismo je postal preveč oseben in v ničemer več ne prispeva k razjasnjevanju, zato njenega zadnjega prispevka, v katerem samo ponavlja svoja stališča, nisem objavil.

no, ja Igor,

ha, ha, “gospa misma” – očitno si trmast ko vol, ko sem jasno povedala, da sem vse prej kot to.
No, trmasta sem jaz tudi. In kolikor tega sicer javno ne upaš priznat, sem naredila mnogo več kot le “ponavljala svoja stališča”.
No, ja, saj razumem, da je važno, da ti jack izpadeš na forumu:) Moderator in kvazi poznavalec človeške duše pač mora skrbet za svoj image.

In prispevka nisi objavljal, si pa “svetovni javnosti” to moral oznanit, ne? He,he.

saj bo. vsak ima svoj čas.

lepo bodi:)

Tokrat objavljam prispevek spoštovane gospe misme, da ne bo ostal dvom, če so njeni prispevki osebno obračunavanje ali le skrb, da bi naši bralci prišli do ustreznega učitelja in po ustrezni ceni…..

A morda še kdo, razen moje paranoične osebnosti razume njen zadnji stavek, kot grožnjo? A morda še kdo, razen nje, misli, da takšni prispevki sodijo v to rubriko?

če sodijo,ali ne je malo prepozno ugotavljati…..meni se vse skupaj zdi zabavno:D
drugače, je pa malce čudno, da nekdo,ki ne pozna dela učitelja(ne obiskuje vadbe), priporoča prav njega…ampak menim, da je bilo mišljeno v dobri veri…

..mi se mamo radi, radi, radi, radi……

Dandanes je pač tako, da je postala duhovnost popularna. Veliko ljudi z njo služi, si dajejo razna
imena kot so atma, prema, maginje, dobre vile ipd. Pomen vsega je pri nas popolnoma zgrešen,
kajti prava duhovnost se ne plačuje, je v nas, pridobili smo jo z rojstvom, torej je zastonj.
Kdor služi na podlagi duhovnosti je egoist, ker dela samo za svojo korist, tu ni popolnoma nobene
ljubezni. Ljudje so po naravi precej naivni, v parih dneh bi vsi radi postali razsvetljeni, zbrisali vse
probleme, živeli samo v notranjem miru. Ne razumem učiteljev joge in duhovnih krožkov, da sami
poučujejo tisto, česar še sami ne razumejo, kajti brezpogojne ljubezni ne pozna prav nihče, le
razsvetljeni ljudje, ki so prešli v enost.
Papir je samo papir, bistvo je samo v srcu, ta ne potrebuje ničesar, ker vse že ima.

Še nekdo, ki mu je koža premajhna…. Je pa tale način pisanja tudi nek način masturbacije, imaš prav. Pa ne utrudi se preveč!

Umiram od smeha 🙂
Vem, da je debata že davno pokopana, ampak bog pomagaj 😀

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close