v vednost
“Pobuda za sklenitev Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Makedonije o meddržavnih posvojitvah
Vlada RS je na današnji seji sprejela Pobudo za sklenitev Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Makedonije o meddržavnih posvojitvah in pooblastila Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da parafira vsebinsko usklajeno besedilo sporazuma. Pobudo za sklenitev sporazuma bo vlada še pred tem posredovala v potrditev odboru za zunanjo politiko državnega zbora.
Slovenija ima interes urediti postopke meddržavnih posvojitev med Republiko Slovenijo in Republiko Makedonijo, zato ima sklenitev sporazuma o meddržavnih posvojitvah velik pomen. Gre za prvi tovrstni dvostranski sporazum, ki ga sklepa Republika Slovenija s področja mednarodnih posvojitev.
Slovenska in makedonska stran sta se s pismom o nameri, ki sta ga podpisali v Ljubljani dne 15.2. 2005 sporazumeli, da bosta izvedli vse potrebne postopke za čim hitrejši začetek pogajanj, ki bodo vodila k dokončni uskladitvi besedila in podpisu sporazuma.
Sporazum opredeljuje pogoje in postopke izvajanja meddržavnih posvojitev med Republiko Slovenijo in Republiko Makedonijo. Določbe sporazuma zagotavljajo, da bo posvojitev izvedena v interesu otroka in da bodo spoštovane pravice otroka v skladu s priznanim mednarodnim pravom. Določila Sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Makedonijo o meddržavnih posvojitvah, temeljijo na določilih Haaške konvencije o varstvu otrok in sodelovanju pri meddržavnih posvojitvah, kot tudi na rešitvah, ki ji ponuja slovenska nacionalna zakonodaja.
Rešitve, ki so podane v predlogu besedila, izhajajo iz načela varstva otrokovih pravic z namenom, da se jasno opredelijo pravni učinki posvojitve, kot tudi postopek po katerem naj bi posvojitev potekala.”
ALI PRAV RAZUMEM? To je samo pobuda, kdaj pa bo ta sporazum končno sklenjen? Ali ima kdo ta podatek? Naj bi bil v blližnji prihodnosti??? Rečeno je bilo v sredini maja, potem v juniju, zadnje govorice pa so da nekje v novembru. Stara sem 37 let in čas mi beži prekleto hitro, kaj naj neredimo, za hitrejše realizacije teh projektov!!!???
NE RAZUMITE MOJ MAEIL KOT GRAJO, VEM DA SE TA FORUM ZAVZEMA 100% IN SEM VESELA, DA LAHKO PO TOLIKIH LETIH SODELUJEMO MED SEBOJ V RAZPRAVAH IN IMAMO OBČUTEK DA NISI SAMCATI NA TEJ OBLI. VENDAR SEM ŽE BESNA. G.TIVADARJU SEM PISALA MISLIM DA V FEBRUARJU, DOBILA SEM ODGOVOR NEKJE V MAJU. PISALA MI JE NJEGOVA TAJNICA. NOBENIH PRAVIH INFORMACIJ. BLA, BLA…
Ta forum je res enkratna zadeva; vsak ljubi dan ti da moč, informacijo in sploh pogum za naprej.
Skupaj bomo bolj močni!!!
Mateja žal je točno tako kot si napisala. No jaz upam da res ne bo več dolgo in nam bodo dovolili tudi na tem področju se izenačit z evropo.
sta mogoče razmišljala o mednarodni posvojitvi? To je ena možnost kako vse skupaj pospešiti.
Drugače pa mi pa res lahko pišeš na mail..in kdo ve…mogoče ti pa le lahko kako pomagam.