Najdi forum

V. del – ŠTEKANJE

Pa sorodne besede: štikanje, štokanje, štukanje…

Ne, ne, Verstärker (feršteker) izhaja potem iz stärker (močneje…)… Ferštek? Hmmm… Feršterk-itd., če že kaj – in ravno to potem izhaja iz stärker. Brez skrbi – germanizme pa zelo dobro obvladam :).

Aberveznica, prijavi se k meni na vikend tečaj računalništva, pa boš vse štekala.

lp Tajfun

Štekanje bi lahko bilo dodajanje glasu s pred kazalnimi zaimki (Podjuna)…:)

Torej, ko me moja cimra vpraša, če štekam, takoj vzamem v roko najbljižjo žnoro in jo vtaknem v štekar. Tako bi jo rada počasi odvadila tega mašila. Še boljše pa bi bilo, če bi ji vrgla kabel čez mizo in ji rekla kar sama šteki. Al pa, mama ti šteka ali pa še kaj takega, nesramnega.

Štekanje – germanizem in popačenka obenem, ki izhaja iz nemščine, ima predvsem naslednje pomene :
– štek(ar) (er) (doza) v-šteka(ati) od-štek(ati) – nem. Stecker, priklopna električna doza, vklopiti, priklopiti, odklopiti
– štekati [pogovorno] – nem. Verstehen, razumeti, dojeti bistvo, znati razbirati med vrsticami, biti pameten, poslušati; od-štekan – odklopljen, izven konteksta, nanavaden, alternativen, ipd
– štekati – nem. Stechen, zatikati se, nasprotno od odvijati se tekoče, zaostriti odnose, za-štekati – zatakniti se, pritrditi, da se ne premika

Verstärker (ojačevalec), stärke (moč) in podobno zveneči pojmi nimajo neposredne pomenske zveze z omenjeno besedo.
BTW: feršterker je ojačevalnik in je točno to, kar originalna besedica daje vedeti – verstärken = ojačiti, torej vhodni signal nižje električne moči (W) ojačimo tako, da dvignemo nivo napetosti(V) in/ali omogočimo večji tok(A), torej zmnožek daje večjo moč (W).

Mislim, da lahko nehate. Igra je zaključena. Čakamo le še dohtarco 🙂

Kok je danes šta dohtarca pozna !

OK, premik ure je žal obšel mojo galaksijo, zato z zamudo:

torej…….štekanje -a s (e) lingv. – dodajanje glasu š pred kazalnimi zaimki in prislovi, ki se začenjajo s t: štekanje v podjunskem narečju

mislim, da ste vsi zaštekal za kaj gre oz. če povzameme enega od forumcev, se je vsem prižgala lučka v glavi.

danes po kosilu pa naslednja runda.

LP, d.

Eh, meni ni pomoči, pa še tebi bi zaštekalo. :)))

New Report

Close