Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? V lekarni me niso poučili….reklamacija???

V lekarni me niso poučili….reklamacija???

Že z enim samim zdravilom, ki ga dobiš brez recepta, si lahko skuriš jetra, in takih zdravil je kar veliko. Tudi s takim, ki ga dobiš na recept. Ampak specifično pri takih, ki jih dobiš brez recepta, velja zgornji stavek, ponavljam: “Pred uporabo natančno preberite navodila, o tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.” Ne piše, ponavljam, “Farmacevt vam ne sme izdati tega zdravila, če prej niste opravili kolokvija iz klinične farmakologije, ki se odvija v področni lekarni vsak četrtek ob 11h dopoldne.” Zakon s tem prelaga odgovornost na kupca, kodeks je pa dobra volja lekarnarjev. Zakaj je zakon tak, je pa tudi jasno, zaradi lobiranja farmacevtskih družb. Sprijazni se s tem, da so časi, ko je država skrbela za svoje državljane, nepovratno mimo, prej se boš navadila, da moraš sama poskrbeti zase, bolje ti bo. Mislim dobronamerno.[/quote]

potem mi pa samo povej, zakaj je farmacevt osebno odgovoren za izdajo vsakega zdravila?
na kak način naj on presodi, ali kupcu izdat zdravilo, ali mu reči ne, če ga vprašaš le, če zdravilo pozna?
zakaj mu je naloženo, da zdravila ne sme izdat, če presodi, da bo kupcu škodilo?

in predvsem to:

zakaj pri vragu plačamo za aspirin trikrat več, kot kje, kjer ga lahko kupijo v navadni trgovini?
če misliš, da so farmacevti oproščeni vsake odgovornosti ob izdaji zdravil.

poleg tega, navodilo, da se je treba pred nakupom posvetovat s farmacevtom je dobronamerno, medtem, ko je kodeks, ki so ga podpisali farmacevti, in s katerim prevzemajo osebno odgovornost za vsako izdano zdravilo z njihove strani obvezujoč.

sicer pa, ti se kar odpoveduj svojim pravicam.
farmacevt te bo vprašal, ali poznaš zdravilo, ti mu boš rekla ne, ampak s tem bo on svojo dolžnost opravil.

pa mogoče ti nisi najboljši primer. boš tako reagirala tudi ko bo šla v lekarno tvoja mati pri osemdesetih letih, ki mogoče ni več tako hitre pameti in se boš zadovoljila s tem, da je pač ona sama odgovorna za to, kaj kupuje in jemlje in če pač sama ne bo pogruntala, da je kaj zanjo narobe… eh ja, njen problem, kajne… medtem pa bo človek na drugi strani pulta imel vse informacije o tem, ampak, če ga ni nič specifično vprašala, pač ni njegova krivda, če bo šlo kaj narobe….

kot prvo, ali nehaj citirat, ker ne znaš, ali pa se nauči to pravilno počet.

kot drugo, ja veš da, v lekarni boš najprej zahteval, naj ti odprejo zdravilo, da lahko prebereš navodilo za uporabo, pol pa se boš odločil, ali ga boš vzel. pa saj se ti lahko ja krave smejijo ob takih neumnostih. farmacevt bo pa tisti čas stal zraven in gledal v luft. pa saj ene nimate pet dek zdrave pameti, no.

