Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala v ne-skupnem gospodinjstvu

v ne-skupnem gospodinjstvu

Pozdravljeni!

Sem noseča študentka stara 25 let (oktobra 26), 5 letnik rednega študija in me zanima glede štipendije katere do sedaj nisem prejemala – sem upravičena do nje? Do sedaj je nisem dobila zaradi preseganja skupnega dohodka staršev.
Živim še pri starših kateri so me do sedaj vzdrževali, ampak, ko marca dobim otroka, kolikor razumem sem v lastnem gospodinjstvu ali ga moram prijaviti, da mi bo zakonsko pripadala štipendija, saj me starši že sedaj ne vzdržujejo saj sem si do sedaj služila denar z priložnostnim delom preko študenta. Nebi bila rada obremenitev njim sedaj zaradi otroka.
S partnerjem sva se dogovorila, da bova po rojstvu otroka uredila glede preživnine, ker se tega ne da urejati prej. Namreč ne živiva na istem naslovu in dokler ne bova imela denarja da si kupiva svoje stanovanje bo on še vedno živel pri svojih in jaz pri svojih, naju z otrokom bo pa obiskoval. Uradno bo plačeval tudi preživnino za otroka. Živela sva tudi skupaj v najemu ampak nama več ne znese finančno, celo sedaj ko prihaja otrok in hočeva vseeno otroku nuditi več in bova rajši potrpela da jaz čimprej končam študij in se zaposlim da se potem preselimo skupaj.
Mi pripada tudi starševski dodatek in otroški dodatek ali mi zaradi štipendije starševski ne pripada.
Hvala za informacije

Pozdravljeni!

Vse je odvisno od vašega statusa (boste še naprej študentka ali ne), ureditev preživnine ob rojstvu otroka in statusa pri zvezi.

Zato predlagam, da glede na to, da imate veliko zadev še nejasnih in nerešenih, da se o tem pogovorite z vašo socialno delavko, ki bo bolje ocenila položaj tudi na podlagi vaših pisnih izjav, dokazil glede gospodinjstva in šele kasneje glede otr.dodatka, oz. starševskega, kako bo s štipendijo.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Najlepša hvala za odgovor.

Študentka bom še vedno. Moja socialna delavka mi pa ni podala nobenega pametnega odgovora, rekla mi je samo, da fant more plačevati preživnino in da naj to urediva na sodišču. Ker sva šla skupaj na CSD urejat te stvari in da bi on podpisal očetovstvo, ampak to ni bilo možno.
Povedala mi je samo, da starševski dodatek lahko urejam po rojstvu otroka in uredim preživnino, ter otroški dodatek. Glede štipendije mi ni povedala nič, ker to ostaja skrito očem javnosti, če si teh pravic sam ne izbrskaš.
Hvala

Pozdrav še enkrat!

Glede preživnine je tako, da mora biti urejena uradno (sodišče ali Center).Glede OT (=otroški dodatek) ima tudi prav vaša socialna d., da urejate šele po rojstvu, kot tudi SD (=starševski dodatek).

Glede štipendije pa si lahko podrobno pogledati na spletni strani MDDSZ, kjer imate vse o štipendiji (ne samo državni), obveznosti štipendistov, pogoje pridobivanja in cenzus.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Hojla
bolj ,ko prebiram tele članke ,kako bi radi prišli na vsemogoče načine do pomoči smo ,da vam nebi bilo treba delat,mi je GROZNO .
cENTRI NE BI SMELI TAKO NAIVNO DAJAT DENARNIH POMOČI,GROZNI STE

Pozdravljeni!

Do DSP so upravičeni vsi, ki izpolnjujejo pogoje, predpisane po ZSV. In seveda, če ali ko vložijo popolno vlogo!

A veste, draga Groza45, eni pa pravijo, kako država zateguje pas in so strogi pogoji.

Dejstvo pa je, da predpisi morajo biti, zaradi reda. Ali so pravilno oz. pravično predpisani, pa ne jaz, ne vi, ne odločava o tem. Se pa da seveda zakon spremeniti – to je pa že druga tema.

