V čem prinesete nakupljeno robo iz trgovin?
Pri blagajni vzamete plastične vrečke? Mogoče tiste papirnate? Ali škatle? Vrečke prinesete seboj? Ali se v trgovino odpravite s tistimi nakupovalnimi torbami iz blaga? Mogoče ste si omislile celo nakupovalno torbo na kolesih?
Jaz se zadnje čase trudim, da čim večkrat vzamem s seboj nakupovalno torbo iz blaga, ker se mi je nabralo toliko plastičnih vrečk … Ceneje je in še za okolje verjetno bolje. Tisto, da bi vrečke prinesla s seboj v trgovino se pri meni ni obneslo, ker sem jih vedno pozabila.
Tudi ogorčena! Od vedno se mi je to zdelo noro in me čudi, da ni prepovedano. Prodajanje vrečk z ogromnimi reklamnimii napisi. Pustiš v trgovini sto evrov in še vrečke, da odneseš domov, ne dobiš.[/quote]
Mene je tudi sprva to živciralo, ko pa sem bolje pomislila, imajo čisto prav. Seveda oni tega ne počnejo, da bi ljudje čimvečkrat uporabili PVC vrečke, njim se gre za zaslužek, ampak učinek je vseeno.
Pomisli, koliko več vrečk bi se uporabilo, če bi delili take vrečke zastonj. Že tako je okolje zelo onesnaženo zaradi takih vrečk.
To je res. Zato pa bi jaz uvedla pravilo, da vsakemu pripada določeno številko brezplačnih vrečk – odvisno od števila artiklov npr.
Nisem še videla, da bi kdo uporabil 10 vrečk, ker ni želel kupiti ene velike. Sem pa videla enega gospoda, ki je pograbil cel zavitek malih vrečk in ga odnesel s sabo. Trgovka je samo debelo gledala, jaz pa tudi.
Robo pripeljemo z vozičkom do avta, kjer jo preložimo v plastično zložljivo gajbico.
Jaz imam v avtomobilskem prtljažniku ogromno “shopping bag” za vsak slučaj, če grem po nakupih nepredvideno.
Vrečk ne kupujem in le če imam veliko drobnarij, vzamem brezplačno šumečko, ki jo potem uporabim doma za smeti.
V nekem katalogu sem videla zložljivo najlonsko torbo, ki si jo bom kupila zato, da tudi šumečk ne bom več potrebovala.
Če nam vrečk ne dajejo zastonj zaradi varovanja okolja, če je to najbolj pomembno, zakaj so hitro razgradljive, eko, papirnate in podobne vrečke skoraj enkrat dražje od nerazgradljive, plastične, nič kaj eko reklamne vrečke?
Če jih prodajajo, ne bi smele imeti logotipa.
Naši južni sosedje nas vsaj v tem prekašajo, da pri njih za reklamne vrečke prodajalci ne smejo zaračunati nič. Jaz sem za papirnate vrečke, brez logotipov, take kot imajo v ameriških filmih