Najdi forum

Zakaj se tolk poudarja vadbo z utežmi?

A ne naredi to žensko bolj moško?

Stara sem 39 let in redno telovadim, hodim na skupinske vadbe. Opažam pa da je napredek počasnejši. Zakaj?

Je res da vadba z utežmi po 40. letu ženskam pomaga preprečevati osteoporoz itd?

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni Anonimno 2354!

Vadba z utežmi se pogosto poudarja zaradi svojih številnih koristi za zdravje in kondicijo. Ne le da krepi mišice, ampak tudi izboljšuje kostno gostoto, vzdržuje metabolizem, izboljšuje ravnotežje in koordinacijo ter pomaga pri ohranjanju splošne gibljivosti.

Kar se tiče skrbi, ali vadba z utežmi naredi ženske bolj moške, to ni nujno res. Vadba z utežmi lahko ženskam pomaga oblikovati telo, ki je močno in tonirano, vendar ne nujno ‘moško’. Poleg tega je oblika telesa zelo odvisna od genetike, prehrane in drugih dejavnikov, ne le od vadbe.

Kar zadeva počasnejši napredek pri vadbi po 40. letu, je to lahko posledica več dejavnikov. En dejavnik je lahko naravno zmanjšanje mišične mase in metabolizma s starostjo. Pa tudi telo se sčasoma navadi na ponavljajoče se gibe, ki jih verjetno izvajate na vodenih vadbah, zato morda opazite pomanjkanje napredka. S pomočjo uteži lahko postopoma povečujete obremenitev, kar bo telo presenetilo in spodbudilo mišično rast ter hkrati pospešilo kurjenje kalorij.

Da, vadba z utežmi po 40. letu lahko pomaga ženskam preprečevati osteoporozo in druge bolezni kosti. Vadba z obremenitvijo povečuje kostno gostoto in krepi kosti, kar je ključno za preprečevanje zlomov.

 

Lp, P.

Kontaktni mail: [email protected] *** Spletna stran: https://www.fit-rit.si/ *** T: 051218503

New Report

Close