Najdi forum

Pozdravljeni.

Najprej malo zgodovine: prvič sem se zdravila z AD pred 12imi leti in potem še dvakrat vmes. Vedno sem jemala zdravila dobro leto, potem počasi opustila. Mislim, da me čaka še četrta doza AD-jev, verjetno tudi daljše obdobje..ne vem.

 

Ne vem več kaj se dogaja z mano.. začelo se je z vsemi možnimi telesnimi simptomi. Prva stvar, ki se mi je zgodila je bil nek napad pred cca. enim letom..med vožnjo so me po skalpu spreleteli neki hladni mravljinci, ki so potovali naprej na obraz in potem v roke in noge. Trajalo je kakšno minuto in imela sem občutek, da bom izgubila zavest. Potem se je zadeva umirila in se v parih mesecih še nekajkrat ponovila v precej blažji obliki, skoraj vedno med vožnjo. Potem je to minilo, začele pa so se druge neprijetnosti. Npr. zelo hitro sem se prestrašila(kakšen glasen zvok, jok otroka) in sem rabila par minut, da sem pomirila nabijanje srce in tiščanja v prsih. Enkrat sem prav rekla možu, da naj me ne straši, ker me bo še kap enkrat zaradi tega. Potem se je tudi to umirilo. Kmalu pa se je začelo to, kar me še sedaj muči. Nelagoden občutek v glavi, nekaj med omotico, zaostajanjem vida, razni bliski ali temne lise v kotičkih vidnega polja, ki se prikažejo in izginejo v momentu. Vse se še poslabša med hojo, kot bi hodila po brvi ali zibajoči se ladji. Enkrat je bolj izrazito, drugič manj ampak vedno pa je prisotno. Sedaj so se začele še bolečine po raznih delih telesa, popolna izguba apetita, ekstrasistole,..in še kaj. Tako ali tako samo čakam na še kakšen nov simptom in ga takoj povežem z raznimi boleznimi. Kri imam v redu, nevrolog ni ugotovil motenj ravnotežja, MR glave ni pokazala nič, holter-EKG pa je pokazal pogoste prezgodnje utripe(600 v 24ih urah)sicer pa brez posebnosti. Seveda sem se čisto prestrašila in zdaj sem prepričana, da je nekaj narobe s srcem. Zdi se mi, da se mi celo telo sesipa, da bo odpovedalo. Grozen občutek in grozen strah. Pride kakšen dan, ko imam manj telesnih simptomov in se veselim, da mogoče pa še ne bom kar takoj umrla…potem pa pride naslednji dan, ki me totalno povozi, saj je še več in še bolj izraženih telesnih simptomov. Vsega se prestrašim.. bolečina v nogi-tromboza, omotica-srce/kap/neprehodne žile, slabost-sigurno nekaj s srcem-zadnji stadij srčnega popuščanja(razlog za smrt obeh babic), bolečina v prsnem košu-infakt ali pa mogoče embolija..in tako naprej.

Skratka: to ni življenje. Ko se že zjutraj zbudim in najprej pomislim na to, kaj/kako bo danes, kako se bom počutila, kakšne simptome bom imela,..

Zaenkrat jemljem neka naravna pomirjevala brez recepta, ker me je strah začeti s terapijo, ker sem nazadnje imela grozne stranske učinke prva dva tedna(bruhanje, vrtoglavica,  popolnoma bila brez moči..kot pri kakšni hujši virozi).

Še vedno pa ostaja strah, da sem dejansko telesno bolna in da je moja “duša” zdrava..skrbi me, da bi se sprijaznila s tem, da so vse težave zaradi anksioznosti, telesna bolezen pa bo med čakanjem, da AD-ji začnejo delovati, nevarno napredovala..

Tako rada bi živela, toliko je stvari, ki si jih želim pa se bojim, da ne bom dovolj dolgo živela, da bi jih imela možnost doživeti 🙁

Pozdravljeni,

opisujete zapleten niz simptomov, ki vključujejo tako fizične kot čustvene vidike. Poudariti je treba, da brez neposrednega stika z vami in brez celovitih informacij o vas in vaši preteklosti lahko ponudim le omejen vpogled.

Vaš opis kaže na možnost, da vaše telesne simptome poslabša ali sproži anksioznost. Anksioznost je lahko zelo močna in lahko povzroči vrsto fizičnih simptomov, vključno z bolečinami, utripi srca, omoticami in drugimi težavami, ki ste jih opisali. Vendar pa je ključno, da se izključijo morebitne telesne bolezni.

Glede zdravljenja bi bilo poleg izključitve telesnih bolezni smiselno pričeti z duševno obravnavo, saj so po vsej verjetnosti potem razlogi za vaše težave nerazrešeni notranji konflikti ali travme. V tem primeru bi bilo smiselno poiskati psihoterapevtsko pomoč.

 

Prav tako je pomembno, da razmislite o drugih oblikah podpore, kot so terapija, meditacija, tehnike sproščanja ali skupinska podpora, ki lahko pomagajo pri obvladovanju anksioznosti in stresa.

Na koncu, poskušajte ohraniti upanje. Veliko ljudi se sooča z anksioznostjo in podobnimi izzivi ter najde poti do boljšega počutja in zdravja. Dovolite si poiskati pomoč in podporo, ki jo potrebujete.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close