Lep pozdrav!
Zelo bi vam bil hvaležen,če bi mi pomagali razumeti zakaj nisem upravičen do dsp.Šel sem na csd in izpolnil obrazec,da sem v skupnem gospodinjstvu s starši,nimam ne avta ne prihrankov skratka nič.Položnice mi zdaj plačuje moja mama,prav tako zdrav.zavarovanje,vse je na njej.. Ker pa sem oče 4mesečne punčke,ki pa z mamo živita v drugem kraju nisem upravičen do dsp.Tam pravijo,da me je po zakonu dolžna preživljat punca,s katero nisva več skupaj ali da na sodišču urediva za plačevanje alimentov.Ne razumem kako me je dolžna preživljati ona,če nisva v skupnem gospodinjstvu in živi čisto nekje drugje?Mene starši živijo in plačujejo položnice in ne ona.Sva bila dogovorjena glede preživnine,da ji plačujem po svojih zmožnostih pa vidim,da brez sodišča tako ne gre.Bom potem prejemal pomoč in kako bom plačeval preživnino,če mi po tem kar sem prebral,odbijejo 30% ker živim pri starših?
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Vaš primer so pravilno obravnavali na Centru, tako, kot veleva zakon o socialnem varstvu in družini. Glede dolžnosti preživljanja partnerjev je tako, da je preživljanje določeno glede statusa in ne kraja bivanja oz. da ne živita skupaj. Da se tega rešite, je pač potrebno urediti potem preživnino za otroka – po uradni poti seveda.

(lahko vam zaradi bivanja v skupnem gospodinjstvu odštejejo tudi več kot 30%).

Sprašujete me kako boste potem plačeval preživnino za otroka, ko vam bo znižana DSP?

Sodišče vam dodeli plačevanje preživnine glede na vaše finančne zmožnosti. Torej, je potrebno vprašati njih kako bo s preživetjem – zavedati pa se morate, da za vsako dejanje, ki ga storite, nosi posledice in dolžnosti, za kar ni dolžna država, da bi nižala vaša bremena, in zaradi katerih ste v materialni ogroženosti zaradi dejanj, na katera ste lahko vplivali.
Država pomaga tistim, ki se znajdejo v MO, pa za to niso sami krivi!

Moje mnenje na rešitev problema:
najti čimprej službo, katerokoli, tudi z nižjo stopnjo izobrazbe kot jo imate, samo da je redni prihodek:
– da se rešite, da vas preživlja mati-samohranilka oz. partnerica,
– da boste zmogli plačevanje preživnine otroka, če niste prisotni ob vzgoji, ter
– da boste lahko plačali svoj del stroškov, ki bremenijo vaše starše, pri katerih živite.

Sedaj imate idealno priloložnost za odgovorna dejanja!

lepo pozdravljeni!

vidim da je tema sicer zamrla vendar ne zanima nekaj stvari.

najprej nekaj podatkov o meni: sem nosilka eno starševske družine- 2 sina in jaz, živimo pri mojih starših v zgornjem nadstropju, res ločeno (svoja kuhinja, dnevna soba, kopalnica, spalnica, otroška soba- vse to sva si s partnerjem uredila preden sva se razšla, nimamo pa ločena vhoda- imamo en skupen vhod in potem se na hodniku dvoja vrata ene vodijo k staršem, druge k meni v zgornje nadstropje) pred dnevi sem diplomirala, torej sem bila prej študentka in tudi nisem vlagala za dsp, ker sva bila še s partnerjem v zvezi, sedaj nisva več. torej sedaj sem prijavljena na zavodu za zaposlovanje in vložila dsp, dobila odgovor da jo dobim vendar je znesek nizek (prejemam starševski dodatek ter preživnino za sina- kar je ok, vendar so mi odšteli 30% za skupno gospodinstvo). .. torej me zanima če si uredim lastno gospodinstvo dobim tudi svoje račune za televizijo in kumunalo ali ne?

imam tudi problem zaradi občinskega zavarovanja saj se pod družinske člane šetejejo tudi moji starši + njihov dohodek, ter dohodek mojega brata, ki sploh ne živi pri nas, ampak je samo prijavlen pri nas.
torej bi z lastnim gospodinstvom ubila 2 muhi na en mah- glede zavarovanha in dsp-ja … se bi to v mojem primeru res splačalo ali ne glede na to, da dejansko živimo ločeno?
res pa je da ko sem doma skuham za vse skupaj in mama oratno ampak to verjetno nima vloge…

hvala za odgovor

sem nekaj pozabila napisat – spada k prejšnjemu postu.

