uzv maternice
Poštovani, na UZV-u mi je ustanovljen nešto drugačiji položaj maternice. Ako sam dobro shvatila, maternica mi je više okrenuta prema crijevima nego mokraćnom mjehuru. Što to znači konkretno za moju buduću trudnoću?
[attachment=0]cover uzv maternica.jpg[/attachment]
Poštovana,
Po svemu navedenom vaša maternica je u retroverziji/fleksiji što znači da je zabačena natrag prema debelom crijevu. To je nešto rjeđa varijanta fiziološkog položaja koja se nalazi u otprilike 20 % žena (češća je anteverzija/fleksija kada je maternica zabačena naprijed prema mokraćnom mjehuru). Za buduću trudnoću ne postoji dokazani rizik.
Preporučuje li se u tom slučaju porođaj carskim rezom?
Maternica pred porod je u jednakom položaju neovisno o fiziološkom položaju izvan trudnoće. Zato to nije indikacija za carski rez.
Poštovana doktorice, koja je razlika između UZVa i histeroskopije?
Poštovana,
UZV je neinvazivna slikovna dijagnostička metoda koja nam u ginekologiji služi za prikaz zdjeličnih organa.
Histeroskopija je invazivni zahvat koji može biti i terapijski i dijagnostički a pri kojem sa instrumentom i kamerom kroz rodnicu i vrat maternice ulazimo u samu šupljinu maternice.
u kojim slučajevima se mora raditi ta histerektomija? Mojoj mami nešto nije u redu i nešto joj je ginekologinja pričala da postoji mogućnost za tu histerektomiju (nadam se da je dobo zapamtila), ali da će još malo pričekati…
Histerektomija je zahvat pri kojem se odstranjuje maternica.
Najčešće se radi kod miomatozno izmijenjene maternice (maternica sa puno mioma) ili kod nepravilnog i/ili jakog krvarenja iz maternice koje se ne može liječiti lijekovima. U poodmakloj životnoj dobi često se odstranjuje i zbog prolapsa, tj. ispadanja (tada se koristi vaginalni put pri operaciji)
ona ima izrasline po maternici. kolko je to opasno??
kako je praksa kod vas, koliko često preporučujete preglede, ultrazvuk i papu? Većina preventivnih pretraga kojima bi se trebalo što ranije otkriti rak se provode svake tri godine. Da li je to dovoljno? Nije li to predugo čekati?
Forum je zaprt za komentiranje.