vsem, ki bi radi v našo Slo presadili vse iz ZDA. Na leto je ohoho smrti tam, ker si ljudje ne preberejo navodil (PIL) in si s paracetamolom uničijo jetra (umprejo zaradi odpovedi), zadevajo se s sirupom proti kašlju, itd.
PS če bi vi vedeli s kako malo znanja je bila ‘belim bogovom’ dana možnost, da predpisujejo zdravila, kako so pod vplivom raznih dobrot (all inclusive simpoziji na Tajskem, potrošni material, itd), ki jim jih dajejo farmacevtske firme – zadaj je pa tako malo resnega znanja, ampak bogovi velikokrat že predpišejo napačno zdravilo, ali pa takega, ki je nekomaptibilno s tistimi, ki jih že jemlješ – takrat ga je farmacevt dolžan klicati in preveriti AMPAK nima pa moči, da bi, če zdravnik ne prizna napake, bolniku ne dal škodljivega zdravila. Milijoni gredo za izobraževanje farmacevtov, nimajo pa možnosti znanja res uporabiti, niti enakopravne vloge pri zdravljenju bonikov, ki bi seveda prinesla zraven tudi odgovornost.
Že zaradi sebe bi morali pred jemanjem vsakega zdravila prebrati PIL, za to ga prilagajo zdravilu In omeniti farmacevtu vsako bolezensko stanje tistega, ki bo zdravilo jemal

vidiš tu se pa motiš, ni ti ga bilo treba kupiti, lahko bi komot samo zahtevala navodila v lekarni.

vidiš tu se pa motiš, ni ti ga bilo treba kupiti, lahko bi komot samo zahtevala navodila v lekarni.[/quote]

No, tega nisem vedela. Od zdaj naprej pa vem, torej sem se nekaj novega naučila. Hvala.

Za hip se mi je zazdelo, da se samo delaš budalo, ampak po mojem si v resnici budala.
Pojdiva počasi, glej, da boš brala počasi, lahko tudi na glas.
Če te farmacevt vpraša “Ali poznate to zdravilo?” in ti rečeš “Ja”, je s tem njegova pojasnilna dolžnost opravljena, mislim, da so to razumeli tukaj vsi razen tebe.
Koliko se lahko zaneseš na farmacevte, ki dopuščajo, da upokojenci odnašajo za 40 ali 60 evrov prehranskih dodatkov, ki so vsi po vrsti komercialni nateg, bi ti moralo biti tudi jasno. Jaz svoje matere pri osemdesetih prav gotovo ne bom puščala same v lekarno, ti pa tudi svoje ne boš, če ti je kaj do nje.
Glede aspirina, ko sem ga nazadnje kupovala v Italiji in v Londonu, je bil pa nekaj, ne sicer veliko dražji kot v Sloveniji. Vsaka acetil-salicilna kislina pa še ni aspirin, ampak to je tebi po mojem zaman dopovedovat.

ti imaš težave že z razumevanjem napisanega.

gre za to, da se jasno predoči, kdo je za kaj odgovoren. odgovornost farmacevtov je jasno zapisana v kodeksu in se vsak lahko nanj tudi sklicuje.

jaz se ne zanašam na nikogar, točno pa vem, kakšno odgovornost kdo nosi in tudi razumem, kaj je v kodeksu zapisano. super, da ti svoje matere ne boš spuščala same v lekarno, kaj pa tisti osemdesetletniki, ki skrbnih otrok nimajo? aja, sami so si krivi, farmacevt je pa res zadnji, ki bi moral kaj sam od sebe reči. ne vem zakaj jih potem srečujem po lekarnah, če imajo vsi tako skrbne otroke, kot si ti.

v ZDA stane steklenička s 100 aspirini par dolarjev. zdaj pa primerjaj z našimi cenami.

farmacevtova dolžnost je, da se pozanima in presodi, ali lahko zdravilo izda. kodeks mu to najstrožje zapoveduje. kakorkoli obračaš stavek o morebitnih stranskih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, tega ne moreš izpodbiti. to je tudi point mojega pisanja.

Sem šla tebi na čast pogledat: škatla Bayerjevega aspirina 500mg s 50 tabletami stane v USA online pri WalMartu 9.92 dolarja, pri nas pri lekarnar.com online pa 7.97€, zdaj pa ti primerjaj z našimi cenami, pametnjakovička, oziroma mi najdi pakiranje, v katerem je cena trikrat nižja kot pri nas. Ampak mora biti Aspirin, ne katerakoli acetilsalicilna kislina, in mora biti iz ZDA, ne online naročilo iz Kanade.
Pointa v tvojem pisanju ne najdem, razen da ti ni spasa, kot je v naslovu povedano, tvoji materi pa najbrž tudi ne.

