Uživanje tekočine v nosečnosti
Lepo pozdravljeni
Zanima me sledeče, in sicer; ginekologi zelo poudarjajo uživanje tekočin v nosečnosti, vsaj 3 litre/dan. Kaj to pomeni za nosečnico in kaj za otroka? Sem 2. noseča in se mi zdi, da ne dohajam tej količini tekočine, ker enostavno nimam časa zaradi otroka, ki ga že imam. To se mogoče sliši smešno, vendar včasih tudi za normalen obrok nimam časa.
Naj povem, ko se je prva hčerka rodila je bila resnično zelo lepa; s tem mislim predvsem, čista s čudovito kožo katero ima še vedno (16 mesecev). Sestre na oddelku in babca so mi rekle, da količina tekočine, sadja in zelenjave, ki jih zaužijemo med nosečnostjo k temu pripomore. Ali to resnično drži?
Hvala lepa za odgovor, lp
MICIPICI
Spoštovana,
primeren vnos tekočine v telo je pomemben vse življenje in drži, da v ihti vsakdana in obveznosti pozabljamo na redno pitje tekočin, zlasti vode. V nosečnosti so zaradi prilagoditev številnih organov na nove naloge (rast novega bitja) potrebe še večje. Številka 3 litre na dan se res zdi velika, a to ne pomeni, da morate popiti 3 litre vode – tekočine so namreč “skrite” tudi v hrani, ki jo uživate: več v juhah, solati, jogurtih, …, manj v prepečencu, pecivu.
Če vam bo primanjkovalo tekočin, boste postali žejni, na vodo boste šli vse manj, pojavil se bo glavobol, utrujeni boste in brez volje. Če ne boste “prisluhnili” tem opozorilom, se vam bo začelo vrteti, zaspani boste in omotični, vaš krvni tlak bo padel. In šele v teh razmerah bi bil ogrožen tudi plod.
Narava je poskrbela za varnost ploda na mnogo načinov – in tudi ob ne najbolj kakovostni prehrani z malo sadja in zelenjave posteljica v maternici iz mame “poskrka” vse najboljše. Zato slonijo mnenja, da imajo le novorojenčki zdravih in optimalno prehranjenih nosečnic lepo kožo, bolj na vražah, ljudskem prepričanju, kot pa na z dokazi podprti medicini. Je pa zanesljivo, da so pravilne prehranske navade in raznovrstnost prehrane staršev dober temelj za rast in razvoj za novo bitje za vse življenje.
Vem, da vas vaš prvorojenec/ka zahteva 24 ur na dan, a si vseeno vzemite malo časa zase – ne le za kozarec tekočine, mirno prebavljen obrok hrane, ampak tudi za kakšno urico razvedrila in počitka.
Srečno,