v stiski
Pozdravljeni!
Sem ločena mamica 24-letne hčerke in živiva skupaj. Obe sva zaposleni. Hčerka poleg službe še izredno študira (prosila me je, da sem ji plačala študij in mi bo že vrnila). Uspešna je v službi in pri študiju.
Doma pa imava veliko problemov, kateri trajajo že dalj časa. Želi imeti skuhano,oprano, pospravljeno stanovanje, nabava iz trgovine, novo sobo, s tem, da sama ne naredi skoraj ničesar, tudi za seboj ne pospravi.
Kadar je prosta gre ven s prijatelji, fantom, domov pride samo na kosilo, se uredi in nato veselo ven, do večera ko pride prespat. Kadar dela popoldan, spi zelo dolgo, skuha si kavo, gre pred računalnik, poje kosilo, nato oddide v službo. Umazano posodo pusti.To me psihično in finančno zelo obremenjuje.
Ko sva se pogovorili, da bi del dolžnosti prevzela delovno in tudi finančno, ker sama ne zmorem niti nisem dolžna je kakšen dan v redu, nato pa se stara pesem nadaljuje.
Če ni po njeno postane tudi agresivna.Kako naj to uredim?
Lp jadranka
Odrasli otroci in starši ne grejo vedno skupaj, ker otroci s svojo močno energijo kar zadušijo predobre starše z veliko mero odgovornosti in empatije.
Čas je, da gre v najem in zaživi odgovorno in odraslo življenje. Verjetno bo vse v redu.
Pomagaj ji iskati stanovanje, sama pa osmisli svoje življenje z veselji, ki jih imaš. Ko boš babica, se boš spet predajala, zato si zdaj vzemi nekaj časa zase.
Ne boj se ji to predlagati, najprej bo prestrašena ali jezna, nato pa bo bogatejša za svoj red, smisel in znala bo ceniti življenje, ti si že preveč samoumevna. lp
Pozdravljeni!
Verjamem vam, ko pravite, da vas situacija psihično in finančno obremenjuje. Seveda niste dolžni vse obremenitve nositi sami, saj hči hodi v službo, zasluži in lahko prispeva v skupno gospodinjstvo. Ravno tako je tudi glede gospodinjskih opravil. To, da ji perete, kuhate, pospravljate… je vaša dobra volja, ni pa vam treba.
Poskušajte se ponovno pogovoriti s hčerko, vendar tokrat postavita jasna pravila. Dogovorita se, koliko bo prispevala k mesečnim stroškom najemnine, vode, elektrike, telefona, odvoza smeti, nabavi hrane, pijače… – določita znesek. Določita tudi urnik dela za gospodinjska opravila. Gotovo se najde kakšen dan oziroma urica, dve kljub službi in študiju, ko bi hči lahko pomagala pri le-teh.
Če vi vse naredite, hčeri ni treba. Ne dovoljujte si več, da vas izkorišča ali celo da je agresivna. Če vidite, da hči ne želi sodelovati in ne spoštuje pravil, ki jih bosta skupaj postavili, potem je čas, da gresta vsaka na svojo pot.