V primežu narcisa – lahko terapija pomaga? 2 del
Hvala za odgovor.
Da štejejo dejanja ne besede mi je še kako jasno. In dejanja pridejo – ko je stisnjen v kot. Ko steče zadeva normalno, se sam vrne na stara pota. Vedno znova.
Tudi ta terapija – hodil je sam, sedaj sem se morala pridružiti. Pač zakonska terapija zaradi prevelikih težav in vsega nabranega. Čudi me, da terapevtka ni posumila ob vsem dogajanjem na kaj, sploh še sedaj, ko vidi način delovanja moža. Od zaskrbljenega do najbolj ubogega, danes je cel zaskrbljen, drugič je depresiven, ker ga stiskam v kot. A bi jo na naslednjem srečanju povprašala o tej motnji? Obstaja kakšen test osebnosti – tudi za takšne brihtneže manipulatorske??
Če bi sledila zdravi pameti, bi pred leti že zbežala, pa ne zaradi kakšnih motenj osebnosti, ampak ker mi je že lep čas dovolj tega odnosa, ki me res isčrpuje. Bolj ko sem se trudila, bolj je šlo narobe. Pa spet boljše, pa slabše – sedaj ko razmišljam – ja, boljše je bilo, ko sem grozila z odhodom. Potem nekaj časa mir, da se prah poleže, nato spet po starem. Ampak – še sedaj naivno razmišljam – kaj pa če to ni to, kaj pa če ima samo finte in bo postal spet tisti stari prijeten mož? Samo malo čas zase si je vzel, sama pa vidim strahove?
Ljudje z osebnostnimi motnjami gredo terapevtu zgolj takrat, ko so stisnjeni v kot. Svoje obnašanje prilagodijo do takrat, dokler grožnja ne mine, potem je spet po starem.
Če gre za dejanja, potem dejanje pomeni, da nekaj dokončno spremeniš. Drugače se zgolj prilagodiš. Kaj je v vašem primeru morate presoditi sami. Če so zgolj finte, potem so zgolj finte, potem to ne traja leta in leta in leta.
Sama se ne bi odločila za zakonsko terapijo v primeru, da bi sumila, da ima partner osebnostno motnjo. Najprej bi zahtevala, da gre k terapevtu on, istočasno bi šla k terapevtu tudi sama, vendar k drugemu. Če bi si zaželel skupne terapije bi prosila, da sta tudi oba terapevta zraven. Težava pri nas je, da trenutno veliko terpevtom nima več pojma o osebnostnih motnjah ( ali ljudeh s takšnimi značajskimi potezami) kot to, da to obstaja in so zato lahke žrtve manipulacije nekoga, ki to ima.
Obstajajo tudi testi, kjer lahko predvidiš ali ima nekdo osebnostno motnjo ali ne. KOlikor vem bi to lahko naredil zares strokovni psihater ( ki za takšno stvara niti ne rabi testa, saj se da te ljudi, precej hitro razbrati, če to poznaš) vendar vam psihiater ne sme povedati rezulata.
V vsakem primeru , ne glede na to ali ima on osebnostno motnjo ( ali tak karakter) ali ne, pa to ni v vaših rokah, niti ni to nekaj, na kar imate kakršen koli vpliv. Na vas je ( ne glede na to, kaj je z njim) da se odločite ali vam je tak odnos ok ali ne, ali ste takšno obnašanje še voljni sprejemati ( do katere meje) ali ne, ali vas to izpolnjuje ali ne…..torej tisto, kar lahko vi naredite je, da se soočite sami s seboj, ugotivite kaj si v resnici želite in postavite meje.
GittaAna
Živjo ena taka ujeta,
Res iz srca in dobronamerno en nasvet:
Hitro vstran od take terapije!!!! Verjemi mi, da vem o čem govorim…
Če je mož hodil k terapevtki najprej sam, jo je že prepariral…, napotki terapevtke: naj ji zaupaš, ker ve kaj dela, ima občutek, da bo mu kapnilo, da je potreben čas in ti boš morala biti potrpežljiva, ker si nekoliko naprej z osebnostno zrelostjo kot tvoj mož, pa da je na tebi odločitev ali ga boš počakala in da je fer, da ga počakaš tam nekje (kot primer ti bo navrgla da si ti pred diplomo on pa v šestem razredu osnovne šole) in tako naprej in tako naprej… bejži od tega dokler še moreš! ne naredi si tega ker boš vedno bolj nesigurna in boš totalno izčrpana!
Tudi če terapevtki podaš vse informacije o tej zadevi, te bo zavrnila in ti rekla da preveč kritično gledaš na moža in ga s tem dušiš in si ti kriva da je tudi zato tak in da se ukvarjaj ti s sabo!!!!
Ne me basat, pa takšne terapije… takim bi licenco treba odvzet!
No toliko zaenkrat… če želiš se mi javi na zasebno sporočilo in ti povem še kaj se ti bo na terapiji najverjetneje še vse dogajalo… če nisi sigurna kaj narediti!