Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija vadba v fitnesu po AF

vadba v fitnesu po AF

Pozdravljeni,

stara sem 57 let in sem imela pred nekaj dnevi že četrto elektrokonverzijo. Utrip srca je bil med 130-150. Pred tremi leti in pol sem imela narejeno elektroablacijo in je bilo vseskozi v redu, do sedaj. Sem tudi brez ščitnice,ker sem imela raka . Hodila sem do sedaj že eno leto skoraj vsak dan v fitnes in delala vaje, prav uživala sem. Zanima me če je mogoče prišlo do AF zaradi pretirane vadbe? Oz. ali lahko še vedno obiskujem fitnes in pač delam vaje do zmožnosti?

 

Spoštovana,

Za nekoga, kot ste vi, ki telovadi skoraj vsak dan že eno leto, je bistveno, da upoštevate intenzivnost in trajanje svojih vadb. Če je vaša vadbena rutina vključevala daljša obdobja visoko intenzivnega treninga, je to lahko dejavnik, ki je prispeval k vašim nedavnim epizodam AF.

Prejšnji posegi na srcu (elektroablacija in elektrokonverzija) pomenita, da ste imeli v preteklosti težave z aritmijami.

Odsotnost delovanja ščitnice zaradi zdravljenja raka lahko vpliva tudi na srčni ritem, saj imajo ščitnični hormoni ključno vlogo pri uravnavanju metabolizma in delovanja srca.

Glede na te dejavnike je verjetno, da bi lahko na vaše nedavne epizode AF vplivali tako vaš režim vadbe kot tudi osnovne zdravstvene težave. Skratka, možno je, da bi pretirana vadba prispevala k pojavu atrijske fibrilacije v vašem primeru, vendar se lahko z ustreznimi spremembami in navodili zdravnika še vedno ukvarjate s telesno dejavnostjo, prilagojeno vašim zmogljivostim. Skratka, svetujem, da se glede fizičnih aktivnostih kot je fitness ipd. posvetujete s svojim kardiologom, ki vam lahko najbolj kompetentno svetuje v kašnem obsegu se lahko ukvarjate s fizičnimi aktivnostmi.

LP

New Report

Close