glede računov je pri nas tako, da vse položnice plačam jaz (elektrika, telefon, komunala, rtv, …) kar se tudi vidi iz bančnih izpiskov saj uporabljam e-bančništvo in mi potem mama da polovico zneska za položnice, vendar položnice ne grejo na moje ime, vsaj zaenkrat.

zanima me pa še nekaj, od katerega zneska se odšteje 30% za bivanje v skupnem gospodinjstvu, od:

– celotnega zneska kolikor bi znašala dsp ali,
– od zneska, kateri mi pripada, ko se odšteje starševski in preživnina …

ker logično bi bilo, da bi se teh 30 % odštelo od zneska, ki mi pripada po odločbi od dsp vendar ugotavljam, da v mojem primeru ni tako- saj sem opravičena do 109€ dsp, pod tem piše da se mi odšteje 30€ in zraven znesk 68€ to seveda ni 30 % od 109€ ampak je več … na koncu dobuim 41€ izplačane dsp …

to mi pač ni logično, saj dobim manj kot polovico zneska do katerega sem opravilčena glede na dohodek, zato se mi zdi, da se potakem 30 % odšteva od možne dsp in ne od te, ki mi je dodeljena. če je seveda zakon tak ok, samo ni mi logično.

hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Bistvo skupnega (oz. ločenega) gospodinjstva je to, da živite z/pri nekom, ki se lahko sam preživlja, in vam nudi bivanje (ter prehrano, včasih). Še posebej, če ima hiša samo 1 vhod. V kolikor ima dva, pa je odvisno od računov, na koga prihajajo.

Citat:
“če si uredim lastno gospodinstvo dobim tudi svoje račune za televizijo in kumunalo ali ne?”

Odg.: To morate urediti na plačniški službi RTV in VO-KE oz. komunale.
* * *
Citat:
“imam tudi problem zaradi občinskega zavarovanja saj se pod družinske člane šetejejo tudi moji starši + njihov dohodek, ter dohodek mojega brata, ki sploh ne živi pri nas, ampak je samo prijavlen pri nas. torej bi z lastnim gospodinstvom ubila 2 muhi na en mah- glede zavarovanha in dsp-ja … “

Odg.: Glede občinskega zavarovanje se morate obrniti na vašo občino, glede DSP-ja pa sem že zgoraj napisala kako je z gosp. in den.soc.pomočjo.
* * *
Citat:
“od katerega zneska se odšteje 30% za bivanje v skupnem gospodinjstvu, od:
– celotnega zneska kolikor bi znašala dsp ali,
– od zneska, kateri mi pripada, ko se odšteje starševski in preživnina … “

Odg.:
30% je nižanje od celotnega zneska kolikor bi vam pripadal (treba je upoštevati še preživnino, torej, ali se otrok všteva v DSP ali ne).

Upam, da sem vam odgovorila!

zgleda da se je zgoraj pojavil en tiskarski škrat … seveda hvala za odgovor.

naj pojasnim mojo zadevo glede dsp, ker še vedno ne razumem od katerega zneska se niža 30 %
in sicer je znesek dsp katere bi lahko dobila nekje 280€ (v to odločbo se upošteva starejši sin, ker ima nižjo preživnino, mlajši sin se ne upošteva, ker ima večjo preživnino) torej mi od tega zneska 280€ odštejejo starševski dodatek 190€ ter preživnino za starejšega sina- ki se v odločbi upošteva, torej iz tega pride znesek 109€ in potem piše pod tem zneskom, da mi še odbijejo za skupno gospodinjstvo 68€ in na koncu dobim izplačano 41€ . v odločbi pa piše da mi nižajo dsp za 30% zaradi skupnega gospodinjstva, vendar tukaj me zanima ale se teh 30 % niža na celoten znesek, od katerega se potem vse odšteva (280€) ali od tega zneska, pri katerem je že odštet starševski in preživnina (109€) ?

glede dveh vhodov sem pa sedaj res ugotovila, saj pa imamo dva vhoda samo da en vodi skozi kletne prostore v stanovanje en pa je direkten vhod, torej glede vhoda mislim, da tudi ne bi bil problem za ločeno gospodinjstvo.

