Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? V kateri starosti?

V kateri starosti?

Zanima me v kateri starosti se najpogosteje pojavi rak? Če lahko poveste kdaj je človek najbolj , če se izrazim hecno sprejemljiv za raka

hvala

simon

Ni starosti, kjer bi bil clovek bolj izpostavljen raku, gledano relativno. Toda rakov je vec tipov in vrst, zato so nekateri pogostejsi v mlajsi dobi, drugi pri starejsih ljudeh. Razlicne vrste raka vzniknejo iz razlicnih tipov celic. Bolj, ko je celica spremenjena v smeri “nezrelosti”, bolj je rak nevaren in hitreje se take celice delijo. V zacetku (v maternici) smo vsi sestavljeni iz takih “potentnih” ali nezrelih (hitro delecih se) celic, sele potem se te zacno “diferencirati” (oblikovati in usmerjati v dolocena tkiva). Potem jih nekaj v telesu, zrasti v sredinski crti, se ostane. Te lahko povzrocajo tezave v otrostvu in pri mladih, ce se zacno hitro, nenadzorovano deliti.

Se pravi, da pri raku predvsem odpove telesni NADZOR NAD DELITVIJO celic in del se jih zacne prekomerno deliti. Ta nadzor predstavlja vec mehanizmov, tudi ta, da se DNK pravilno in v celoti deli. Toda kot sami veste, nikoli ni v naravi nic popolno in nastajajo napake. Na nivoju delitve DNK imamo celo posebne popravljalce! Ti popravljajo napacno vstavljene nukleotide. Pa vendar se zgodi, da tudi ti odpovedo in prepis (podvajanje DNK) je napacen!

Pri raku ni pomembna le hitrost delitve, ampak tudi, kako se ta rak loci od okolice, nekateri imajo kapsulo, drugi vrascajo v okolico. Jasno, da je tiste, ki imajo kapsulo, lazje odstraniti. Tiste, ki vrascajo, denimo, v mozganovino, pa sploh nemogoce, ker ne moremo izrezati “varnostnega pasu” zdravega tkiva okoli rakave tvorbe. Takrat si pomagamo s kemoterapijo in obsevanjem (to dvoje unicuje potencial za deljenje rakavih celic).

Pomembno je tudi, koliko je rak “prehranjen”. Na zalost so mnoge rakave celice sposobne izlocati snovi za novo rast zil. Na ta nacin si tumor ustvari lastno prehrambeno zalogo in dobesedno izcrpava telo. Dobro je prekrvavljen, dobro se mu godi, ostalo telo pa nima dovolj hranil (rakavi bolniki so v koncni fazi suhi in izcrpani). Tudi rast novih zil so poskusali ustaviti z dolocenimi zdravili ali pa so tumor “embolizirali” (mu zamasili dovodne zile).

Pomembna je tudi lokacija (kje je – v mozganih ali kje na kozi?).

In zelo zelo pomembno je, koliko so te celice sposobne zasevati (metastazirati) po telesu. Morda tumor “ujamemo” se preden se pojavijo zasevki, morda, ko so zasevki v lokalnih bezgavkah, morda, ko so razsirjeni po vsem telesu. Onkolog pozna tipe raka in ve, kateri so nevarni in kateri hitro zasevajo. Ni nujno, da je rak na enem mestu ze zelo velik, da bi zaseval. Maligni melanom je lahko cisto majhen, pa je ze veliko zasevkov. Ce je veliko zasevkov, je operacija seveda nemogoca. Onkolog ve tudi, kateri tip raka kam najpogosteje zaseva. Narocijo se preiskave, ki te zasevke potrdijo (slikanje).

Z leti celice tudi same “ostarijo” in tudi njihove delitve niso neskoncne (saj nismo nesmrtni). Nekatere se “rade” delijo in obnavljajo (koza, krvne celice!), druge ze v zacetku ne (zivcne celice se ne obnavljajo). Z leti se na DNK sesteva tudi stevilo negativnih ucinkov okolja – UV sevanje, prosti radikali zaradi kajenja itd. Glede na to bi lahko rekli, da je tveganje za raka visje v starosti – toda spet samo za dolocene tipe.

Na nastanek raka torej ne vpliva ena sama stvar, ampak preplet dejavnikov skupaj! Nekaterim se na sreco lahko izognemo. Ce zivimo zdravo in telesno aktivno ter se izogibamo kajenju, smo svoje tveganje za raka znizali.

Za rakom sicer bolj obolevajo starejši ljudje, ampak odkar so trije prijatelji stari od 20-31 let zboleli za rakom in se zdaj borijo z njim, vem, da je tudi v mladosti to izredno pogosta bolezen (kar dosti “mladih” znancev sem srečala na obiskih na onkološki kliniki).

Rada bi se povedala, da rak v mladosti ni “izredno pogosta bolezen”, kot pise kristina, res pa je, da se pojavlja tudi v mladosti. Raku v mladosti lahko botrujejo genetski faktorji ali faktorji iz okolja (kancerogene snovi).

Spoątovana Irena

opaľam, da ste zelo dejavni na tem forumu, kar me zelo veseli. Rad bi
izvedel kaj več o vas, zato vas lepo prosim, če mi poąljete vaą e-mail ali
naslov kjer vas lahko dobim.

[email protected]

primoľ cimerman

pozdrav.

Malo neumesno vprašanje vendar se borim s strahom,da bi dobila raka.

Stara sem 27let. Informacije,ki jih slišim kako mladi ljudje hbolevajo z rakom me popolnoma sesuje.

Zanima me zakaj pride v mladosti do nastanka raka? S cim je to povezano? Z genetiko?ne znam si razlagati. Zato bi prosila vas. Hvala vam!

Pozdravljeni,

razumem vašo zaskrbljenost. Res je, vedno več ljudi v vedno mlajši starosti oboleva za to ali ono boleznijo. Vzroki so številni, vedno bolj pa se spoznava, da je okolje, v katerem živimo, vedno bolj umazano, polno teh in onih kemikalij in strupov. Tudi hrana, ki jo jemo, je vedno manj hranilna in kvalitetna, prav tako voda, ki jo pijemo in zrak, ki ga dihamo. Potem pa na to dodamo še stresno življenje na avtopilotu in dobimo recept za situacijo, ki jo imamo.

Tako da največ lahko naredite s tem, da premišljeno izbirate hrano, ki jo uživate. Lokalno, sezonsko, vse v nekih zdravih merah. Zagotovite si dovolj počitka in časa zase. Skrbite za telesno kondicijo in za čustveno higieno. Generacije pred nami so živele v odrezanosti od svojih čustev in zato smo danes popolnoma neopremljeni za prepoznavanje in rokovanje z njimi. Vsa nepredelana čustva in travme (velike ali majhne) se zapišejo v telo. Zato je pomembno prisluhniti, ko nam telo nekaj sporoča.

Nekoč so nas učili, da je človek pogojen v 95% z genetiko in 5% z okoljem. Danes se to razmerje spreminja in sicer je ravno obratno – le 5% so geni, vse ostalo je vpliv okolja.

Tako da če pregledate in po potrebi spremenite omenjene stvari, ste na dobri poti ne samo zdravja, ampak tudi polnega in kvalitetnega življenja.

Vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close