Če veš, kaj je možu bi enostavno to povedala v lekarni. Kdo jezika špara, kruha strada.

Pri nas so ful prijazne in vedno pomagajo oz. se pozanimajo o tvojem stanju.
Vem, da je šla mama enkrat po coldrex in so ji odsvetovali (ker pač niso bili primerni za njo, pa nima nobene posebne bolezni).
Prav tako je pri nas farmacevtka ugotovila, da je zdravnik popolnoma zgrešil pri predpisanem zdravilu za 10 letno punčko. Na srečo je to opazil in takoj klical njenega zdravnika zakaj je to predpisal.

Sama imam zaenkrat dobre izkušnje z našo lekarno/farmacevti, včasih ti gre še na živce, ko te sprašuje za tablete, ki jih redno jemleš.

še enkrat, čisto počasi, mogoče bo končno kapnilo

odgovornost farmacevta da ravna skrbno in v skladu s kodeksom je nad odgovornostjo vsakega posameznika za svoje zdravje, saj so izšolani in plačani za to.

če pa ti tega ne razumeš… jah žal mi je.

tale je pa zmagovalna
le zakaj človek pri nahodu ne pove, da ima težave s prostato? ker mu na kraj pameti ne pade, da bi imelo eno kakršno koli vezo z drugim, ker pozabi, ker se mu ne zdi pomembno. saj zato je pa uni tam plačan, da se spomni tudi na take stvari.

Ne, ni vam spasa.
Jaz berem zakonodajo, ki se me tiče, pazim, da pravočasno oddam davčno napoved za obresti, ne menjam svedra pri bor mašini, kadar je priključena na omrežje, ne puščam ponve z vrelim oljem na štedilniku brez nadzora, preverim, če sem ugasnila likalnik, preden grem od doma, preberem navodila za računalnik in znam zamenjat gumo in žarnice pri svojem avtomobilu. Ker vem, da se moram pri nekaterih stvareh zanesti na svojo lastno zdravo pamet, ne pa da letam okrog kot kura brez glave in prelagam krivdo in odgovornost na druge.[/quote]

ja pa dobr no ženska samo to rabi vedet, a so ji v lekarni dolžni nazaj vzet al ne in izkazalo se je, da ja, to je ves odgovor, ki ga rabi.[/quote]

Sicer že nekaj let ne delam več v lekarni, dokler pa sem, pa kupljenega zdravila nismo jemali nazaj. Je prenevarno, ker se nikoli ne ve, kje se je zdravilo hranilo, pod kakšnimi pogoji in, konec koncev, če ni morda kdo posegal vanj na način, ki ga ni moč odkriti s prostim očesom.
Kako je danes, ne vem točno.

Meni so po dveh dneh vzeli nazaj šampon in mi vrnili denar. Je res, da ga nisem niti odprla, ker sem videla, da se rok uporabe izteka, jaz pa imam tisti močan šampon po eno leto-uporabim ga samo, ko se stanje poslabša.

tale je pa zmagovalna
le zakaj človek pri nahodu ne pove, da ima težave s prostato? ker mu na kraj pameti ne pade, da bi imelo eno kakršno koli vezo z drugim, ker pozabi, ker se mu ne zdi pomembno. saj zato je pa uni tam plačan, da se spomni tudi na take stvari.[/quote]
Draga, vedno sem vesel, ko zvem, da ima še kdo drug težave s prostato, ne samo jaz. In ker to ne zvem od njega , ampak od sosede v lekarni, ki glasno pri pultu razlaga, kaj je njenemu možu ! A tkole to gre! A da je impotenten, pa nočte povedat? Zakaj pa to ne ? Bi to tud vsi vedel pa bi tud ostale punce vedle,da se z njim ne splača, ker pa je drgač tak šarmer !
Če si bo enkrat dal pršilo v nos, se njegove težave s prostato ne bodo ne povečale ne pomanjšale, z impotenco pa tud ne , a ne ! Najraj pa mam. ko stojim v lekarni ene pol ure,da poslušam, kaj vse vam je ljudje. Saj za to je vendar zdravnik, za čiščenje nosu pa una slana voda, ki jo uporabljajo tudi za dojenčke. Le ta ne more škodit prostati ! Ali pač?