30% se niža od DSP ki vam pripada + ostala nižanja (preživnina, …). = znesek odobrene dsp.

Na primeru:

cca 355 EUR = enorod. družina z 1 otrokoma

– (

Vprašalabi za hči,ona bo študirala v kraju daleč od doma,tudi živela ne bo doma ampak v študenskem domu,praktično imela bo svoje gospodinjstvo.Razpolagala bo z svojo štipendijo in preživnino od očeta,ali jo moramo mi imet še vseeno vpisano kot družinskega člana,ko dajemo vlogo za otroški dodatek za mlajšegga otroka saj je ta zaradi nje prekrajšan,saj se lahko zgodi ,da ona dela preko študenta,denar ne prispeva,ampak ga porabi zase.Ali je možnost,da se ona prizna kot samostojna oseba in tako,daje samo svoje podatke za štipendijo ,mi pa tudi samo svoje za sina,brez njenih podatkov.Ali bi ob tem moral jaz kot mati z njo skleniti dogovor o preživnini z moje strani.

Prosim za odgovor.
lp

Moderatorka je zaradi bolezni odsotna do 23.10., vprašanje pa presega moje znanje, zato vas prosim, če lahko pomoč poiščete drugje, žal vam ne znam svetovati, prav tako pa z iskalnikom nisem uspela najti nedvoumnega odgovora.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Spoštovani,

Zanima me sledeče. Z soprogo sva ločena že eno leto, imava skupno hišo z enim vhodom, sva polovična lastnika hiše. V hiši živi bivša soproga z materjo. Hiša ima en vhod in je razdeljena na dve etaži. Ena in edina kuhinja v hiši se nahaja v nadstropju, ki ga uporablja tašča. Obe sta pa zaradi pridobitve izredne socialne pomoči prijavili vsaka svoje gospodinjstvo. Računi so na ime moje bivše soproge. Zanima me kako je to mogoče? A se lonci in kuhalnice delijo na imena. Zanima me na koga se obrniti, da preveri kakšno je dejansko skupno gospodinjstvo.

Pozdravljeni…
Imam eno papirološko težavo. Oddala sem prošnjo za socialno pomoč študentom. Sama sem redna študentka 2. letnika na FF in živim v isti hiši kot starši vendar v lastnem gospodinjstvu. Pomeni, da si sama kuham, perem, likam in tudi po svojih zmožnostih prispevam za položnice. Partner na mojem naslovu ŠE ni začasno prijavljen (namerava to urediti v bljižni prihodnosti), in tudi ne ”stanuje” pri meni, ampak le občasno.
Za odobritev prošnje za denarno pomoč študentom, pa želijo ali potrdilo o skupnem gospodinjstvu (čeprav s starši živim ločeno-imam tudi svoj vhod, vendar enak naslov) ALI pa najemno pogodbo, ki pa je s starši ne nameravam podpisovat samo zaradi tega. Drug problem ki pa je, je ta, da me starša še vedno uveljavljata kot davčno olajšavo.

Kaj lahko v tem primeru storim? Če prav razumem, grem lahko na UE in podpišem, da s starši ne živim v skupnem gospodinjstvu ampak v lastnem, kar pa bi potem pomenilo, da me starši ne bi mogli uveljavljati kot davčno olajšavo? Ničesar več ne razumem, in če mi to ne bo nekdo razložil ”po domače” bom čisto na koncu obupala in odstopila od vsega… Pa bo mir…

Za odgovor pa hvala že vnaprej.

Po moje so te starši dolžni preživljati do 26. leta, razen, če sta s partnerjem sklenila zakonsko zvezo. Če te nočejo preživljati jih lahko tožiš. Ko sem zadnjič pogledala je dolžnost vsakega državljana da se preživlja sam, če ne zmore ga je dolžna preživljati družina oz. sorodniki, če ga niso dolžni pa potem država.
Kaj pa štipendija?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close