v kolikem času ste odpravili temence?
Naš fantič je star dva meseca in na glavici so se pojavile temence (maščobne luskice). Naoljila sem ga z olivnim oljem in mu po eni uri glavico umila. To sem ponovila že trikrat v enem tednu, pa se komaj kaj pozna na bolje. V kolikem času lahko pričakujem uspeh? Mali se mi smili. Je pa tudi zelo neprijetno, ker mu glavica od temenc tako zaudarja.
Jaz sem imela srečo….temenca sem naoljila, jih pustila kakšno uro, potem pa te velike kose kar z roko odluščila, so se lepo luščili, z glavnikom za temenca namreč nisem opravila nič. So izginila v dveh tednih, smo jih imeli samo sredi glave, pri nekaterih pa trajajo bojda precej časa in se zelo razširijo (tudi na veke). Kolikor so me poučili, je pomembno, da jih redno čistiš – odstranjuješ.
Temenca sproti nastajajo in jih je treab sproti čistiti. Da zaudarjajo? Jaz jih naoljim, podrgnem z glavničkom in dam kapico gor. Potem pa pri kopanju še enkrat podrgnem z glavničkom in sprerem. Včasih pa večje kose kar z nohtom odluščim. Važno je, da ne zastarajo, potem jih pa res ni več lahko spraviti dol.
Tudi mi smo se precej ukvarjali s to presneto rečjo, pa nič ni prav pomagalo. Temenca so se trdovratno vračala vsak dan znova. Z glavničkom ni šlo, pa sploh sem imela občutek, da jo s tem še bolj poškodujem, ker je imela ful rdečo kožo.
Probala sem z oljnimi oblogami, pa pol sem skoraj vsak dan s šamponom to dolj spravljala, pa ni nič pomagalo.
Tako kot so napisale moje predhodnice, sem tudi jaz raje z nohti zadeve odtranjevala. Imaš pri tem več občutka kot pa s tistim glavničkom.
No tako smo se matrali 1 mesec, dokler nisem pediatru rekla, da mi naj nekaj predpiše, ker sem ta malo že vsak dan matrala s tem tretmajem. Dobile sma advantan kremo. Pomagalo je TAKOJ. Že naslednji dan po nanosu jih več ni bilo.
Je pa tako, da se ta krema oporablja le v izjemnih primerih, pediatri jo zelo neradi predpišejo ker je kar agresivna. Saj zato pa verjetno tudi takoj pomaga.
Zdaj je zadeva taka, da ji laske umivam 1x tedensko. Naslednji dan se ji ponavadi pojavi suha koža – luskice med laski. To je nekaka predfaza temenc. Če jih takoj ne odstranim, se pol razvijejo spet v temenca. Grozno. Pa sem že mislila, da smo se tega vrabca za vedno rešili. Kreme pa tudi ne bi rada vsakih uporabljala.
Upam, da boste kmalu obvladale to reč.
Mi smo poskusili vse možno: ribodermin, vse vrste olja, linolla fett kremo in bolj smo čistili, bolj so se spet pojavljala. Na koncu so se zaradi drgnjenja naredile prave krastice. Odkar pa namažem z bepanthen mazilom, je pa spet v redu. Malo je masten, ampak temenc pa ni več, ker se kar posušijo in odpadejo ob kopanju. Namažem ga po vsakem kopanju s šamponom. Drugače pa vsak dan zjutraj z oljčkom za nego.