tale je pa zmagovalna
le zakaj človek pri nahodu ne pove, da ima težave s prostato? ker mu na kraj pameti ne pade, da bi imelo eno kakršno koli vezo z drugim, ker pozabi, ker se mu ne zdi pomembno. saj zato je pa uni tam plačan, da se spomni tudi na take stvari.[/quote]
Draga, vedno sem vesel, ko zvem, da ima še kdo drug težave s prostato, ne samo jaz. In ker to ne zvem od njega , ampak od sosede v lekarni, ki glasno pri pultu razlaga, kaj je njenemu možu ! A tkole to gre! A da je impotenten, pa nočte povedat? Zakaj pa to ne ? Bi to tud vsi vedel pa bi tud ostale punce vedle,da se z njim ne splača, ker pa je drgač tak šarmer !
Če si bo enkrat dal pršilo v nos, se njegove težave s prostato ne bodo ne povečale ne pomanjšale, z impotenco pa tud ne , a ne ! Najraj pa mam. ko stojim v lekarni ene pol ure,da poslušam, kaj vse vam je ljudje. Saj za to je vendar zdravnik, za čiščenje nosu pa una slana voda, ki jo uporabljajo tudi za dojenčke. Le ta ne more škodit prostati ! Ali pač?[/quote]

Hehe…dobra!:) Na to pa še noben prej ni pomislil….da v lekarni nekateri vlečejo na ušesa:)

Ali pomaga tudi voda, v kateri raztopim morsko sol?

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

Pa saj tole zna že vsak na pamet. Pred uporabo preberimo navodila. In v skladu z njimi zdravilo vzameš ali pa ne. Vračati ga pa ne moremo iz varnostnih razlogov: nepravlno shranjevanje, manipulacija ipd.

Nikakor ne pričakujem , da mi bo farmacevt za vsako zdravilo brez recepta našteval, kdo vse ga ne sme jemati. Če imam jaz kakšne težave, to omenim in vprašam, če ga lahko jemljem.

Si predstavljate, kakšne vrste bi bile v lekarni, če bi vsako stranko opozarjali za vsako zdravilo, za vsako kontraindikacijo !!??

Ob zamašenem nosu si lahko pomagaš z inhalacijami, ali pa si sama narediš fiziološko raztopino, vse to je zastonj, pa nič ne škodi prostati!

No, jaz pa sem farmacevt in moram reči, da se mi gnusi kako ste se lahko skregali čez eno pršilo za nos ki stane 6eur. Kaj pa je potem rekel zdravnik po pogovoru z vašim možem?

Nič ni črno in belo -seveda ne morem vsakemu ki pride v lekarno eno uro predavat o vsem kar bi lahko in ne bi moglo bit in seveda moram preveriti, da ne bom koga v krtovo spravila.
V vašem primeru je prišlo do slabe komunikacije, do katere pride pogosto, zaradi več razlogov. Naredila ste edino pravilno in preverila navodila za uporabo. Če vaš mož zdravila ne sme jemati in vas na to nisem opozorila, bi zdravilo sama absolutno vzela nazaj.

Seveda imamo pa tudi take lekarne, ki dajejo jabolčke in podobno, tam pa ne vem več kako bi se zmenili…

Kako zanimivo, da je oseba, ki si je nadela enako ime kot jaz, iz istega “foha”.

New Report

Close