V skrbeh
Lep pozdrav!
Prosila bi vas za pomoč…oziroma ,če mi lahko odgovorite na vprašanja.
Naša deklica se je rodila v 33t.imela je 1845g in 40 cm..sedaj je stara 5 mesecev in je velika 63 cm in tehta 6kg…zanima me predvsem ali ji lahko že ponudimo tudi drugo hrano ne le mleka…nam so sicer rekli,da nekje pri 7 mesecih pa se mi zdi to dokaj pozno,upam,da se en moti,zanimame tudi kdaj lahko dam našo punčko v sedeči položaj v vozičku?Glavico sicer drži pokoncu,vendar se še ni popolnoma stabilna…in najbolj od vsega me zanima motorika ali otroč pri tej starosti že prijema svoje nogice in jih daje v usta,in ali se že obrača in an glas smeji..vem,da so vprašanja sam po sebi logična vendar me je glede vsega precej strah,da ne bi naredila kakšne napake pri razvoj.
Najlepša hvala za vaš odgovor in želim vam vse dobro!
Mamica Sandra
Draga Sandra,
očitno se vaša dojenčica razvija brez težav (povsem ustrezni teža in dolžina), pa vas zato skrbijo malenkosti.
V prehrani dojenčka še vedno velja priporočilo, da uvajamo novo hrano po 4. (če že ne po 6. mesecu) starosti. Namen kasnega uvajanja je preprečevanje razvoja alergije na hraniva (ali njihove sestavine), ki se zaradi nezrelosti črevesja ter imunskih mehanizmov lahko sprožijo pri dojenčku in zatem “mučijo” človeka vse življenje.
Pri nedonošenčkih si nismo povsem enotni, ali črevo hitreje dozori, če je otrok rojen predčasno. Za imunski sistem vemo, da se hitro odzove na samostojno življenje. V praksi uporabljamo neko vmesno starost kot primerno za pričetek uvajanja goste hrane – torej pri vaši dojenčici nekje pri 5., 6. mesecu. Svetujemo pa, da uvedete le eno novo hrano na teden – in da pričnete s sadjem oz. zelenjavo.
Sedenje v vozičku odsvetujemo do časa, ko otrok obvlada sedenje ob opori oziroma celo samostojno. Priporočljiv pa je polsedeči položaj, iz katerega lahko dojenček opazuje svet okrog sebe in se s tem zabava in uči.
Motoriko oz. druge razvojne mejnike preverjajo ob vsakem pregledu v posvetovalnici – najpogosteje s pomočjo Denverskega razvojnega presejalnega testa, ki vključuje tudi vse, kar ste našteli v vprašanju. In pri tem so razponi, kdaj naj bi se neka veščina pojavila, zelo široki – tudi po nekaj mesecev. Sicer pa lahko pričakujete, da bo vaša malčica kmalu tlačila v usta svoje roke in noge, se igrala z njimi. Nasmiha se verjetno že 2.,3. meseca, najverjetneje tudi že zagruli ali tu in tam “zavriska”. Če bi kje res kasnila, bi to zanesljivo že opazili v posvetovalnici – in bi bili reden gost fizioterapije in razvojnega pediatra.
Lepo se imejte, uživajte in se nič ne bojte, da boste s svojim delom kaj “pokvarili”.